handel towary konsumpcyjne media/marketing/reklama
Sosy do makaronów – szybkie i aromatyczne przepisy z bulionami
Makaron od wieków inspiruje kucharzy na całym świecie. Mnogość kształtów, a przede wszystkim możliwość komponowania ze sobą tak różnorodnych składników sprawia, że dania z makaronem są idealne na każdą porę roku i okazję. A jesień to najlepszy moment, by dać się uwieść kremowym, bogatym w warzywa sosom do makaronu, aromatycznym przyprawom i podkręcić smak naszych “past” niezastąpionym składnikiem – bulionem.
Czas więc na jesienne makaronowe wariacje! Oto inspiracje na szybkie dania, które doskonale oddają ideę comfort food na nadchodzące chłody.
Makaron z grzybami i migdałami
Odkryj kolorowy, aromatyczny i niezwykle smaczny makaron w odsłonie nowej odsłonie z boczniakami. Dodatek chrupiących orzechów włoskich sprawi, że tekstura dania będzie przypominać potrawę z menu wyrafinowanej włoskiej restauracji. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Jeśli szukasz odmiany, dorzuć zielony groszek, kukurydzę lub inny ulubiony składnik – każda wersja zyska własny unikalny charakter.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- grzyby boczniaki – 160 g
- ząbek czosnku – 2 sztuki
- migdały – 1 garść
- kurkuma – 1 łyżeczka
- ulubiony makaron – 300 g
- Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- gałązka selera naciowego –
1 sztuka - marchewka – 1 sztuka
- orzechy włoskie – 1 garść
Sposób przygotowania:
- Grzyby pokrój w paski. Czosnek i cebulę posiekaj, a orzechy rozkrusz. Marchew i selera pokrój w plasterki.
- W szerokim rondlu podsmaż czosnek, marchew, selera i cebulę. Po chwili smażenia dodaj grzyby i smaż jeszcze 2 minuty.
- Teraz wsyp na patelnię kurkumę i smaż jeszcze jedną minutę.
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu w wodzie z dodatkiem bulionu Knorr.
- Po gotowaniu odcedź makaron i od razu dodaj do sosu. Wlej kilka łyżek wody z gotowania makaronu i duś całość 2 - 3 minuty, aż makaron i sos lekko zgęstnieją. Podawaj danie posypane migdałami.
Szybki makaron z grzybami
To propozycja dla wszystkich tych, którzy kochają las… tym razem na talerzu. Danie z soczystymi grzybami i intensywnym, ziołowym aromatem będzie pyszną odpowiedzią na głód po przyjściu z pracy podczas słotnych już jesiennych dni. Co więcej - jest szybkie i proste do przygotowania. W sezonie sięgaj po świeże podgrzybki, kurki lub borowiki. Poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone grzyby lub dobrej jakości pieczarki. Pamiętaj, że sosy do makaronów, jak w tym przypadku, warto przygotować na bazie bulionu zamiast śmietany – to trik, który wydobywa głębię smaku grzybów i sprawia, że danie jest tak pyszne. Podawaj koniecznie z natką pietruszki i szczyptą świeżo mielonego pieprzu dla balansu smaków.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- makaron pappardelle – 400 g
- Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
- mieszanka grzybów – 500 g
- dymka – 120 g
- czosnek – 2 ząbki
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- oliwa – 100 ml
Sposób przygotowania:
- Do garnka z wodą wrzuć kostkę Knorri wsyp odrobinę soli. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj pappardelle i ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Makaron ugotowany al dente odcedź na sitku (zachowaj ok. 200 ml wody z gotowania), a następnie skrop oliwą. Delikatnie wymieszaj w tłuszczu wszystkie wstążki, zanim zaczną stygnąć i przylegać do siebie.
- Grzyby leśne wyczyść z piasku i runa, jeśli to koniecznie. Osuszone i obrane z zanieczyszczeń pokrój w równej wielkości paski. Cebulkę obierz i podziel na plasterki, a czosnek posiekaj możliwie jak najdrobniej.
- Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć grzyby i jak zdążą się lekko zarumienić, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę. Wszystkie składniki smaż jeszcze przez około 1 minutę, delikatnie mieszając.
- Wlej bulion pozostały z gotowania makaronu oraz dodaj odcedzone pappardelle. Danie dopraw ziołami i gotuj całość jeszcze kilka minut, aż sos połączy się z makaronem. Od razu serwuj.
Makaron z bakłażanem i sosem pomidorowym
Jeśli tęsknisz za ciepłem i słońcem, to koniecznie sięgnij po ten przepis. Dojrzały bakłażan w połączeniu z intensywnym, gęstym sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami to prawdziwy comfort food na jesienne popołudnia. Bakłażana zawsze warto przed smażeniem posolić i odstawić na kilka minut – dzięki temu pozbędziesz się goryczki i uzyskasz głębszy smak. Dodatek bulionu w sosie to patent nie tylko na pełnię smaku, ale też na idealną konsystencję – całość ściśle otula każdy makaronowy kawałek. Makaron w tej wersji możesz zaserwować z mozarellą, świeżą bazylią i startym parmezanem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- makaron penne – 200 g
- Bulion warzywny Knorr –1 kostka
- bakłażan – 250 g
- czosnek – 2 ząbki
- suszone pomidory w oliwie –150 g
- pomidory z puszki – 400 ml
- oregano – 0,5 łyżeczki
- szczypta chili, pieprzu i cukru
- starty parmezan – 50 g
- świeża bazylia – 1 garść
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente zgodnie ze wskazówkami producenta.
- Bakłażana pokrój w kostkę, przełóż do miski, posól i pozostaw na 20-30 minut.
- Następnie opłucz pokrojonego bakłażana pod wodą, odciśnij i osusz z nadmiaru wody.
- Obsmaż go na oliwie z suszonych pomidorów na złoty kolor. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i posiekane suszone pomidory.
- Wlej pomidory na patelnię i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień. Dodaj kostkę bulionu warzywnego Knorr, płatki chili oraz oregano. Gotuj sos przez 4 – 5 minut. Dopraw pieprzem i cukrem.
- Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp danie parmezanem i pokrojoną bazylią i od razu przełóż na talerze.
Makaron linguine z pieczonymi warzywami
Danie pełne koloru, aromatycznie skropione oliwą, przełamane nutą czosnku i podkręcone pieczonymi warzywami – sprawdzi się niezależnie od pogody za oknem! Jesienią i zimą warto wybierać sezonowe warzywa korzeniowe – marchewkę, pasternak czy bataty, które w tej potrawie będą smakować wyśmienicie. Pieczenie warzyw wydobywa słodycz i głębię smaku, a połączenie z bulionem warzywnym i makaronem linguine tworzy danie perfekcyjne!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- makaron linguine – 200 g
- Bulion warzywny Knorr – 1 kostka
- bakłażan – 1 sztuka
- średnia cukinia – 1 sztuka
- cebula – 130 g
- pomidorki koktajlowe –250 g
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- parmezan – 100 g
- świeża bazylia – 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220° C. Makaron ugotuj al dente, według wskazówek producenta. Po ugotowaniu makaron odcedź, pozostawiając niewielką ilość wody na dnie.
- Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój w półplastry, pomidorki przekrój na pół, posiekaj bazylię, zetrzyj ser, czosnek rozetrzyj na miazgę. Warzywa rozłóż na blasze piekarnika. Piecz około 10- 15 minut.
- W misce z kilkoma łyżkami wody i oliwą rozetrzyj bulion warzywny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser i posiekaną bazylię. Całość mieszaj, aż uzyskasz gładką pastę.
- W garnku, w którym gotowałeś makaron pomieszaj pastę i upieczone warzywa.
Sekretem pysznych dań z makaronem jest bulion, z którego pomocą przygotujesz sosy. To on daje głębię, podbija aromaty przypraw i sprawia, że prosty posiłek zamienia się w coś wyjątkowego. Warto eksperymentować z różnymi kształtami makaronów, sezonowymi warzywami oraz ziołami. Odrobina bazylii, natka pietruszki, czy tarte orzechy potrafią sprawić, że każda porcja makaronu staje się małym dziełem sztuki. Smacznego!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824