Informacje SGGW

Kapusta i buraki kontra rak żołądka

09.10.2018 11:33 SGGW

Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. ...

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

05.09.2018 09:05 SGGW

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. ...

W SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

09.08.2018 15:06 SGGW

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Inwestycja zostanie sfinansowana w części ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego Jarosław Gowin oraz Rektor SGGW profesor Wiesław Bielawski podpisali umowę umożliwiającą budowę Centrum. ...

SGGW otrzyma ponad 66,6 mln zł z UE na rozwój zaplecza naukowo-badawczego

25.07.2018 18:11 SGGW

Wkrótce do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego trafi wsparcie unijne na utworzenie Centrum Medycyny Regeneracyjnej i zakup nowoczesnej aparatury naukowo-badawczej, która umożliwi rozwój innowacyjnych badań w obszarze nauk klinicznych, fizjologicznych oraz zaawansowanej medycyny regeneracyjnej. ...

Ponad 10 tysięcy chętnych na studia stacjonarne w SGGW

11.07.2018 13:00 SGGW

Finanse i rachunkowość, dietetyka, logistyka, turystyka i rekreacja, weterynaria, informatyka oraz biotechnologia to najbardziej popularne w tym roku kierunki studiów w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. ...

Science-fiction w laboratorium

09.07.2018 10:56 SGGW

W pracy laboratoryjnej można czasem poczuć się jak w powieści science-fiction. Mikołaj Federowicz, absolwent Międzywydziałowego Studium Biotechnologii w SGGW, podczas studiów dostał niepowtarzalną okazję, by… ożywić zamrożone przez lata organizmy. ...

Pluskwy lubią wakacje

26.06.2018 12:21 SGGW

Pluskwy, choć malutkie, potrafią bardzo skutecznie utrudnić życie swojemu właścicielowi. W naszym domu pojawiają się zupełnie nieoczekiwanie, ale bardzo trudno się ich pozbyć. Wakacje to dla nich wymarzony czas ekspansji terytorialnej. ...

SGGW: Nowe kierunki studiów w języku angielskim

21.06.2018 12:45 SGGW

W nowym roku akademickim Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego otwiera się na wszystkich tych, którzy chcieliby studiować w języku angielskim. Dzięki dofinansowaniu z unijnego programu POWER rozpoczynamy rekrutację na jeden nowy kierunek i dwie specjalności. ...

Grill gorszy niż smog?

19.06.2018 10:07 SGGW

Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. ...

Podwójny sukces promocyjny SGGW

15.06.2018 12:28 SGGW

Anna Kiryjow z Biura Prasowego SGGW została wybrana na Prezeskę Stowarzyszenia PR i Promocji Uczelni Polskich "PRom", a ubiegłoroczna kampania promocyjna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prowadzona pod hasłem "SGGW - sukces z natury" otrzymała wyróżnienie podczas XXXI konferencji Stowarzyszenia "PRom". ...

Czy grozi nam plaga żmij?

12.06.2018 12:00 SGGW

W Polsce występują cztery rodzime gatunki węży: gniewosz plamisty (Coronella austriaca), wąż Eskulapa (Zamenis longissimus), zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix) i żmija zygzakowata (Vipera berus). Tylko ten ostatni jest jadowity i może wyrządzić krzywdę człowiekowi. ...

Żelki z warzyw? Czemu nie!

06.06.2018 12:20 SGGW

Na Wydziale Nauk o Żywności powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelek. Zmieniające się trendy żywieniowe kreują potrzebę tworzenia nowych produktów. Świadomi konsumenci chętniej sięgają po te z większą zawartością składników bioaktywnych lub z obniżoną zawartością tych niepożądanych. ...

Terapia w ogrodzie

29.05.2018 11:07 SGGW

Terapia ogrodnicza, czyli hortiterapia doskonale wpisuje się w nurt powrotów do natury i ogrodu. To profesjonalnie prowadzone zajęcia łączące prace ogrodnicze z procedurą terapeutyczną. Innymi słowy: pacjent z określonym problemem (natury fizycznej lub psychicznej) dostaje do wykonania w ogrodzie specjalnie dobrane zadania, które mają mu pomóc poradzić sobie z dysfunkcją i poprawić...

Rotunda PKO z innowacyjnym systemem sterowania roślinami iPlant

23.05.2018 13:24 SGGW

Dr hab. Hazem M. Kalaji, prof. SGGW opracował zdalny system monitorowania stanu fizjologicznego roślin iPlant. Powstał on, aby monitorować na bieżąco kondycję roślin ozdabiających ściany zrewitalizowanej Rotundy PKO w Warszawie. ...

Dni SGGW: Dla działkowców i ogrodników

16.05.2018 13:50 SGGW

Działkowcy, ogrodnicy, właściciele przydomowych ogródków z pewnością powinni pojawić się na tegorocznych Dniach SGGW. Specjaliści z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu przygotowali wiele atrakcji, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom roślin. ...

Rodzinny piknik w SGGW

14.05.2018 13:36 SGGW

Weekend w połowie maja to już tradycyjnie czas, kiedy społeczność SGGW zaprasza mieszkańców Ursynowa na swój kampus. W tym roku Dni SGGW odbędą się 18 i 19 maja i jak co roku będą obfitować w atrakcje dla rodzin z dziećmi, młodzieży oraz osób starszych. ...

Majówka z SGGW

11.05.2018 14:28 SGGW

Dni SGGW wpisały się już w kalendarz majowych wydarzeń na warszawskim Ursynowie. Każdego roku społeczność akademicka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprasza na teren swojego kampusu mieszkańców Warszawy i okolic, kandydatów na studia oraz absolwentów, aby wspólnie bawić się i uczyć podczas pokazów, wykładów, warsztatów i innych wydarzeń. ...

Koncert Ludowego Zespołu Artystycznego SGGW na Ursynowie

10.05.2018 12:45 SGGW

W tym roku Ludowy Zespół Artystyczny „PROMNI” im. Zofii Solarzowej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie obchodzi Jubileusz 45-lecia działalności. Podczas koncertu zaprezentowany zostanie dorobek artystyczny ostatnich lat, osiągnięcia z konkursów krajowych i zagranicznych; wystąpią grupy obecnego składu koncertowego oraz wychowankowie z lat poprzednich – oldboy’e. ...

Sygnał z serca rośliny

08.05.2018 11:10 SGGW

O tym, że rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy, wiedzą wszyscy, podobnie jak to, że jego produktami są cukry i tlen. Dopiero od niedawna jednak wiemy, że fotosynteza jest rodzajem specyficznego języka, którym rośliny komunikują światu o swoich potrzebach. ...

Sukces z natury: Podwodny świat krewetek

26.04.2018 08:41 SGGW

Warszawskie Dni Akwarystyki to największa w Polsce wystawa akwarystyczna. Co roku przyciąga zarówno amatorów, jak i profesjonalistów z kraju oraz Europy. Program dwudniowej imprezy jest napięty i skierowany do szerokiego grona odbiorców. ...

Zdobądź indeks SGGW już w maju

19.04.2018 10:46 SGGW

Uczniowie klas maturalnych mogą zdobyć indeks Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jeszcze przed ogłoszeniem wyników matur. SGGW rozpoczęła rejestrację osób, które chcą wziąć udział w konkursie Start po indeks. ...

Hakowanie mikrobów

18.04.2018 15:06 SGGW

Bioinformatycy z SGGW niczym hakerzy rozpracowują metody działania mikroorganizmów chorobotwórczych. Za pomocą specjalnie skonstruowanych algorytmów odkrywają m.in., w jaki sposób bakterie i grzyby ukrywają się przed układem odpornościowym żywiciela. ...

Czekolada na zdrowie

12.04.2018 09:02 SGGW

Ziarno kakaowca zawiera naturalne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy i naczyniowy. Udowodniono, że regularne spożywanie proszku kakaowego zmniejsza ryzyko miażdżycy. Czekolada także zawiera składniki wykazujące właściwości prozdrowotne . ...

Je się uszami

04.04.2018 10:00 SGGW

Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności SGGW przez dr hab. Agatę Marzec, prof. SGGW wynika, że w ocenie żywności dużą rolę odgrywają także wrażenia słuchowe. ...

Akademia Dobrego Smaku SGGW na Wielkanoc

27.03.2018 12:39 SGGW

Czy jaja wolno jeść bez ograniczeń? Jakie wartości odżywcze mają drożdże? Lepiej jeść nowalijki czy mrożonki? Odpowiedzi na te pytania oraz przepisy na świąteczne przysmaki dla osób na dietach bez glutenu, cukru lub laktozy publikujemy na Akademii Dobrego smaku SGGW, blogu pisanym we współpracy z naukowcami, ekspertami w zakresie żywności i żywienia. ...

Dla mediów

Jesteś wydawcą, dziennikarzem, blogerem? Uzyskaj akredytację i ciesz się bezpłatną licencją na wykorzystanie informacji, zdjęć, MP3, a także wideo - nawet w jakości TV!

Dla firm

Odpowiadasz za komunikację? Zwiększ swoją widoczność w mediach!

Wideo od SGGW
Rekrutacja - 100% wypowiedzi kandydatów.mp4
Rekrutacja - 100% wypowiedzi kandydatów.mp4