prawo ekonomia/biznes/finanse

Nowe przepisy pozwolą zmniejszyć bariery dostępu do rynku finansowego i zapewnią lepszą ochronę klientów instytucji finansowych

Nowelizację w sumie 19 ustaw planuje Ministerstwo Finansów w celu eliminacji barier dostępu do rynku finansowego, usprawnienia nadzoru nad nim oraz ochrony klientów instytucji finansowych. Wśród kluczowych zmian m.in. ułatwienia w zakresie podzlecania czynności outsourcingowych przez banki oraz rozszerzenie i wzmocnienie kompetencji nadzorczych KNF. Projektowane regulacje są szczegółowo analizowane przez ZPF, który włączy się również w dalszy proces legislacyjny. Jakie dokładnie zmiany czekają rynek finansowy?

Powyższe propozycje nowych przepisów znalazły się w projekcie z dnia 15 lipca 2021 r. ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem rozwoju rynku finansowego oraz ochrony inwestorów na tym rynku. Jedną z najważniejszych zmian, które mogą zostać wprowadzone nowym aktem prawnym, jest nowelizacja przepisów Prawa bankowego dotycząca bardziej efektywnego oraz elastycznego korzystania przez banki z instytucji outsourcingu. Po wdrożeniu zmian w proponowanym kształcie znacznie więcej czynności będzie mogło być wykonywane przez zewnętrzne podmioty, w szczególności z sektora FinTech. Przewidziane w tym zakresie zmiany związane są z Wytycznymi Europejskiego Urzędu Nadzoru Bankowego (EBA) i przewidują zwłaszcza rozszerzenie możliwości powierzenia czynności w zakresie pośrednictwa w odniesieniu do umów o inne niż karty płatnicze instrumenty płatnicze, rezygnację z formy umowy agencyjnej w przypadku części czynności w ramach outsourcingu, rozszerzenie zakresu czynności w ramach tzw. podoutsourcingu, liberalizację zasad outsourcingu międzybankowego, czy uproszczenie procedury w zakresie powierzenia czynności przedsiębiorcy zagranicznemu.

- Rozwiązania te są bardzo istotne i kierunkowo pozytywnie oceniane przez ZPF, gdyż obecnie obowiązujące regulacje ograniczają banki w możliwości korzystania z profesjonalnych dostawców - zwłaszcza z dynamicznie rozwijającego się sektora FinTech. Szersze otwarcie się na outsourcing i tzw. podoutsourcing, czyli dalsze powierzenie wykonywania czynności, pozwoli tym samym przyspieszyć rozwój rynku i nowych usług w szczególności dzięki zwiększonemu wykorzystywaniu najnowszych rozwiązań technologicznych – mówi Marcin Czugan, prezes ZPF.

Potrzebę zmian przepisów dostrzeżono także w działalności zakładów ubezpieczeń, m.in. odnośnie likwidacji szkód komunikacyjnych w przypadkach, gdy sprawcy szkody nie udało się ustalić lub był on nieubezpieczony. Zgodnie z obwiązującymi przepisami, uprawniony do odszkodowania zgłasza swoje roszczenia do UFG (Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego) przez którykolwiek zakład ubezpieczeń wykonujący działalność ubezpieczeniową w zakresie ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. Zakład przeprowadza postępowanie w zakresie ustalenia zasadności i wysokości dochodzonych roszczeń i niezwłocznie przesyła zebraną dokumentację do UFG. Projekt ustawy zakłada wyraźne zobowiązanie zakładów ubezpieczeń do likwidacji szkód na rzecz UFG w terminach analogicznych, jakie obowiązują je dla ich własnych szkód oraz przyznanie organowi nadzoru prawa do zastosowania sankcji za nieterminową realizację tych obowiązków, zarówno w stosunku do krajowych, jak i zagranicznych zakładów ubezpieczeń.

W propozycjach nowelizacji obowiązujących przepisów przewiduje się także sporo zmian w zakresie sprawowania nadzoru przez KNF nad instytucjami rynku finansowego, w tym poprzez narzędzia dotyczące digitalizacji i elektronizacji doręczeń, które ułatwić i usprawnić mają wzajemną współpracę pomiędzy KNF, a podmiotami nadzorowanymi.

- Rozwiązania te niewątpliwie wpisują się w obecne trendy ze względu na swoje niekwestionowane zalety, w tym zwłaszcza przyspieszenie wymiany informacji, poprawę jakości analiz dokumentów i danych, czy wreszcie obniżenie kosztów obsługi administracyjnej i archiwizacji dokumentacji papierowej. Komunikacja elektroniczna pomiędzy nadzorcą rynku, a podmiotami nadzorowanymi jest korzystna dla wszystkich stron i stanowi potwierdzenie w tym względzie wysokiego standardu europejskiego - ocenia Marcin Czugan.

Projekt ustawy został przekazany do konsultacji publicznych, zaś uwagi można zgłaszać do 10 sierpnia br. Przyjęcie projektu przez Radę Ministrów przewidziane jest na I kwartał 2022 r.

Związek Przedsiębiorstw Finansowych
ZPF

media@zpf.pl

tel: +48 58 302 92 05

***

Związek Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce (wcześniejsza nazwa: Konferencja Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce – Związek Pracodawców) powstał 27 października 1999 roku i skupia ponad sto kluczowych przedsiębiorstw z rynku finansowego w Polsce, w tym banki, firmy zarządzające wierzytelnościami, doradców i pośredników finansowych, przedsiębiorstwa pożyczkowe, zarządzające informacją gospodarczą, sprzedające produkty odwróconej hipoteki w modelu sprzedażowym, platformy crowdfundingowe oraz przedsiębiorstwa z branży ubezpieczeniowej. ZPF to Członek Rady Rozwoju Rynku Finansowego, powołanej do życia przez Ministra Finansów RP oraz Członek prestiżowej europejskiej organizacji samorządowej europejskiego przemysłu finansowego EUROFINAS (European Federation of Finance House Associations), zrzeszającej siedemnaście krajowych organizacji, reprezentujących ponad 1200 instytucji finansowych. ZPF ma w swoim dorobku badawczym kilkadziesiąt raportów, koncentrując się merytorycznie na obszarze kredytu, jest także organizatorem cyklicznych kongresów i innych inicjatyw dla braży finansowej.

Związek Przedsiębiorstw Finansowych
ZPF