handel towary konsumpcyjne nauka/edukacja/szkolenia

Sosy pieczeniowe – jak zrobić idealny dodatek do jesiennych dań?

27.11.2025 | Knorr

Jesień to sezon, w którym lubimy wracać do smaków dzieciństwa, takich ciepłych i domowych, nostalgicznie sięgając po aromatyczne dania. Bohaterem jesiennego stołu często stają się wtedy sosy pieczeniowe – różnorodne i inspirujące, bo dopełniają całą paletę sezonowych potraw. Tak naprawdę nie chodzi wyłącznie o łącznie ich jedynie z klasycznymi mięsami, ale o ich umiejętność współgrania z warzywami, grzybami, a nawet… owocami cytrusowymi.​

Sosy, które podbijają różnorodne składniki

Tworząc idealny sos pieczeniowy, warto eksperymentować z nietypowymi dodatkami. Ciekawostką jest fakt, że w jesiennych sosach świetnie odnajdują się przyprawy korzenne (cynamon czy imbir) oraz leśne nuty jałowca i rozmarynu – to one nadają aromat schabowi czy gęsi, ale równie dobrze podkreślają smak warzyw i kasz. Jesień w kuchni to także sezon grzybowy, więc pieczarki czy suszone borowiki także mogą wieść prym w sosie pieczeniowym. Dobrym przykładem jest Curry z soczewicy i pieczarek, gdzie sos jasny w duecie z soczewicą buduje głębię i zaskakujące połączenia – rozpoznasz tam typowo polski, pieczeniowy smak w nowej odsłonie.​

Curry z soczewicy i pieczarek

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • pieczarki – 500 g
  • cebula – 3 sztuki
  • zielona soczewica – 300 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • curry – 2 łyżki
  • chili mielone – 1 szczypta
  • pietruszka - ½ pęczka
  • Sos do pieczeni jasny Knorr 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie do zeszklenia, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.
  2. Dodaj soczewicę i curry i smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Jak czosnek zacznie robić się rumiany dodaj pieczarki pokrojone na połówki. Całość duś przez 10 minut
  4. Następnie na patelnię wlej taką ilość wody, żeby przykryła wszystkie składniki. Dodaj chilli.
  5. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorri duś mieszając od czasu do czasu, aż soczewica zmięknie.
  6. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i przypraw danie do smaku. Podawaj z ryżem.

 

Przełam klasykę – sos pieczarkowy i pomarańczowy twist

Nie byłoby jesieni bez grzybowych aromatów. Sos pieczarkowy z dodatkiem śmietany, bulionu grzybowego i natki pietruszki to uniwersalne towarzystwo dla mięs, kasz i ziemniaków. Jednak mało kto wie, że kiedyś uchodził on za wykwintną propozycję francuskich kucharzy. Jeśli natomiast wolisz zaskoczyć gości czymś mniej oczywistym, postaw na pieczone mięsa z sosem cytrusowym – łosoś polany sosem z pomarańczy, imbiru i miodu to przykład, jak zaadaptować pieczeniowe nuty do lekkich, rybnych i warzywnych kompozycji.​

Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • łosoś filety (po 180 g każdy) – 4 sztuki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr – 1 sztuka
  • sok z pomarańczy – 250 ml
  • skórka z 1 cytryny
  • cebula – 1 sztuka
  • imbir świeży starty – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony – 1 szczypta
  • oliwa – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.
  2. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 minuty.
  3. Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.

Pieczony schab w grzybowym sosie

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • schab środkowy – 1½ kilograma
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr – 1 opakowanie
  • grzyby suszone – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • musztarda sarepska – 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino – 100 ml
  • majeranek – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Następnie pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.
  2. Po tym czasie obsmaż mięso na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° Piecz około 50 minut.
  3. Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.
  4. Całość przelej do mniejszego garnuszka, wymieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.

Owocowe i ziołowe akcenty – sekret jesiennej kuchni

Nie bój się do sosów dodawać owoców takich jak żurawina, jabłko czy śliwka oraz ziół, a nawet odrobiny wina lub miodu – to właśnie te detale są kluczem do stworzenia wyjątkowego, jesiennego charakteru Twojego sosu pieczeniowego. Owoce w sosie nie tylko wprowadzają naturalną słodycz i kwasowość, które przełamują ciężkie, mięsne nuty, ale także wzbogacają smak warzywnych czy grzybowych dodatków. Żurawina czy śliwka doskonale podkreślają leśne aromaty grzybów, a jabłko dodaje świeżości i delikatnej słodyczy. Zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy jałowiec, nadają głębi i złożoności, a wino lub miód wprowadzają nuty elegancji, które wznoszą sos na zupełnie inny poziom smaku. Dzięki temu każdy sos pieczeniowy zyskuje osobisty, niepowtarzalny charakter, który w chłodne, jesienne dni rozgrzewa i zachwyca swoją głębią aromatów. Włączając takie dodatki, nie tylko urozmaicisz swoje dania, ale też poczujesz, jak Twoja kuchnia nabiera sezonowego klimatu, łącząc tradycję z kreatywnością.

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie