ekonomia/biznes/finanse

ERGO Hestia w czołówce polskich firm najlepiej zarządzających różnorodnością

22.05.2024 | ERGO Hestia SA

Podczas tegorocznej gali finałowej Miesiąca Różnorodności, która odbyła się 21 maja w Warszawie, poznaliśmy wyniki IV edycji Diversity IN Check. To badanie prowadzone przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu, które w Polsce koordynuje Kartę Różnorodności, międzynarodową inicjatywę pod patronatem Komisji Europejskiej. Na liście pracodawców najbardziej zaawansowanych w zakresie inkluzji i zarządzania różnorodnością została wyróżniona ERGO Hestia. Sopocki ubezpieczyciel znalazł się wśród ośmiu firm z najlepszym wynikiem.

- Inkluzywność i równouprawnienie to jedne z najważniejszych elementów strategii ERGO Hestii. Już od 2016 roku jesteśmy sygnatariuszami Karty Różnorodności. Zatrudniamy ponad 120 osób z niepełnosprawnościami, co stanowi 4% wszystkich pracowników. To najwyższy odsetek w sektorze finansowym, jednak naszym celem jest jego konsekwentne zwiększanie – mówi Małgorzata Sztabińska, Dyrektorka Departamentu HR Grupy ERGO Hestia. – Nieustannie rozwijamy przyjazne środowisko pracy za pomocą kolejnych programów wspierających pracowników. To między innymi „Mamy Taty Czas”, „Sprawny staż” czy „Ja też” – dodaje.

PROGRAMY DEI W ERGO HESTII

„Ja też” to program benefitów dla pracowników z niepełnosprawnościami. ERGO Hestia dofinansowuje kwotą 2 tys. zł rocznie ich rehabilitację, zakup leków, sprzętu medycznego, zapewnia dodatkowe dwa dni urlopu czy konsultacje ze specjalistami.

„Sprawny staż” to ogólnopolski program stażowy Fundacji Integralia dla studentów i absolwentów z niepełnosprawnościami. Obok ERGO Hestii uczestniczą w nim firmy, które realizują strategię zrównoważonego rozwoju, posiadają status dużego przedsiębiorstwa i chcą włączać osoby z niepełnosprawnościami w swoje struktury. Do tej pory odbyły się już dwie edycje programu, a udział w nich wzięły m.in. Accenture, Bayer, IKEA, Siemens Healthineers, Symfonia i Twinings. Co ważne z 38 stażystów, którzy zostali wybrani do staży, aż 40% kontynuowało pracę po zakończeniu programu.

„Mamy Taty Czas” to kampania promująca partnerskie rodzicielstwo. Jej celem jest zwrócenie uwagi na równy podział ról w opiece nad dziećmi. Powstała jako element unijnej dyrektywy work-life balance, której zapisy w kwietniu br. wdrożono w organizacji w ramach nowelizacji Kodeksu pracy. Do najważniejszych zmian należą m.in. zwiększenie o 9 tygodni urlopu rodzicielskiego przysługującego wyłącznie drugiemu rodzicowi. W ERGO Hestii dodatkowo osoby wracające do pracy po urlopie macierzyńskim, rodzicielskim lub wychowawczym przez pierwszy miesiąc mogą pracować 4 godziny dziennie, otrzymując pełne wynagrodzenie.

JAK PRZEPROWADZONO BADANIE?

Diversity IN Check to narzędzie umożliwiające diagnozę stopnia dojrzałości pracodawców w zakresie zarządzania różnorodnością i budowania inkluzywnych, włączających organizacji. Badanie opiera się na międzynarodowych standardach i wytycznych, takich jak Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ, GRI Standards czy norma ISO 26000 i norma ISO 30415. Pomagają one firmom na całym świecie w przygotowywaniu strategii i raportów zrównoważonego rozwoju, wspierając ich działania w obszarze różnorodności i włączania. Pytania w kwestionariuszu Diversity IN Check podzielone są na 5 obszarów tematycznych: podstawy zarządzania, programy i działania, budowanie zaangażowania, wskaźniki rezultatów, produkty i usługi.

Za przeprowadzenie badania odpowiada organizacja ekspercka Forum Odpowiedzialnego Biznesu, która jest koordynatorem Karty Różnorodności w Polsce oraz inicjatorem i partnerem przedsięwzięć kluczowych dla ESG i DEI w Polsce. Działając na rzecz zrównoważonego rozwoju, inspiruje biznes, który zmienia świat i łączy ludzi, którzy zmieniają biznes. Karta Różnorodności, międzynarodowa inicjatywa koordynowana w Polsce od 2012 roku przez FOB, ma na celu zachęcanie pracodawców w Polsce do aktywnego przeciwdziałania dyskryminacji oraz upowszechnianie tworzenia otwartych na różnorodność i włączających miejsc pracy.

Efektem badania, organizowanego przez FOB już po raz czwarty, jest Lista pracodawców najbardziej zaawansowanych w zakresie zarządzania różnorodnością i inkluzji w Polsce. W tym roku zakwalifikowały się na nią 54 organizacje. 8 firm może pochwalić uzyskaniem ponad 80% możliwych punktów. Wśród nich jest ERGO Hestia.

- Taka pozycja to podwójne wyróżnienie, ale też wielka odpowiedzialność. Traktujemy to jako zobowiązanie do dalszej, niestrudzonej pracy na rzecz inkluzywnego środowiska pracy i różnorodności – dodaje Małgorzata Sztabińska.

Więcej informacji na temat badania: https://odpowiedzialnybiznes.pl/diversity-in-check/

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Grupa ERGO Hestia to pionier najbardziej innowacyjnych rozwiązań w sektorze ubezpieczeniowym. Od ponad 30 lat pozostaje wiarygodnym i niezawodnym partnerem oferującym najwyższej jakości produkty i usługi. Co roku zapewnia ochronę ponad 3 milionom klientów indywidualnych oraz kilkuset tysiącom firm i przedsiębiorstw.

Grupę ERGO Hestia tworzą dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Nasze ubezpieczenia oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia powstało w 1991 roku. Dzięki dynamicznemu rozwojowi osiągnęło pozycję największej firmy ubezpieczeniowej spośród powstałych w warunkach gospodarki wolnorynkowej w Polsce. Głównym akcjonariuszem spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO International AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Prezesem Grupy ERGO Hestia jest Artur Borowiński.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Prezesem Grupy ERGO Hestia jest Artur Borowiński.