ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

Monika Kurtek członkiem Rady Polskiego Instytutu Ekonomicznego

21.10.2024 | Bank Pocztowy SA

Monika Kurtek, Główna Ekonomistka Banku Pocztowego, została powołana 11 października br. do Rady Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Akty powołania wręczył Minister Finansów Andrzej Domański. W skład Rady wchodzą przedstawiciele Prezesa Rady Ministrów, ministra właściwego do spraw finansów publicznych oraz ministra właściwego do spraw gospodarki, a także cztery osoby powoływane na okres kadencji. Monika Kurtek, jako doświadczona ekspertka w dziedzinie ekonomii, będzie miała okazję wspierać działania Instytutu przede wszystkim w obszarze analiz makroekonomicznych.

Polski Instytut Ekonomiczny to publiczny think tank z historią sięgającą 1928 roku. Instytut prowadzi badania w kluczowych obszarach takich jak: makroekonomia, energetyka i klimat, handel zagraniczny, foresight gospodarczy, gospodarka cyfrowa i ekonomia behawioralna. Jego celem jest dostarczanie rzetelnych analiz i rekomendacji wspierających rozwój kraju.

- Powołanie do Rady Polskiego Instytutu Ekonomicznego to dla mnie wyróżnienie i zaszczyt. Bardzo się cieszę, że będę mogła służyć swoją wiedzą i doświadczeniem tak ważnej instytucji. Wierzę, że tworzący Radę zespół uznanych ekspertów będzie w stanie nakreślać kierunki działania Polskiego Instytutu Ekonomicznego, który ma niewątpliwe ogromną rolę do odegrania w obliczu stojących przed polską gospodarką wyzwań – powiedziała Monika Kurtek, Główna Ekonomistka Banku Pocztowego, po odebraniu nominacji.

Monika Kurtek to Główna Ekonomistka Banku Pocztowego. Z bankowością związana jest od 2005 r. Zanim trafiła do Banku Pocztowego, pracowała w zespole analiz ekonomicznych w Banku BPH. W latach 2000-2005 związana była z Ministerstwem Finansów, z Departamentem Polityki Finansowej, Analiz i Statystyki. Jest absolwentką Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego, kierunku „Informatyka i Ekonometria”. Ukończyła również studia podyplomowe z zakresu finansów przedsiębiorstw i podatków, a także studia doktoranckie w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Odbyła szereg kursów z zakresu makroekonomii, m.in. w Międzynarodowym Funduszu Walutowym w Austrii i Stanach Zjednoczonych oraz w Japonii. Jest uczestniczką i laureatką konkursów makroekonomicznych i rynkowych, organizowanych przez Gazetę Giełdy Parkiet, Rzeczpospolitą, NBP oraz Puls Biznesu.

Od lipca 2024 r. PIE realizuje zadania pod nadzorem Ministra Finansów w celu zapewnienia ścisłej współpracy w obszarze polityki fiskalnej i gospodarczej. W skład Rady Polskiego Instytutu Ekonomicznego powołanej z dniem 11 października 2024 r. wchodzą dr hab. Dominik Batorski, Andrzej Halesiak, Monika Kurtek, dr Jan Olbrycht, Grzegorz Onichimowski, prof. dr hab. Zbigniew Pastuszak oraz dr hab. Katarzyna Śledziewska.

Rzecznik Prasowy, Bank Pocztowy SA

b.trzcinski@pocztowy.pl