ekonomia/biznes/finanse

ING Commercial Finance podwaja liczbę klientów

08.05.2020 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

ING Commercial Finance po pierwszym kwartale br. zanotował rekordowy przyrost liczby obsługiwanych klientów. Na koniec marca 2020 roku spółka obsługiwała 5068 firm, co stanowiło ponad 45% wzrost w porównaniu z końcem marca roku ubiegłego.

- ING Commercial Finance utrzymuje stabilną pozycję na rynku i wykazuje stabilny wzrost swojej działalności. Cieszymy się, że standardy obsługi i zaangażowanie pracowników naszej spółki oraz bogata oferta produktowa spełniają oczekiwania firm. Uznanie naszych klientów, zarówno małych, jak i dużych, przekłada się na wzrost liczby obsługiwanych klientów, wzrost liczby wykupionych faktur, a tym samym na dynamiczny wzrost biznesu faktoringowego - powiedział Tomasz Mazurkiewicz, prezes ING Commercial Finance.

- Wspieramy naszych klientów w trudnym okresie spowodowanym COVID-19. W marcu wprowadziliśmy uproszczenia w procesie odnowienia i zmiany warunków umowy faktoringu umożliwiające odroczenia w spłacie finansowania. Chcemy dla naszych klientów zachować pełną elastyczność i pokazać, że faktoring może być rozwiązaniem w warunkach kryzysu dodał Tomasz Mazurkiewicz.

Po pierwszym kwartale 2020 roku obroty ING Commercial Finance wyniosły 8,9 mld zł, co stanowiło wzrost o blisko 10% w stosunku do pierwszego kwartału 2019 roku. Spółka w tym okresie wykupiła 782 tys. faktur, podobnie jak w roku ubiegłym.

Z faktoringu korzysta w Polsce obecnie blisko 16,3 tys. przedsiębiorstw, które przekazały do sfinansowania ponad 12,3 mln faktur. Według danych Polskiego Związku Faktorów, rynek faktoringu zanotował w ciągu 3 miesięcy 2020 roku wzrost obrotów o 13,6%. Firmy zrzeszone w PZF nabyły wierzytelności o łącznej wartości 71,2 mld zł i były o 13,6% wyższe niż w analogicznym okresie w 2018 roku. ING Commercial Finance osiągnął obroty wynoszące 8,9 mld zł i obecnie zajmuje trzecie miejsce na rynku pod tym względem.

Ewa Szerszeń
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

ewa.szerszen@ing.pl

tel: +48 22 820-4117

Ewa Szerszeń
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

ewa.szerszen@ing.pl

tel: +48 22 820-4117