handel towary konsumpcyjne media/marketing/reklama
Zupy na pierwsze chłody – jak wykorzystać sezonowe warzywa i grzyby
Jesień to czas, gdy chętniej sięgamy po rozgrzewające i aromatyczne dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale dają także przyjemne uczucie ciepła. Zbiory sezonowych warzyw i darów lasu pozwalają na przygotowanie zup pełnych głębokiego smaku, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości przy wspólnym stole.
W chłodne, szare dni naturalną potrzebą jest sięganie po gorące, rozgrzewające posiłki. Ta codzienna intuicja ma swoje odbicie także w kulturze północnej Europy, zwłaszcza w Danii, gdzie hygge – koncepcja tworzenia przytulnej, ciepłej atmosfery – pomaga przetrwać długie, zimne i ciemne miesiące. Jednym z najważniejszych jej elementów jest celebrowanie prostych przyjemności, a gorąca zupa to symbol tego komfortu.
Dlatego zapraszamy do odkrywania przepisów na zupy, które doskonale wpisują się w tę filozofię. Są nie tylko sposobem na rozgrzanie organizmu, ale też na budowanie odczucia przytulności, radości i zadowolenia z codziennych, wspólnych chwil przy posiłku.
Marokańska zupa z cukinii, mięty i ciecierzycy
Tę zupę polecamy miłośnikom wyrazistych, orientalnych smaków. Cukinia i ciecierzyca łączą się tu z orzeźwiającą świeżą miętą oraz ostrą przyprawą harissa, tworząc sycące danie. Zupa jest źródłem żelaza, wspierającego odporność, co jest ważne w okresie jesienno-zimowym. Zamiast mięty można użyć kolendry lub natki pietruszki, by nadać potrawie nieco innego charakteru.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- cukinia – 4 sztuki
- Bulion warzywny Knorr –1 kostka
- przyprawy: kumin, kminek, kolendra ostra papryka - 1 łyżka
- cebula – 1 sztuka
- ciecierzyca z puszki – 200 g
- listki świeżej mięty – 5 sztuk
- oliwa – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię, obierz i odłóż skórki na bok. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno.
- W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z cukinią. Wlej 500 ml gorącej wody, dodaj kostkę Knorri całość zagotuj.
- Dodaj przyprawę Knorr oraz ciecierzycę i gotuj przez ok. 10 minut.
- Następnie dołóż skórki z cukinii i całość zmiksuj aż zupa zrobi się gładka. Podawaj z listkami świeżej mięty.
Zupa „Trio dyniowe” – kremowa rozkosz z dyni
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni, która aż prosi się o to, by przygotować z niej aksamitną, kremową zupę. Nasz przepis na „Trio dyniowe” wyróżnia dodatek mleka, który nadaje zupie słodyczy. Dodatkowo podkreśla ją miód, a smak przełamuje świeży sok z cytryny. Uprażone pestki dyni i aromatyczny olej z tego warzywa dopełniają kompozycję, nadając chrupkości i głębi smaku. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- dynia – 400 g
- Bulion warzywny Knorr –1 kostka
- mleczko kokosowe – 400 ml
- miód – 1 łyżka
- cytryna – 1 sztuka
- pestki dyni – 2 łyżki
- olej z dyni – 2 łyżki
- oliwa – 2 łyżki
- liście szałwii do dekoracji
- pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
- Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.
- Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.
- Zagotuj mleko z bulionem Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz cayenne oraz miód.
- Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.
- Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp uprażonymi pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Jesień to sezon na grzyby, które nadadzą zupom wyjątkową, leśną nutę. Nasza grzybowa to połączenie grzybów z aromatycznym bulionem i kremową śmietanką. Dodatek tymianku i natki pietruszki nadaje jej świeży, ziołowy aromat. To klasyk jesieni – idealny na chłodne dni, gdy marzymy o domowej, ciepłej kuchni.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- świeże grzyby – 500 g
- cebule dymki ze szczypiorkiem – 2 sztuki
- ząbek czosnku – 2 sztuki
- woda – 600 ml
- odtłuszczone mleko (0,3% tłuszczu) – 250 ml
- śmietana (22% tłuszczu) – 250 ml
- świeże jajka – 4 sztuki
- świeży tymianek – 1 łyżeczka
- świeża natka pietruszki – 4 łyżki
- olej roślinny – 2 łyżki
- pieprz czarny mielony – 1 szczypta
- Bulion grzybowy Knorr – 2 kostki
Sposób przygotowania:
- Jajka gotuj 4 minuty, obierz ze skorupki. Grzyby umyj i pokrój w plastry.
- Dymkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj, czosnek rozetrzyj na miazgę.
- Podgrzej olej w dużym garnku, podsmaż na nim cebulę, czosnek i tymianek. Wszystko razem smaż, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj do niej grzyby, a następnie duś wszystko razem jeszcze 3 - 4 minuty.
- Dodaj pół litra wody, mleko, śmietanę i bulion Knorr, by zupa miała wyrazisty smak i doskonały aromat. Wszystko razem gotuj 10 minut.
- Zupę dopraw do smaku szczyptą pieprzu. Podawaj posypaną szczypiorem z przekrojonym na pół jajem.
Zupa z podgrzybków – smak lasu na talerzu
Podgrzybki to jedne z najbardziej cenionych grzybów w polskiej kuchni. W aromatycznym wywarze z dodatkiem bulionu grzybowego oraz warzyw tworzą zupę o niepowtarzalnym smaku i intensywnym aromacie. To prosty przepis na wyjątkowo efektowną zupę z podgrzybków, która szybko stanie się Waszym ulubieńcem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- kura pieczona (bez kości) – 100 g
- Zupa grzybowa Ulubione Smaki Knorr – 1 opakowanie
- Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
- mrożone podgrzybki – 500 g
- kasza jęczmienna – 50 g
- mąka pszenna – 50 g
- śmietana – ½ szklanki
- jajko – 1 sztuka
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- pieprz czarny mielony – 1 szczypta
- tłuszcz do smażenia
- woda w miarę potrzeb
Sposób przygotowania:
- Grzyby lekko rozmroź, pokrój w paski. Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i bulionu Knorr. Usmaż grzyby i dodaj do wywaru.
- Opłucz kaszę i ugotuj w wywarze.
- Z przesianej mąki i jaja z dodatkiem wody zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach i włóż do kaszy pod koniec gotowania.
- Pokrój mięso z kury w paski. Dodaj do wywaru razem ze śmietaną.
- Zupę grzybową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.
- Zupę z podgrzybków podawaj posypaną natką pietruszki.
Jesienne zupy – komfort i przyjemne ciepło w każdej łyżce
Jesień to najlepszy czas, by odkrywać bogactwo sezonowych warzyw i aromatów lasu, które w połączeniu z esencjonalnym bulionem i świeżymi ziołami tworzą zupy pełne smaku. To nie tylko rozgrzewające dania – to kulinarne opowieści o naturze, która przygotowuje nas na chłodne, krótsze dni.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824