handel towary konsumpcyjne nauka/edukacja/szkolenia
Sosy pieczeniowe – jak zrobić idealny dodatek do jesiennych dań?
Jesień to sezon, w którym lubimy wracać do smaków dzieciństwa, takich ciepłych i domowych, nostalgicznie sięgając po aromatyczne dania. Bohaterem jesiennego stołu często stają się wtedy sosy pieczeniowe – różnorodne i inspirujące, bo dopełniają całą paletę sezonowych potraw. Tak naprawdę nie chodzi wyłącznie o łącznie ich jedynie z klasycznymi mięsami, ale o ich umiejętność współgrania z warzywami, grzybami, a nawet… owocami cytrusowymi.
Sosy, które podbijają różnorodne składniki
Tworząc idealny sos pieczeniowy, warto eksperymentować z nietypowymi dodatkami. Ciekawostką jest fakt, że w jesiennych sosach świetnie odnajdują się przyprawy korzenne (cynamon czy imbir) oraz leśne nuty jałowca i rozmarynu – to one nadają aromat schabowi czy gęsi, ale równie dobrze podkreślają smak warzyw i kasz. Jesień w kuchni to także sezon grzybowy, więc pieczarki czy suszone borowiki także mogą wieść prym w sosie pieczeniowym. Dobrym przykładem jest Curry z soczewicy i pieczarek, gdzie sos jasny w duecie z soczewicą buduje głębię i zaskakujące połączenia – rozpoznasz tam typowo polski, pieczeniowy smak w nowej odsłonie.
Curry z soczewicy i pieczarek
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- pieczarki – 500 g
- cebula – 3 sztuki
- zielona soczewica – 300 g
- czosnek – 2 ząbki
- curry – 2 łyżki
- chili mielone – 1 szczypta
- pietruszka - ½ pęczka
- Sos do pieczeni jasny Knorr – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.
- Dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.
- Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na połówki. Całość duś przez 10 minut
- Następnie na patelnię wlej taką ilość wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.
- Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorri duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.
- Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.
Przełam klasykę – sos pieczarkowy i pomarańczowy twist
Nie byłoby jesieni bez grzybowych aromatów. Sos pieczarkowy z dodatkiem śmietany, bulionu grzybowego i natki pietruszki to uniwersalne towarzystwo dla mięs, kasz i ziemniaków. Jednak mało kto wie, że kiedyś uchodził on za wykwintną propozycję francuskich kucharzy. Jeśli natomiast wolisz zaskoczyć gości czymś mniej oczywistym, postaw na pieczone mięsa z sosem cytrusowym – łosoś polany sosem z pomarańczy, imbiru i miodu to przykład, jak zaadaptować pieczeniowe nuty do lekkich, rybnych i warzywnych kompozycji.
Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- łosoś filety (po 180 g każdy) – 4 sztuki
- Sos do pieczeni jasny Knorr – 1 sztuka
- sok z pomarańczy – 250 ml
- skórka z 1 cytryny
- cebula – 1 sztuka
- imbir świeży starty – 1 łyżeczka
- miód – 1 łyżka
- pieprz czarny mielony – 1 szczypta
- oliwa – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.
- W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.
- Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.
Pieczony schab w grzybowym sosie
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- schab środkowy – 1½ kilograma
- Sos do pieczeni ciemny Knorr – 1 opakowanie
- grzyby suszone – 100 g
- czosnek – 2 ząbki
- musztarda sarepska – 2 łyżki
- wytrawne czerwone wino – 100 ml
- majeranek – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony ½ łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Następnie pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.
- Po tym czasie obsmaż mięso na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° Piecz około 50 minut.
- Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.
- Całość przelej do mniejszego garnuszka, wymieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.
Owocowe i ziołowe akcenty – sekret jesiennej kuchni
Nie bój się do sosów dodawać owoców takich jak żurawina, jabłko czy śliwka oraz ziół, a nawet odrobiny wina lub miodu – to właśnie te detale są kluczem do stworzenia wyjątkowego, jesiennego charakteru Twojego sosu pieczeniowego. Owoce w sosie nie tylko wprowadzają naturalną słodycz i kwasowość, które przełamują ciężkie, mięsne nuty, ale także wzbogacają smak warzywnych czy grzybowych dodatków. Żurawina czy śliwka doskonale podkreślają leśne aromaty grzybów, a jabłko dodaje świeżości i delikatnej słodyczy. Zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy jałowiec, nadają głębi i złożoności, a wino lub miód wprowadzają nuty elegancji, które wznoszą sos na zupełnie inny poziom smaku. Dzięki temu każdy sos pieczeniowy zyskuje osobisty, niepowtarzalny charakter, który w chłodne, jesienne dni rozgrzewa i zachwyca swoją głębią aromatów. Włączając takie dodatki, nie tylko urozmaicisz swoje dania, ale też poczujesz, jak Twoja kuchnia nabiera sezonowego klimatu, łącząc tradycję z kreatywnością.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824