ekonomia/biznes/finanse

ING z tytułem Super Etyczna Firma 2022

24.03.2023 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

ING Bank Śląski otrzymał tytuł Super Etycznej Firmy 2022 przyznany przez redakcję Pulsu Biznesu. Bank znalazł się w gronie dwunastu firm nagrodzonych tym tytułem, które zostały wyróżnione za działania prowadzone na rzecz budowy i wzmacniania kultury organizacyjnej opartej na etyce i społecznej odpowiedzialności biznesu. Konkurs Etyczna Firma już od 9 lat wyróżnia najlepsze wzorce postępowania w biznesie.

Jak podano w uzasadnieniu: „ING Bank Śląski wyróżnia wyjątkowe zaangażowanie na rzecz uchodźców z Ukrainy. Spółka w 2022 r. zdecydowała się znieść opłaty za przelewy do Ukrainy oraz opłaty przy zakładaniu kont przez obywateli tego kraju. Bank organizuje kolejne zbiórki wspierające pomoc dla szpitali, zbiórki powerbanków i inne”. Kapituła konkursu podkreśliła: „ING Bank Śląski jest również zaangażowany w działania ekologiczne, co jest prezentowane w regularnych raportach z zakresu zrównoważonego rozwoju. Bank ograniczył emisję gazów cieplarnianych w zakresie I i II o 25,7% względem roku bazowego (2019) i 7,6% r/r (ujęcie market-based), kupuje energię wyłącznie z zielonych źródeł, stanowi także przykład przedsiębiorstwa, w którym obie płcie partycypują w zarządzaniu firmą”.

Konkurs Etyczna Firma, jako jedyny spośród organizowanych w Polsce, już od 9 lat wyróżnia najlepsze wzorce postępowania w biznesie. Jego celem jest promowanie tych wzorców i nagradzanie firm, dla których kodeks etyki nie stanowi jedynie elementu działań wizerunkowych, ale jest wyznacznikiem postępowania dla całej organizacji. Szczegóły oraz lista zwycięzców wszystkich edycji konkursu są dostępne na stronie: https://etycznafirma.pb.pl/

Żeby znaleźć się w gronie Etycznych Firm należy spełnić wiele rygorystycznych kryteriów opracowanych przez partnera merytorycznego — kancelarię PwC Legal.

Pierwszym etapem konkursu jest wypełnienie bardzo szczegółowej ankiety, w której organizatorzy pytają o procedury, kodeksy i regulaminy obowiązujące w firmie oraz o podejście do ekologii, o działalność prospołeczną i o szkolenia dla pracowników. Do kolejnego etapu przechodzą te podmioty, które przekroczą wymagany próg punktowy. Z kolei drugi etap polega na weryfikacji zgromadzonych informacji i wywiadzie. Informacje te są weryfikowane i oceniane na podstawie kryteriów przygotowanych przez partnera merytorycznego konkursu – ekspertów kancelarii PwC Legal.

Do 9. edycji konkursu Etyczna Firma wpłynęły 94 zgłoszenia, a nagrodzonych zostało 29 uczestników, niektórych w dwóch kategoriach

Magdalena Ostrowska
Starszy Menedżer ds. Komunikacji, ING Bank Śląski S.A.

magdalena.ostrowska1@ing.pl

Magdalena Ostrowska
Starszy Menedżer ds. Komunikacji, ING Bank Śląski S.A.

magdalena.ostrowska1@ing.pl