ekonomia/biznes/finanse

Prawie 200 tys. Polaków miesięcznie bez dostępu do kredytu – skutki tzw. ustawy antylichwiarskiej uderzą w najbardziej potrzebujących finansowania

185 tys. osób miesięcznie zostanie pozbawionych dostępu do kredytu. Ci którzy otrzymają finansowanie będą musieli pogodzić się z mniejszymi kwotami i dużo krótszym okresem do spłaty. Taki scenariusz po wejściu tzw. ustawy antylichwiarskiej rysuje się na podstawie badania przeprowadzonego przez CRIF – dostawcę rozwiązań umożliwiających wymianę informacji kredytowych.

Przygotowana przez Ministerstwo Sprawiedliwości ustawa obniża koszty udzielania pożyczek i jednocześnie zmusi tysiące Polaków do szukania finansowania poza legalnym rynkiem.

– Sprawdziliśmy jak firmy pożyczkowe dostosują się do nowych przepisów. Wnioski nie są optymistyczne dla klientów. Z badania wynika, że po wejściu w życie tzw. ustawy antylichwiarskiej liczba klientów obsługiwanych przez instytucje pożyczkowe zmniejszy się o dwie trzecie w porównaniu z liczbą Polaków, którzy otrzymują pożyczki na obecnych warunkach - alarmuje Piotr Badura, Wiceprezes Zarządu CRIF Polska. – To oznacza że, osoby, które teraz mogą dostać pożyczkę, po wejściu w życie nowych regulacji stracą taką możliwość.

- Z naszej analizy wynika, że w skali miesiąca liczba osób, które wnioskują o pożyczki, a ich nie dostaną wzrośnie do 185 tys. i będzie to jedna z największych zmian w dostępności usług finansowych w ostatnich latach – dodaje Piotr Badura.

wykres-crif Wykres 1. Zmiana w dostępności oferty pożyczkowej przy planowanym limicie kosztów w wysokości 20%.

Ponadto ci, którzy pożyczkę dostaną muszą się przygotować na to, że będzie ona na niższą kwotę i na krótszy okres do spłaty.

– Nowe koszty pożyczek wymuszą na firmach udzielanie finansowania na krótszy okres, a więc z wyższą miesięczną ratą, które mogą bardziej obciążyć domowy budżet. Firmom nie będzie się opłacać oferować konsumentom pożyczek ratalnych. Takiego scenariusza ustawodawca chyba nie zakładał, ponieważ jest sprzeczny z interesami konsumentów – mówi Agnieszka Wachnicka, prezes Fundacji Rozwoju Rynku Finansowego.

Co się dzieje gdy konsumenci nie mają dostępu do pożyczek? W Danii po radykalnym ograniczeniu oferty kredytowej masowo powstały prywatne grupy pożyczkowe na Facebooku. Podobnie w Słowacji, konsumenci zaczęli szukać innych możliwości pożyczania pieniędzy. Można spekulować czy w Polsce klienci pójdą w kierunku pożyczek prywatnych czy lombardów.

Zdaniem Marcina Czugana, prezesa Związku Przedsiębiorstw Finansowych wykluczenie z rynku finansowego prawie 200 tys. Polaków miesięcznie spowoduje, że miejsce firm pożyczkowych zajmą „inne usługi”. – Ci konsumenci nadal będą chcieli pożyczać pieniądze na swoje potrzeby. Jeśli nie dostaną ich w instytucjach pożyczkowych i bankach pójdą gdzieś indziej, poza sferę regulowaną – mówi Marcin Czugan.

Obecnie projekt ustawy jest na etapie prac sejmowych i został skierowany do specjalnie utworzonej w tym celu podkomisji. Jej pierwsze posiedzenie zaplanowane jest na 30 marca.

Pełny raport z badania dostępny jest na stronie CRIF, Związku Przedsiębiorstw Finansowych (link do pobrania: https://zpf.pl/pliki/raporty/raport_wplyw-projektowanych-zmian-na-rynek-pozyczkowy.pdf) oraz Fundacji Rozwoju Rynku Finansowego.

Badanie zrealizowane przez firmę CRIF zostało przeprowadzone w lutym tego roku i obejmowało kalkulację, jak zachowałby się rynek pożyczkowy po wprowadzeniu nowych limitów kosztów pożyczkowych zaproponowanych przez Ministerstwo Sprawiedliwości. CRIF przeanalizował dane od dziesięciu największych pożyczkodawców na polskim rynku. Uzupełnił je o analizę statystyczną 8,5 miliona zapytań kredytowych, które zarejestrował w 2021 roku.

Związek Przedsiębiorstw Finansowych
ZPF

media@zpf.pl

tel: +48 58 302 92 05

***

Związek Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce (wcześniejsza nazwa: Konferencja Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce – Związek Pracodawców) powstał 27 października 1999 roku i skupia ponad sto kluczowych przedsiębiorstw z rynku finansowego w Polsce, w tym banki, firmy zarządzające wierzytelnościami, doradców i pośredników finansowych, przedsiębiorstwa pożyczkowe, zarządzające informacją gospodarczą, sprzedające produkty odwróconej hipoteki w modelu sprzedażowym, platformy crowdfundingowe oraz przedsiębiorstwa z branży ubezpieczeniowej. ZPF to Członek Rady Rozwoju Rynku Finansowego, powołanej do życia przez Ministra Finansów RP oraz Członek prestiżowej europejskiej organizacji samorządowej europejskiego przemysłu finansowego EUROFINAS (European Federation of Finance House Associations), zrzeszającej siedemnaście krajowych organizacji, reprezentujących ponad 1200 instytucji finansowych. ZPF ma w swoim dorobku badawczym kilkadziesiąt raportów, koncentrując się merytorycznie na obszarze kredytu, jest także organizatorem cyklicznych kongresów i innych inicjatyw dla braży finansowej.

Związek Przedsiębiorstw Finansowych
ZPF