towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

Catering dietetyczny: inwestycja w zdrowie czy obciążenie dla budżetu?

28.01.2025 | Intrum

Catering dietetyczny: inwestycja w zdrowie czy obciążenie dla budżetu?

Polacy coraz częściej decydują się na zamawianie jedzenia z dowozem do domu lub stałe wykupienie cateringu. Według badań popularnej firmy dostarczającej posiłki, 38% ankietowanych korzysta z takiej opcji[1]. Dlaczego? Choć odpowiedzi nie są jednoznaczne, można przypuszczać, że głównym powodem jest oszczędność czasu. W obliczu intensywnego trybu życia wielu z nas nie ma możliwości spędzania codziennie kilku godzin przy kuchennym blacie. Jak jednak wpływa to na nasze finanse i czy faktycznie Polacy mogą pozwolić na taki luksus?

Dla jednych jedzenie jest formą celebracji życia i idealną okazją, by spędzić czas z bliskimi. Dla innych zaś, to jedynie paliwo, które powinno być łatwo dostępne i nie zaburzać nadmiernie rytmu codziennego dnia. Z badania przeprowadzonego przez GUS wynika, że Polacy coraz więcej czasu przeznaczają na pracę zawodową oraz obowiązki domowe, co odbywa się kosztem wolnego czasu[2]. Nie powinien więc dziwić fakt, że coraz chętniej zamawiamy jedzenie z restauracji lub nawet sięgamy po gotowe diety, dobrane specjalnie pod nasze preferencje. A jest w czym wybierać, bowiem cateringi dietetyczne, stały się jednym z najdynamiczniej rozwijających się segmentów gastronomii w Polsce, a ich wartość rynkowa w 2023 roku przekroczyła 3 mld zł[3]. Oferują one szeroki wachlarz opcji, od możliwości wyboru kaloryczności posiłków, przez preferencje smakowe, po wybór takich diet jak wegańska czy o niskim indeksie glikemicznym.

Dlaczego coraz rzadziej gotujemy w domu?

Polacy na co dzień nie celebrują posiłków tak mocno jak Francuzi czy Włosi, dla których domowe gotowanie i wspólne jedzenie są nieodłączną częścią ich kultury. Aż 73% ankietowanych Włochów deklaruje spożywanie obiadów w domowym zaciszu[4].

W Polsce jednak kultura wspólnego zasiadania do stołu w trakcie tygodnia powoli zanika. Wpływ na to ma niewątpliwie tempo życia, nadmiar obowiązków, a także przyzwyczajenie do wygody, ponieważ o wiele łatwiejsze jest wybranie ulubionego dania w aplikacji lub zatelefonowanie do lokalnej restauracji i zamówienie dostawy do domu. Oszczędza to przede wszystkim nasz czas, który dla wielu może być ważniejszy od pieniędzy.

- Według badania Intrum ECPR 2023, 21% Polaków nie ma oporów przed wydawaniem pieniędzy na usługi luksusowe, do których możemy zaliczyć jedzenie na mieście[5]. Jeśli potraktujemy zaś zamawianie posiłków pod drzwi lub korzystanie z opcji cateringowych w miejscu pracy, jako narzędzie znacząco ułatwiające wykonywanie obowiązków zawodowych, to aż 68% respondentów gotowych jest ponieść taki koszt[6]tłumaczy Aneta Miszczak, ekspertka Intrum.

Realne koszty wygodnego życia

 Analiza ofert cateringowych pokazuje, że średni miesięczny koszt diety pudełkowej dla dorosłej osoby wynosi od 1800 do 2000 zł[7]. Dzienne wyżywienie to około 65 zł. Choć jest to znaczna suma, to wypada o wiele lepiej niż zamawianie pojedynczych dań z dowozem do domu. W 2024 roku średnia wartość takich zamówień wynosiła 74 zł[8]. Jeżeli chcemy więc rozsądnie zaplanować budżet, lepiej zdecydować się na stały catering. Dobrą opcją okazać się może również wykupienie wyżywienia jedynie w dni robocze, kiedy nie mamy czasu na samodzielne gotowanie.

Sprawa ma się jednak inaczej, kiedy poza sobą, mamy do wyżywienia pozostałych członków rodziny. Wówczas gotowe diety wypadają znacznie drożej niż przygotowywanie dań w domu. Przykładowo, standardowy model rodziny 2+2 na jedzenie w miesiącu wydaje około 2-3 tysięcy złotych[9]. Przy wyborze cateringu, suma ta wynosić by mogła nawet dwa razy tyle, mimo często proponowanych klientom promocji podczas zakupu więcej niż trzech diet pod jeden adres. Należy jednak pamiętać, że zdecydowanie się na takie udogodnienie może być inwestycją w wygodę i czas, stąd kluczowe jest określenie swoich priorytetów i dokładna analiza domowego budżetu.

Coraz szybsze tempo życia wpływa na zmiany w sposobie odżywiania. Popularność zamawiania jedzenia i cateringów wynika przede wszystkim z oszczędności czasu, choć niesie ze sobą również wyzwania finansowe. Kluczem do znalezienia balansu między wygodą a oszczędnością jest świadome planowanie i dostosowanie wyborów żywieniowych do indywidualnych potrzeb. Warto jednak pamiętać, że niezależnie od trendów, najważniejsze jest, aby odżywianie wspierało nasze zdrowie, samopoczucie i rytm dnia. Świadome podejście do tego aspektu życia może przynieść korzyści nie tylko dla naszych finansów, ale także dla jakości codziennego funkcjonowania.

 

[1] Raport Trendów Pyszne.pl 2025, https://www.pyszne.pl/deals/trendy/

[2] GUS, Dobowy budżet czasu ludności w 2023r.

[3] Rynek Cateringu Dietetycznego w Polsce 2024, PMR Market Experts

[4] https://www.statista.com/statistics/586468/food-meal-habits-individuals-italy/

[5] Intrum European Consumer Payment Report 2024; https://www.intrum.pl/partner-biznesowy/raporty-i-

analizy/raporty/european-consumer-payment-report-2024/pobierz-ecpr-2024/

[6] Tamże.

[7] https://kuchniavikinga.pl/cennik/

[8] Raport Trendów Pyszne.pl 2025, https://www.pyszne.pl/deals/trendy/

[9] Kb.pl; Ile na życie wydaje przeciętna 4-osobowa rodzina?

kontakt dla mediów
Katarzyna Bil
Senior Account Executive, Lightscape sp. z o.o.
Katarzyna Bil

k.bil@lightscape.pl

tel: +48 731 439 999

tel: +48 731 439 999

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Katarzyna Bil
Senior Account Executive, Lightscape sp. z o.o.
Katarzyna Bil

k.bil@lightscape.pl

tel: +48 731 439 999

tel: +48 731 439 999

informacje o firmie