zdrowie ekonomia/biznes/finanse

Polacy coraz bardziej świadomi zdrowia zwierząt i pochodzenia żywności

12.06.2025 | POLPROWET

Wyniki najnowszego badania „Postawy wobec leków weterynaryjnych” przeprowadzonego przez AnimalhealthEurope i Produkt + Markt wskazują na rosnącą świadomość Polaków w zakresie zdrowia zwierząt, leków weterynaryjnych i bezpieczeństwa żywności. Ankieta, obejmująca mieszkańców dziewięciu krajów europejskich, lokuje Polaków wśród najbardziej zaangażowanych i dobrze poinformowanych grup.

„Badanie potwierdza, że polscy konsumenci coraz lepiej rozumieją związek między bezpieczeństwem żywności a zdrowiem zwierząt” – komentuje Radosław Knap, sekretarz generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów i Importerów Leków Weterynaryjnych POLPROWET.

„Coraz więcej Polaków dostrzega, że odpowiedzialne stosowanie leków, szczepienia i nadzór weterynaryjny są kluczowe zarówno dla dobrostanu zwierząt, jak i dla zdrowia publicznego.”

Samoocena wiedzy obywateli na temat regulacji i kontroli medycyny weterynaryjnej pozostaje niska, choć w ciągu ostatnich pięciu lat – w porównaniu z poprzednią edycją badania – odnotowano niewielki wzrost świadomości.

Świadomość weterynaryjna w Polsce przewyższa średnią UE

  • 91% Polaków wie, że zwierzęta gospodarskie są szczepione.

  • 86% wie, że są leczone w razie choroby.

  • 68% wie, że weterynaryjne leki są testowane i zatwierdzane.

We wszystkich wymienionych kategoriach Polacy osiągnęli wyniki lepsze od średniej europejskiej.

Mięso z laboratorium – już nie takie kontrowersyjne

Ponad 40% Polaków deklaruje gotowość spożycia mięsa hodowanego komórkowo. To nowatorskie podejście do produkcji żywności spotyka się z coraz mniejszym oporem, a jego zalety – ograniczenie wpływu na środowisko i eliminacja cierpienia zwierząt – stają się argumentami nie do odrzucenia.

Pomimo sceptycyzmu wobec konwencjonalnej hodowli, tylko niewielka grupa respondentów rezygnuje z produktów odzwierzęcych. Dla zdecydowanej większości mięso nadal stanowi ważny element diety:

  • 74% Polaków je mięso regularnie,

  • 22% – okazjonalnie,

  • 3% – unika mięsa,

  • 1% – unika wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.

Główne obawy konsumentów

Polacy najmocniej obawiają się:

  • pozostałości leków w mięsie (średnia 4,9/7),

  • antybiotykooporności (4,9/7),

  • pozostałości leków w wodzie pitnej (4,8/7).

„Widać, że konsumenci interesują się nie tylko procesem produkcji żywności, ale także jego wpływem na środowisko i zdrowie publiczne. To doskonała szansa na budowanie zaufania do branży weterynaryjnej i lekarzy weterynarii jako strażników zdrowia zwierząt i ludzi” – podkreśla Radosław Knap (POLPROWET).

Leczenie i profilaktyka

Polacy zdecydowanie popierają leczenie chorych zwierząt (4,6/7), lecz są mniej entuzjastyczni wobec profilaktycznego stosowania leków innych niż szczepionki (3,8/7). Wskazuje to na wysoką świadomość i oczekiwanie racjonalnego podejścia.

Zwierzęta jako pacjenci

  • Zwierzęta domowe mają takie samo prawo do leczenia jak ludzie (5,6/7).

  • Zwierzęta gospodarskie również (5,6/7).

To wyraz rosnącej empatii i zrozumienia roli zdrowia zwierząt w łańcuchu produkcji żywności.

kontakt dla mediów
LulkiewiczPR
Justyna Lulkiewicz

justyna@lulkiewiczpr.pl

tel: 535 333 331

informacje o firmie

POLPROWET reprezentuje 16 wiodących producentów i generalnych dystrybutorów leków i szczepionek dla zwierząt, obejmując ponad 85% polskiego rynku. Reprezentanci branży zrzeszeni w stowarzyszeniu na co dzień zapewniają lekarzom weterynarii środki do opieki nad milionami zwierząt w Polsce. Organizacja ta współpracuje ze swoim europejskim odpowiednikiem Animal Health Europe, realizując wspólne statutowe cele.

kontakt dla mediów
LulkiewiczPR
Justyna Lulkiewicz

justyna@lulkiewiczpr.pl

tel: 535 333 331

informacje o firmie

POLPROWET reprezentuje 16 wiodących producentów i generalnych dystrybutorów leków i szczepionek dla zwierząt, obejmując ponad 85% polskiego rynku. Reprezentanci branży zrzeszeni w stowarzyszeniu na co dzień zapewniają lekarzom weterynarii środki do opieki nad milionami zwierząt w Polsce. Organizacja ta współpracuje ze swoim europejskim odpowiednikiem Animal Health Europe, realizując wspólne statutowe cele.