sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

10 lat po maturze? Pomyśl o dodatkowej emeryturze

21.10.2024 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

ING Bank Śląski przypomina się z ofertą produktów emerytalnych. Zachęca do odkładania na finansową przyszłość hasłem „10 lat po maturze? Pomyśl o dodatkowej emeryturze”. Do odkładania pieniędzy na przyszłość bank proponuje produkty emerytalne IKE i IKZE, w promocji z premią w wysokości nawet do 700 zł.

Trudno jest wyobrazić sobie swoją emeryturę, szczególnie, gdy ma się 20 czy 30 lat. W ING zachęcamy do myślenia i rozmawiania na ten temat. Każdy moment na odkładanie dodatkowych pieniędzy na przyszłość jest dobry a my dajemy narzędzia, które mogą w tym pomóc. Jeżeli ktoś nie czuje się pewnie w tym temacie zapraszamy do rozmów z naszymi ekspertami powiedział Daniel Szewieczek, Dyrektor Banku odpowiedzialny za obszar oszczędności i inwestycji w ING Banku Śląskim.

ING umożliwia budowanie kapitału emerytalnego zarówno w oparciu o produkty oszczędnościowe, jak również inwestycyjne, które pozwalają na osiągnięcie wyższych zysków przy akceptacji ryzyka wahań wartości inwestycji w czasie.

IKE oraz IKZE to konkurencyjnie sposoby indywidualnego odkładania pieniędzy na emeryturę. Dają nie tylko szansę na zgromadzenie dodatkowych środków w przyszłości ale także benefity podatkowe. W ramach IKE klient nie zapłaci podatku od zysków kapitałowych (podatek Belki) po spełnieniu warunków do wypłaty. W przypadku IKZE zaletą produktu jest możliwość uzyskania ulgi podatkowej od kapitału wpłaconego na IKZE w danym roku.

ING udostępnia klientom różne produkty emerytalne:

• IKE - 28 funduszy o różnych strategiach inwestycyjnych do wyboru, w tym fundusze cyklu życia Perspektywa.
  • IKZE Inwestycyjne - 28 funduszy o różnych strategiach inwestycyjnych do wyboru, w tym fundusze cyklu życia Perspektywa.
  • IKZE Oszczędnościowe - oprocentowanie 4% niezależnie od kwoty i gwarantowany zysk.

Fundusze Perspektywa (dostępne w ramach IKE i IKZE Inwestycyjnego) to gotowe rozwiązania, stworzone i zarządzane tak, aby optymalnie wykorzystać czas, zanim przejdziesz na emeryturę. Początkowo akceptują wyższe ryzyko, aby zwiększyć wartość inwestycji. Jednak z czasem inwestują mniej ryzykownie, aby chronić wartość kapitału.

Produkty dostępne są obecnie w promocji „Więcej za więcej”. Po spełnieniu warunków promocji określonych w regulaminie bank wypłaci premię w wysokości do 350 zł na Otwarte Konto Oszczędnościowe klienta za założenie IKE lub IKZE. Łącznie można zyskać nawet do 700 zł premii za założenie obu produktów.

Warto umówić się na rozmowę z ekspertem w placówce ING, aby skonsultować rozwiązanie odpowiadające indywidualnym możliwościom i preferencjom.

Więcej tu: Emerytura (ing.pl)

Joanna Majer - Skorupa
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

joanna.majer-skorupa@ing.pl

tel: +48 32 357-8184

tel: +48 603-942-678

Joanna Majer - Skorupa
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

joanna.majer-skorupa@ing.pl

tel: +48 32 357-8184