środowisko naturalne/ekologia ekonomia/biznes/finanse

Cushman & Wakefield partnerem raportu „Zrównoważona logistyka: droga do ekologicznego rozwoju”

16.08.2022 | Cushman & Wakefield

Czołowi gracze na rynku logistycznym – Linker Cloud, Packhelp i Direct Link oraz międzynarodowa firma doradcza Cushman & Wakefield – sporządzili raport poruszający kwestię wpływu branży e-commerce na środowisko. Publikacja koncentruje się również na roli opakowań w zrównoważonej logistyce, korelacji między transportem a zmianami klimatycznymi oraz przyszłości zielonych magazynów.

Jak czytamy w raporcie „Zrównoważona logistyka: droga do ekologicznego rozwoju”, specyfika branży e-commerce i wielość etapów łańcucha dostaw sprawiają, że sektor ten bezpośrednio przyczynia się do degradacji środowiska. Jednak wnioski płynące z badania przeprowadzonego w ubiegłym roku przez niemiecki Öko Institut we Freiburgu jasno mówią, że zakupy przez Internet szkodzą środowisku mniej niż te dokonywane stacjonarnie, a raport „Is e-commerce good for Europe?” sporządzony przez firmę Oliver Wayman podziela to stanowisko. Wynika z niego bowiem, że przeciętna firma e-commerce w Europie ma mniejszy wpływ na środowisko niż tradycyjny, niespożywczy sklep.

E-handel rozwija się wyjątkowo szybko – jak podaje raport „E-commerce pęka w szwach, a magazyny razem z nim” autorstwa Cushman & Wakefield, wzrost przeznaczonej na potrzeby e-commerce powierzchni magazynowej od 2019 roku osiągnął 84%. Przewiduje się, że do 2025 roku sektor ten osiągnie wartość ponad 6 bilionów dolarów, niewątpliwie więc branża ta w znacznym stopniu wpływa na postępujące zmiany klimatyczne.

Jak czytamy w publikacji „Zrównoważona logistyka: droga do ekologicznego rozwoju”, kluczowym czynnikiem zaostrzającym problem globalnego ocieplenia jest rosnący poziom dwutlenku węgla. Aby sprostać oczekiwaniom dynamicznego rozwoju e-handlu, globalny transport będzie się rozwijał, a tym samym przyczyniał do zwiększenia emisji CO2 do atmosfery. Dlatego też tak istotne jest wykorzystywanie mniej zanieczyszczających paliw i odnawialnych źródeł energii, a także rozwiązań takich jak skrócone dystanse dostaw czy alternatywne środki transportu.

Kolejny problem, nad którym eksperci pochylili się w raporcie, związany jest z opakowaniami i materiałami wykorzystanymi do ich produkcji. Jak przekazał opublikowany w grudniu ubiegłego roku raport Fundacji Oceana, w 2020 roku światowy e-commerce zużył niemal 1,3 mld kg plastikowych opakowań. Prognozy mówią o podwojeniu tej liczby do 2026 roku.

Raport „Zrównoważona logistyka: droga do ekologicznego rozwoju”, poza wyróżnieniem głównych problemów dotyczących zmian klimatycznych, proponuje rozwiązania i praktyki w zakresie ekologicznych opakowań, zielonych magazynów, a także wyjaśnia rolę ich lokalizacji w dbaniu o środowisko naturalne.

Pełen raport dostępny jest pod linkiem:

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) jest wiodącą na świecie firmą doradczą świadczącą usługi na rzecz najemców i właścicieli nieruchomości komercyjnych. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości, zatrudnia ok. 50 tysięcy pracowników w 400 biurach i 60 krajach na całym świecie. W 2021 roku jej przychody wyniosły 9,4 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą zarządzanie nieruchomościami, obiektami i projektami, pośrednictwo w wynajmie powierzchni, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, wyceny i inne. Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.cushmanwakefield.com lub na Twitterze: @CushWake

O Cushman & Wakefield