ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia
ING po raz szósty przekazał 1 mln zł na granty dla start-upów i młodych naukowców
ING ogłosił zwycięzców szóstej edycji Programu Grantowego skierowanego do start-upów i młodych naukowców. Tym razem bank przeznaczył 1 mln zł na nowatorskie rozwiązania, które dotyczą zrównoważonej produkcji żywności.
W każdej edycji bank przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ (ang. SDG). W tej edycji Programu Grantowego, ING skupiał się na zagadnieniach związanych z 15. SDG i poszukiwał rozwiązań wspierających zrównoważoną produkcję żywności.
Nagroda główna 400 tys. zł trafiła do Osmia Future (siedliska dla pszczół samotnic z aplikacją mobilną, która pozwala na optymalizację zapylania sadów). Na miejscu drugim znalazło się rozwiązanie zgłoszone przez Microbe Plus (technologia Microbe+ wzmacniająca naturalną odporność roślin na patogeny oraz stres suszowy), a jego autorzy otrzymali 300 tys. zł. Na trzecim miejscu znalazł się pomysł przedstawiony przez SERio (pierwszy na świecie roślinny ser z łubinu), a jego twórcy otrzymali 150 000 zł. Dodatkowo, kapituła przyznała wyróżnienie o wartości 100 tys. zł dla PROTEINrise (technologia odzyskiwania białka z młóta - odpadu z produkcji piwa). Specjalna Nagroda Publiczności w wysokości 50 tys. zł trafiła do AdiPlus (substancja poprawiająca wchłanianie herbicydów i nawozów przez rośliny, pomagając w zmniejszeniu zużycia środków chemicznych w rolnictwie).
– Wiemy jak ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie, a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby. Dlatego poszukiwaliśmy rozwiązań wspierających zrównoważoną produkcję żywności, w szczególności skupiliśmy się na obszarach: innowacyjne technologie w rolnictwie, bioróżnorodność i jakość gleby oraz roślinne zamienniki w diecie – powiedziała Joanna Erdman, wiceprezes Zarządu ING Banku Śląskiego. Na rynku pojawia się wiele ciekawych i innowacyjnych rozwiązań. Nie wszystkie jednak mają szansę dojść do etapu rozwinięcia biznesowego. Dlatego chcemy wychwycić te najciekawsze rozwiązania, które – dzięki naszemu wsparciu – rozwiną skrzydła i przejdą do etapu operacjonalizacji. Do tej pory do Programu Grantowego ING zgłosiło się blisko 800 start-upów i młodych naukowców. Na wsparcie innowacyjnych pomysłów bank przekazał już 6 mln zł – dodała J. Erdman.
Wyboru najlepszych rozwiązań dokonała kapituła złożona z przedstawicieli ING Banku Śląskiego, świata biznesu oraz nauki. 6. edycja konkursu została rozstrzygnięta podczas wielkiego finału, który odbył się 4 grudnia 2024 r.
W każdej edycji Programu Grantowego ING, bank przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Do tej pory bank przekazał już 6 mln zł na wsparcie innowacyjnych pomysłów. Pierwsza edycja koncentrowała się na rozwiązaniach z obszaru czystej i dostępnej energii (SDG 7), w drugiej skupiono się na zrównoważonej produkcji i konsumpcji (SDG 12), trzecia ukierunkowana była na temat czystej wody (SDG 6), w czwartej poszukiwano pomysłów na to, jak zadbać o zdrowe życie w każdym wieku (SDG 3), a w piątej rozwiązań poprawiających energooszczędność budynków (SDG 11).
Społeczeństwo przechodzi na gospodarkę niskoemisyjną. Robią to nasi klienci, robimy to również w ING. Finansujemy wiele zrównoważonych działań, ale wciąż więcej tych, które takie nie są. Sprawdź, jak sobie radzimy – wejdź na esg.ing.pl
kontakt dla mediów
Magdalena Ostrowska
magdalena.ostrowska1@ing.pl
tel: +48 571-203-101
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Magdalena Ostrowska
magdalena.ostrowska1@ing.pl
tel: +48 571-203-101