nowe produkty/usługi ekonomia/biznes/finanse

ING wprowadza kwalifikowany podpis mSzafir

11.08.2022 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

Klienci banku mogą uzyskać w pełni online kwalifikowany jednorazowy podpis elektroniczny mSzafir. Ma on taką samą moc prawną jak podpis odręczny, a dokumenty można podpisać całkowicie zdalnie. Wystarczy do tego smartfon, tablet czy komputer z dostępem do internetu.

mSzafir to nowatorska wersja kwalifikowanego podpisu elektronicznego. W odróżnieniu od standardowej wersji e-podpisu mSzafir jest produktem cyfrowym, który nie wymaga stosowania fizycznych urządzeń, takich jak karty i czytniki. To pierwsze rozwiązanie na polskim rynku pozwalające na uzyskanie jednorazowego, kwalifikowanego certyfikatu w pełni online i złożenie podpisu o gwarantowanej mocy prawnej.

Jak przebiega podpisanie dokumentów z mSzafir?

• Klient kupuje podpis na stronie mSzafir i potwierdza tożsamość przez Moje ING
  • KIR wydaje jednorazowy certyfikat kwalifikowany
  • Klient wybiera dokument w formacie PDF, który chce podpisać i składa podpis

Wdrażając kolejne cyfrowe rozwiązania skupiamy się na tym, aby były intuicyjne, funkcjonalne i dostępne. W naszej aplikacji można ogarniać nie tylko finanse, ale również wiele innych, niebankowych spraw. Wdrożenie mSzafir to duże udogodnienie dla naszych klientów, teraz mogą podpisać dokumenty w dowolnym miejscu i czasie oraz z dowolnego urządzenia – podkreśla Marcin Giżycki, wiceprezes ING Banku Śląskiego.

Innowacyjny podpis kwalifikowany mSzafir spełnia wszystkie kryteria bezpieczeństwa określone w unijnym rozporządzeniu eIDAS. To pierwsze rozwiązanie na polskim rynku zapewniające możliwość pozyskania certyfikatu kwalifikowanego przez internet, a następnie złożenia podpisu o gwarantowanej mocy prawnej równoważnej podpisowi własnoręcznemu. Jego wersja jednorazowa uprawnia użytkownika do podpisania pojedynczego dokumentu.

Kwalifikowany podpis elektroniczny mSzafir nie wymaga instalowania lub konfigurowania przez użytkownika dodatkowego oprogramowania. Może z niego skorzystać każdy klient ING, który został zweryfikowany osobiście w placówce bankowej, jest pełnoletni i ma aktualny dokument tożsamości. mSzafir w ING dostępny jest w wariancie jednorazowym, uprawniającym do podpisania pojedynczego dokumentu.

Więcej informacji: www.ing.pl/mszafir

Starszy Menedżer ds. Komunikacji, ING Bank Śląski S.A