wydarzenia media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

Michał Brański, Krzysztof Sierota i Jacek Świderski „Ludźmi Mediów 2015” magazynu Brief

„Za konsekwencję w działaniu i wytrwałe budowanie biznesu, który w ostatnich latach rozwijał się wyjątkowo szybko, by w ubiegłym roku rozkwitnąć”. Michał Brański, Krzysztof Sierota i Jacek Świderski – właściciele Grupy Wirtualna Polska, „Ludźmi Mediów 2015” magazynu Brief.

Celem plebiscytu jest nagrodzenie osób, które w ciągu minionych kilkunastu miesięcy wyróżniły się pracą na polu zawodowym i gospodarczym. A także tych, którzy dzięki własnej działalności przysłużyły się rozwojowi regionu i kraju. Zwycięzców wyłoniła kapituła konkursu magazynu „Brief”, a uroczyste wręczenie nagród w 10 kategoriach odbyło się 28 października podczas Gali „Ludzie Roku Brief" zorganizowanej w warszawskiej restauracji La BlaBla.

Michał Brański, Krzysztof Sierota i Jacek Świderski są założycielami Grupy Wirtualna Polska, właściciela jednego z dwóch najpopularniejszych w Polsce portali – Wirtualnej Polski. Grupa WP prowadzi liczne specjalistyczne portale wertykalne, w tym portale o tematyce biznesowej (money.pl, Biztok), nowych technologii (np. Dobreprogramy) i rozrywkowej (np. Pudelek). Ponadto Grupa WP prowadzi działalność reklamową, oferuje swoim użytkownikom możliwość korzystania z bezpłatnej poczty elektronicznej oraz dynamicznie rozwija obszar produkcji własnych wideo, tworząc m.in. autorskie cykliczne programy informacyjne, publicystyczne i rozrywkowe.

To kolejny tytuł, który trafił w ostatnim czasie do Jacka Świderskiego, Michała Brańskiego i Krzysztofa Sieroty. Panowie wspólnie zdobyli również tytuły „Liderzy Biznesu 2014", w 48. Rankingu Forbes i „Gracze Roku 2015" (kategoria "Nowe Technologie"), wg Forbes. W grudniu 2014, Michał Brański, wiceprezes ds. strategii Grupy Wirtualna Polska otrzymał tytuł Człowieka Roku w konkursie konkursu Mixx Awards. Natomiast Jackowi Świderskiemu, Prezesowi Grupy WP, w tym samym roku, przyznano tytuł Człowieka Roku Polskiego Internetu w X edycji konkursu Webstarfestival.
W październiku 2015 r. Grupa WP otrzymała Grand Prix oraz nagrodę główną w kategorii „Media, Kultura i Rozrywka” w prestiżowym konkursie Effie. Zdobyła również złoty laur w kategorii „Best rebrand of a digital Property" oraz I wyróżnienie w kategorii „Best visual identity from the technology, media & telecommunications sector” w międzynarodowym konkursie Transform Awards. Rebranding Wirtualnej Polski uznano za najlepszy w rankingu magazynu Press.

Michał Siegieda
Dyrektor Biura Komunikacji Korporacyjnej/Rzecznik Prasowy, Wirtualna Polska Holding S.A.

michal.siegieda@grupawp.pl

Agata Chaber
Specjalistka ds. Zrównoważonego Rozwoju i Komunikacji, Wirtualna Polska Holding S.A.

agata.chaber@grupawp.pl

michal.siegieda@grupawp.pl