Informacje Grupa Progres

Dziękujemy i zapraszamy ponownie. Polski handel potrzebuje pracowników

13.02.2019 11:59 Grupa Progres

Średnio dziesięciokrotne wzrosty zapotrzebowania na pracowników w branży handlowej odnotowano w sezonie wakacyjnym ubiegłego roku. Braki kadrowe są spore, w III kwartale 2018 r. w handlu do obsadzenia było ponad 25 tys. wolnych stanowisk (GUS). Boomu na pracowników nie zahamowały nawet sklepy samoobsługowe, wycofywanie się niektórych sieci handlowych z Polski czy ustawa ograniczająca handel w niedzielę. Według danych Grupy Progres zapotrzebowanie na pracowników w branży handlowej jest najwyższe w okresie wakacyjnym (czerwiec – wrzesień). Sieci handlowe, które w tym czasie nie chcą mieć problemów kadrowych, już teraz rozpoczynają projekty rekrutacyjne.

W pracy nie ma miejsca na miłość? Polacy o związkach

11.02.2019 09:44 Grupa Progres

Aż 46 proc. Polaków twierdzi, że umawianie się na randki z współpracownikami jest normalne i nie ma w tym nic złego. 42 proc. uznało, że jest ono dopuszczalne. 12 proc. stwierdziło, że takie zachowanie nie powinno mieć miejsca - wynika z badania „Praca i miłość idą w parze” Grupy Progres. Temat związków w jednej firmie często stanowi tajemnicę poliszynela, wszyscy wiedzą, że takowe są jednak często nikt głośno o nich nie mówi.

2018 r. – Gdzie chcieli pracować Polacy?

08.01.2019 11:07 Grupa Progres

Nawet kilkuset kandydatów w ubiegłym roku stawało do walki w rekrutacji na stanowiska młodszego specjalisty ds. administracji. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się oferty pracy w działach HR jako konsultant lub młodszy konsultant ds. rekrutacji. Szukający pracy lawinowo odpowiadali także na ogłoszenia związane z pracą w zawodzie managera ds. marketingu. Na jakie stanowiska najczęściej aplikowali Polacy w 2018 roku?

Być czy nie być w Polsce? Co zrobią Ukraińcy 1 stycznia?

17.12.2018 10:02 Grupa Progres

Nawet trzy razy większe wynagrodzenie niż w Polsce mogą otrzymać Ukraińcy, którzy od Nowego Roku zdecydują się na emigrację do Niemiec. Nasz zachodni sąsiad otwiera swój rynek pracy i szuka specjalistów również zza wschodniej granicy. Z najnowszych badań Grupy Progres wynika, że Ukraińcy nadal chcą przyjeżdżać do pracy w Polsce, jednak już nie tak licznie jak kiedyś. Jedynie 17 proc. Ukraińców deklaruje, że po 1 stycznia 2019 r. chce pracować w naszym kraju.

Strona 1

Dla mediów

Jesteś wydawcą, dziennikarzem, blogerem? Uzyskaj akredytację i ciesz się bezpłatną licencją na wykorzystanie informacji, zdjęć, MP3, a także wideo - nawet w jakości TV!

Dla firm

Odpowiadasz za komunikację? Zwiększ swoją widoczność w mediach!