ekonomia/biznes/finanse

ERGO Hestia Super Etyczną firmą według „Pulsu Biznesu”

22.03.2023 | ERGO Hestia SA

Dziennik „Puls Biznesu” wybrał najbardziej etyczne firmy w Polsce. Grupa ERGO Hestia otrzymała szczególne wyróżnienie, bo znalazła się w wąskim gronie Super Etycznych Firm.

„Puls Biznesu” co roku honoruje firmy, które postępują zgodnie z kodeksem etycznym. Organizacje, które to wyróżnienie otrzymały trzy razy z rzędu, otrzymują tytuł Super Etycznej Firmy. Wśród nich znalazła się Grupa ERGO Hestia.

- Wypracowanie dobrych norm etycznych to krok pierwszy. Drugim, często trudniejszym, jest utrzymanie ich przez lata. Bardzo nas cieszy, że „Puls Biznesu” docenia te przedsiębiorstwa, które skupiają się na łączeniu biznesu z odpowiednim podejściem do klientów. Tym bardziej, że działanie zgodne z ESG z każdym rokiem jest coraz ważniejsze – mówi Mario Zamarripa, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju Grupy ERGO Hestia.

Jak podkreślają organizatorzy, na tytuł Etycznej Firmy mogą liczyć tylko te organizacje, które postępują zgodnie z prawem i normami etycznymi, odnoszą się z szacunkiem do partnerów biznesowych, stosują zasady uczciwej konkurencji, budują wewnętrzne zaufanie i dobre relacje między pracownikami, walczą z oszustwami i patologiami, a także angażują się w działalność na rzecz różnych grup interesariuszy. Kryteria są opracowane, oceniane przez partnera merytorycznego konkursu - kancelarię PwC Legal.

Grupa ERGO Hestia jest znana z licznych działań zgodnych z ESG oraz najwyższych standardów compliance. Jest wiceliderem prestiżowego Rankingu Odpowiedzialnych Firm, laureatem Srebrnego oraz Zielonego Listka CSR Polityki. Jako jedyny przedstawiciel sektora finansowego w Polsce posiada również certyfikat EMAS.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Grupa ERGO Hestia to pionier najbardziej innowacyjnych rozwiązań w sektorze ubezpieczeniowym. Od ponad 30 lat pozostaje wiarygodnym i niezawodnym partnerem oferującym najwyższej jakości produkty i usługi. Co roku zapewnia ochronę ponad 3 milionom klientów indywidualnych oraz kilkuset tysiącom firm i przedsiębiorstw.

Grupę ERGO Hestia tworzą dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Nasze ubezpieczenia oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia powstało w 1991 roku. Dzięki dynamicznemu rozwojowi osiągnęło pozycję największej firmy ubezpieczeniowej spośród powstałych w warunkach gospodarki wolnorynkowej w Polsce. Głównym akcjonariuszem spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO International AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Prezesem Grupy ERGO Hestia jest Artur Borowiński.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Prezesem Grupy ERGO Hestia jest Artur Borowiński.