handel towary konsumpcyjne media/marketing/reklama

Zupy na pierwsze chłody – jak wykorzystać sezonowe warzywa i grzyby

22.10.2025 | Knorr

Jesień to czas, gdy chętniej sięgamy po rozgrzewające i aromatyczne dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale dają także przyjemne uczucie ciepła. Zbiory sezonowych warzyw i darów lasu pozwalają na przygotowanie zup pełnych głębokiego smaku, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości przy wspólnym stole.

W chłodne, szare dni naturalną potrzebą jest sięganie po gorące, rozgrzewające posiłki. Ta codzienna intuicja ma swoje odbicie także w kulturze północnej Europy, zwłaszcza w Danii, gdzie hygge – koncepcja tworzenia przytulnej, ciepłej atmosfery – pomaga przetrwać długie, zimne i ciemne miesiące. Jednym z najważniejszych jej elementów jest celebrowanie prostych przyjemności, a gorąca zupa to symbol tego komfortu.

Dlatego zapraszamy do odkrywania przepisów na zupy, które doskonale wpisują się w tę filozofię. Są nie tylko sposobem na rozgrzanie organizmu, ale też na budowanie odczucia przytulności, radości i zadowolenia z codziennych, wspólnych chwil przy posiłku.

Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy

Tę zupę polecamy miłośnikom wyrazistych, orientalnych smaków. Cukinia i ciecierzyca łączą się tu z orzeźwiającą świeżą miętą oraz ostrą przyprawą harissa, tworząc sycące danie. Zupa jest źródłem żelaza, wspierającego odporność, co jest ważne w okresie jesienno-zimowym. Zamiast mięty można użyć kolendry lub natki pietruszki, by nadać potrawie nieco innego charakteru.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • cukinia – 4 sztuki
  • Bulion warzywny Knorr –1 kostka
  • przyprawy: kumin, kminek, kolendra ostra papryka - 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • ciecierzyca z puszki – 200 g
  • listki świeżej mięty – 5 sztuk
  • oliwa – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię, obierz i odłóż skórki na bok. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z cukinią. Wlej 500 ml gorącej wody, dodaj kostkę Knorri całość zagotuj.
  3. Dodaj przyprawę Knorr oraz ciecierzycę i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Następnie dołóż skórki z cukinii i całość zmiksuj aż zupa zrobi się gładka. Podawaj z listkami świeżej mięty.

Zupa „Trio dyniowe” – kremowa rozkosz z dyni

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni, która aż prosi się o to, by przygotować z niej aksamitną, kremową zupę. Nasz przepis na „Trio dyniowe” wyróżnia dodatek mleka, który nadaje zupie słodyczy. Dodatkowo podkreśla ją miód, a smak przełamuje świeży sok z cytryny. Uprażone pestki dyni i aromatyczny olej z tego warzywa dopełniają kompozycję, nadając chrupkości i głębi smaku. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • dynia – 400 g
  • Bulion warzywny Knorr1 kostka
  • mleczko kokosowe – 400 ml
  • miód – 1 łyżka
  • cytryna – 1 sztuka
  • pestki dyni – 2 łyżki
  • olej z dyni – 2 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki
  • liście szałwii do dekoracji
  • pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.
  2. Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.
  3. Zagotuj mleko z bulionem Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz cayenne oraz miód.
  4. Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.
  5. Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp uprażonymi pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Jesień to sezon na grzyby, które nadadzą zupom wyjątkową, leśną nutę. Nasza grzybowa to połączenie grzybów z aromatycznym bulionem i kremową śmietanką. Dodatek tymianku i natki pietruszki nadaje jej świeży, ziołowy aromat. To klasyk jesieni – idealny na chłodne dni, gdy marzymy o domowej, ciepłej kuchni.

Liczba porcji: 5

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • świeże grzyby – 500 g
  • cebule dymki ze szczypiorkiem – 2 sztuki
  • ząbek czosnku – 2 sztuki
  • woda – 600 ml
  • odtłuszczone mleko (0,3% tłuszczu) – 250 ml
  • śmietana (22% tłuszczu) – 250 ml
  • świeże jajka – 4 sztuki
  • świeży tymianek – 1 łyżeczka
  • świeża natka pietruszki – 4 łyżki
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony – 1 szczypta
  • Bulion grzybowy Knorr – 2 kostki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuj 4 minuty, obierz ze skorupki. Grzyby umyj i pokrój w plastry.
  2. Dymkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj, czosnek rozetrzyj na miazgę.
  3. Podgrzej olej w dużym garnku, podsmaż na nim cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko razem smaż, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj do niej grzyby, a następnie duś wszystko razem jeszcze 3 - 4 minuty.
  4. Dodaj pół litra wody, mleko, śmietanę i bulion Knorr, by zupa miała wyrazisty smak i doskonały aromat. Wszystko razem gotuj 10 minut.
  5. Zupę dopraw do smaku szczyptą pieprzu. Podawaj posypaną szczypiorem z przekrojonym na pół jajem.

Zupa z podgrzybków – smak lasu na talerzu

Podgrzybki to jedne z najbardziej cenionych grzybów w polskiej kuchni. W aromatycznym wywarze z dodatkiem bulionu grzybowego oraz warzyw tworzą zupę o niepowtarzalnym smaku i intensywnym aromacie. To prosty przepis na wyjątkowo efektowną zupę z podgrzybków, która szybko stanie się Waszym ulubieńcem.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • kura pieczona (bez kości) – 100 g
  • Zupa grzybowa Ulubione Smaki Knorr 1 opakowanie
  • Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
  • mrożone podgrzybki – 500 g
  • kasza jęczmienna – 50 g
  • mąka pszenna – 50 g
  • śmietana – ½ szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • pieprz czarny mielony – 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby lekko rozmroź, pokrój w paski. Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i bulionu Knorr. Usmaż grzyby i dodaj do wywaru.
  2. Opłucz kaszę i ugotuj w wywarze.
  3. Z przesianej mąki i jaja z dodatkiem wody zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach i włóż do kaszy pod koniec gotowania.
  4. Pokrój mięso z kury w paski. Dodaj do wywaru razem ze śmietaną.
  5. Zupę grzybową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.
  6. Zupę z podgrzybków podawaj posypaną natką pietruszki.

Jesienne zupy – komfort i przyjemne ciepło w każdej łyżce

Jesień to najlepszy czas, by odkrywać bogactwo sezonowych warzyw i aromatów lasu, które w połączeniu z esencjonalnym bulionem i świeżymi ziołami tworzą zupy pełne smaku. To nie tylko rozgrzewające dania – to kulinarne opowieści o naturze, która przygotowuje nas na chłodne, krótsze dni.

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie