handel technologie media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

Inteligentna Półka z nagrodą Food & Retail Start-up

16.11.2018 | Surge Cloud

Firma Surge Cloud została nagrodzona w konkursie Food & Retail Start-up, podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu, za stworzenie Inteligentnej Półki, która ma za zadanie zoptymalizować koszty obsługi zatowarowania oraz zniwelować straty spowodowane brakiem danej kategorii na półce.

Przyznanie nagrody podczas FRSiH utwierdza nas w przekonaniu, że kierunek, który obraliśmy w rozwoju naszego biznesu jest zgodny z oczekiwaniami branży. Dzięki pracy całego zespołu tworzymy rozwiązania, które mają za zadanie usprawnić proces sprzedaży oraz zwiększyć optymalizację kosztów, które są ponoszone przez branżę handlową – mówi Marcin Dąbrowski CEO Surge Cloud, który odbierał nagrodę podczas wydarzenia.

Inteligentna Półka to rozwiązanie, które posiada zaimplementowane czujniki, mające za zadanie zbierać dane w czasie rzeczywistym m.in. o tym, co znajduje się na półce, w jaki sposób ustawione są produkty oraz czy są przenoszone przez klientów. Uzyskane w ten sposób informacje, dają możliwość lepszej ekspozycji produktu, uzupełnienia braków towarowych oraz lepszego poznania zachowań konsumentów.

Tego typu innowacje są odpowiedzią na problemy z jakimi boryka się branża retail, takimi jak: niedostępność produktów, wysokie koszty inwentaryzacji oraz olbrzymią ilość wyrzucanego jedzenia.

Forum Rynku Spożywczego i Handlu to największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu oraz handlowemu w Polsce. Co roku w Warszawie, spotykają się przedstawiciele organizacji branżowych, największych firm sektora spożywczego, producenci, przetwórcy, dystrybutorzy i handlowcy oraz osoby mające realny wpływ na zmiany w sektorze spożywczym. Tegoroczna 11 edycja wydarzenia odbyła się w dniach 5-6 listopada w Hotelu Sheraton w Warszawie.

W Surge Cloud łączymy świat analizy danych oraz IoT. Naszym głównym celem jest ograniczanie kosztów merchandisingu i logistyki w procesie sprzedaży. Podstawą wdrażanych przez nas usług i produktów jest technologia bazująca na tzw. Internecie Rzeczy oraz machine learning. Z kolei w procesie optymalizacji opieramy się na autorskim podejściu do zarządzania ciągiem zdarzeń w handlu stacjonarnym - tzw. HANDLOMETRII (ang. RETAILMETRY). Pozyskane dane pozwalają na obniżanie kosztów utrzymania ekspozycji, magazynowania towarów, a także logistyki.