Informacje SGGW

Innowacyjny miód suszony z SGGW

07.08.2019 09:28 SGGW

Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek o niezbyt pochlebnej opinii ze względu na wysoki indeks glikemiczny. ...

Nadchodzi klęska suszy

24.07.2019 13:23 SGGW

Jedni straszą zmianami klimatu, inni je bagatelizują. Podobno sprawa wygląda o wiele poważniej niż mogłoby się wydawać. Czy tegoroczna susza w Polsce to dopiero wstęp do tego, co czeka nas w najbliższej przyszłości? Czy rzeczywiście grozi nam głód? Czy można coś zrobić, by tego czarnego scenariusza uniknąć? Przed naukowcami na całym świecie stoi ogromne wyzwanie. ...

SGGW zakończyła pierwszy etap rekrutacji na studia

16.07.2019 11:06 SGGW

Finanse i rachunkowość, informatyka, logistyka, turystyka i rekreacja, zarządzanie, dietetyka oraz ekonomia to najbardziej popularne w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ...

Najzdolniejszy Młody Naukowiec z SGGW

15.07.2019 10:24 SGGW

Rozmowa z dr. hab. Marcinem Kurkiem z Katedry Techniki Projektowania Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o zdobyciu tytułu Najzdolniejszego Młodego Naukowca w Polsce, błonniku pokarmowym oraz podejściu do nauki.  - Fundacja na rzecz Nauki Polskiej po raz 27. ...

Tajemnicze białko, SGGW i światowy rozgłos

03.07.2019 10:00 SGGW

Międzynarodowy zespół badawczy, do którego należą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dokonał odkrycia, o którym usłyszał świat. Stało się to za sprawą publikacji wyników w prestiżowym dla biologów czasopiśmie „Cell”. ...

Roślinny Big Brother w SGGW

26.06.2019 10:55 SGGW

Gdyby wynalazek prof. Hazema M. Kalajiego powstał kilka lat temu, z dużą dozą prawdopodobieństwa udałoby się powstrzymać wyręb zaatakowanych przez kornika drukarza drzew w Puszczy Białowieskiej. Dzięki zaprojektowanej przez niego prostej w obsłudze aplikacji rolnicy będą mogli odetchnąć i ratować swoje uprawy, gdy szanse na sukces są jeszcze wysokie. ...

Co nas gryzie nad Wisłą?

18.06.2019 14:35 SGGW

Dr Daria Sikorska z Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska wraz z zespołem badaczy m.in z Samodzielnego Zakładu Entomologii Stosowanej WOBIAK oraz WBIŚ i współpracowników z Wielkiej Brytanii prowadzi badania nad wylęgiem komarów w nadwiślańskich łęgach w Warszawie. ...

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

29.05.2019 13:34 SGGW

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. ...

Rodzinny piknik w SGGW

16.05.2019 14:00 SGGW

Połowa maja to dla mieszkańców Ursynowa czas odwiedzin w SGGW. Także w tym roku zapraszamy naszych sąsiadów do wspólnego świętowania. Dni SGGW odbędą się 17 i 18 maja i jak co roku będą obfitować w atrakcje dla rodzin z dziećmi, młodzieży oraz osób starszych. ...

Dni SGGW: Nauka w służbie gospodarki

14.05.2019 10:38 SGGW

Jednym z celów stawianych sobie przez uczelnie wyższe jest tworzenie rozwiązań dla ludzkości. Podczas Dni SGGW, które odbędą się już 17 i 18 maja, będzie można na własne oczy zobaczyć, jak technologie wspierają biznes, rolnictwo i przemysł – i odwrotnie. ...

Majówka na Ursynowie

10.05.2019 12:48 SGGW

Od wielu lat w połowie maja społeczność Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprasza sąsiadów z Ursynowa, kandydatów na studia, absolwentów i wszystkich miłośników nauki w swoje progi. Tegoroczne Dni SGGW odbędą się 17 i 18 maja i jak co roku będą obfitować w pokazy, wykłady, warsztaty i inne wydarzenia. ...

Apetyczny aromat raka

08.05.2019 11:32 SGGW

Grillowanie jest bardzo popularnym sposobem przyrządzania posiłków. Od początku maja do końca września Polacy poświęcają na tę czynność około 100 godzin, nie zawsze zdając sobie sprawę, że ta przyjemna forma spędzania czasu może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie. ...

Magdalena Król najmłodszą profesorką nauk weterynaryjnych w historii tej dyscypliny w Polsce

10.04.2019 11:03 SGGW

2 kwietnia Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył nominację profesorską dr hab. Magdalenie Król, pracownikowi Katedry Nauk Fizjologicznych, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. ...

Indeksy na studia w SGGW dla najlepszych

10.04.2019 08:00 SGGW

Uczniowie klas maturalnych mogą zdobyć indeks Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jeszcze przed ogłoszeniem wyników matur. SGGW rozpoczęła rejestrację osób, które chcą wziąć udział w konkursie Start po indeks. ...

Na praktyki do Afryki

19.03.2019 14:17 SGGW

Po raz pierwszy na praktyki do Afryki wyjechała w 2016 r. Był to kurs dla studentów weterynarii połączony z wolontariatem w rezerwacie Shamwari w RPA. Katarzyna Kołodziejczyk, bo o niej mowa, była wówczas studentką SGGW, której wielkim marzeniem było leczenie dzikich afrykańskich zwierząt. ...

Wata cukrowa o obniżonej zawartości cukru

27.02.2019 12:14 SGGW

Delikatne, lekkie, lepkie i słodkie nitki waty cukrowej to smakołyk, za którym przepadają nie tylko dzieci. Niestety, radość towarzysząca jedzeniu dość szybko przechodzi w poczucie winy spowodowane spożyciem dużej liczby kalorii, w dodatku pochodzących z samego cukru, odpowiedzialnego m.in. za tycie i próchnicę. ...

Kot wegetarianin?

20.02.2019 12:28 SGGW

Koty to jedne z najbardziej popularnych zwierząt towarzyszących człowiekowi. W Polsce żyje ich około 6 mln. Nasi pupile mają jednak także swoją mroczną stronę. To wyjątkowo sprytne drapieżniki, które bezwzględnie mordują małe ssaki i ptaki, a podstawą ich diety jest mięso. ...

Dzień Otwarty w SGGW

20.02.2019 12:17 SGGW

Chcesz studiować w SGGW? Przyjdź na Dzień Otwarty w SGGW już 23 lutego 2019 roku!Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego kilka razy w roku prowadzi kampanie informacyjne skierowane do kandydatów na studia. ...

Smutny poniedziałek a dieta

17.01.2019 10:00 SGGW

Trzeci poniedziałek stycznia to podobno najbardziej depresyjny dzień w roku. Smutek jest związany m.in. z niedotrzymaniem noworocznych postanowień. Jeśli jednak dotyczyły one przejścia na dietę, należy się cieszyć. ...

Smog i jego źródła

10.01.2019 10:49 SGGW

Wraz nadejściem chłodniejszych dni w powietrzu pojawia się charakterystyczny zapach, którego źródłem jest unoszący się z kominów dym. Widać i czuć, że nadchodzi sezon smogu. Nie jest jednak prawdą, że źródłem tego szkodliwego dla zdrowia zjawiska są wyłącznie ogrzewane przy użyciu niewłaściwego paliwa domostwa. ...

Ekożywność – przeszłość czy przyszłość?

07.01.2019 12:37 SGGW

Postęp technologiczny, chemiczny i biologiczny, który dokonał się w rolnictwie w XX wieku, umożliwił znaczne zwiększenie światowej produkcji żywności. Dziś wiemy, że niektóre z tych osiągnięć okazały się mieć negatywny wpływ na środowisko, jakość produktów żywnościowych i zdrowie konsumentów. ...

Naukowcy wspierają rolnictwo

05.12.2018 10:30 SGGW

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wspierają Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w tworzeniu grup producenckich. To pierwszy tak szeroki i komplementarny projekt, który ma szansę nie tylko doprowadzić do istotnych zmian w sposobie funkcjonowania gospodarstw, lecz także zwiększyć konkurencyjność polskiego rolnictwa na rynku międzynarodowym.  W skład...

12 października – światowy dzień jaja

11.10.2018 18:01 SGGW

Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z czasem zyskała znaczenie „od początku do końca”. ...

Kapusta i buraki kontra rak żołądka

09.10.2018 11:33 SGGW

Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. ...

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

05.09.2018 09:05 SGGW

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. ...

Strona 1 następna

Dla mediów

Jesteś wydawcą, dziennikarzem, blogerem? Uzyskaj akredytację i ciesz się bezpłatną licencją na wykorzystanie informacji, zdjęć, MP3, a także wideo - nawet w jakości TV!

Dla firm

Odpowiadasz za komunikację? Zwiększ swoją widoczność w mediach!

Wideo od SGGW
Rekrutacja - 100% wypowiedzi kandydatów.mp4
Rekrutacja - 100% wypowiedzi kandydatów.mp4