wydarzenia media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

Ogłoszono Zwycięzców na Festiwalu Golden Drum 2024

11.10.2024 | Golden Drum

Kulminacyjnym punktem festiwalu Golden Drum 2024 była Gala Wręczenia Nagród, która odbyła się we współpracy z Mastercard, 10 października 2024 roku w Portorož, w Słowenii. Tegoroczna edycja festiwalu świętowała 30. rocznicę istnienia, co podkreśla trzy dekady kreatywnej doskonałości i innowacji.

Zobacz zdjęcia zwycięzców tutaj: https://goldendrum.com/gallery

Świętowanie kreatywności

Jury Festiwalu Golden Drum 2024 wyróżniło wyjątkowe prace twórcze, przyznając łącznie 62 Bronze Drums, 58 Silver Drums, 37 Golden Drums oraz 17 nagród Grand Prix, spośród 223 zakwalifikowanych prac.

Prestiżowy tytuł Agency of the Year, sponsorowany przez A1 Slovenija, otrzymała agencja LePub z Mediolanu, a wyróżnienie dla Network of the Year przyznano McCann Worldgroup.

Heineken zdobył pożądane Grand Prix w kategorii Brand za wybitne osiągnięcia kreatywne. Prestiżowy tytuł Creative Director of the Year, sponsorowany przez Elan, przyznano Bartoszowi Jeglejewskiemu, creative director z McCann Polska, odpowiedzialnemu za kampanię „Room for Everyone”.

Tytuł Independent Agency of the Year, wspierany przez NLB, przypadł agencji Bickerstaff.756 z Kijowa.

MRM Romania zdobyła tytuł Digital Agency of the Year, natomiast UM Romania została wyróżniona jako Media Agency of the Year. Tytuł Production Agency of the Year przypadł wearekindofstudio.

W sekcji All Juries, nagroda Best of Genius Loci, która wyróżnia prace oddające ducha lokalnej kultury, została przyznana agencji Fp7 McCann z Bejrutu za projekt „Selfless Shelves” stworzony dla klienta Arla Foods.

Nagrodę Best of Social Good, sponsorowaną przez Lidl Slovenia, otrzymała agencja Saatchi & Saatchi Ukraine za ich poruszający projekt „The Minefields Honey Project” stworzony dla Kernel, Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Nagrodę Game Changer, sponsorowaną przez Telemach Slovenija, zdobyła agencja LePub z Mediolanu za innowacyjny projekt „Pub Museums” stworzony dla Heineken.

Najbardziej utytułowaną agencją z regionu Adriatyku, która otrzymała specjalną nagrodę Adriatic Agency of the Year, sponsorowaną przez Zavarovalnica Triglav, została agencja McCann Skopje.

Dodatkowo, podczas wieczoru Eka Ruola, Chief Creative Officer i Przewodniczący Nitro Group z Finlandii, został uhonorowany jako najnowszy członek Golden Drum Hall of Fame, dołączając do grona wybitnych wizjonerów kreatywnych, którzy nie tylko inspirowali, ale także głęboko wpłynęli na świat kreatywności, jaki znamy dziś.

Young Drummers

W konkursie Young Drummers, organizowanym we współpracy ze Słoweńską Izbą Turystyczną, zwycięzcami zostali Nicoletta Gulíšek i Matúš Kollárik ze słowackiej agencji Istropolitana Ogilvy, za serię plakatów „Love-correct.”

Jury dodatkowo wyróżniło następujące prace, doceniając ich niezwykłą jakość i kreatywność: serię plakatów „Real life wonders” autorstwa Faruqa Alimiego i Ajaniego Olamitayo z agencji Noah's Ark Communications, Nigeria, oraz serię plakatów „It's in our Sloveins” autorstwa Tassy Fanni i Schafarka Boldizsára z Republic Group // DDB, Budapeszt.

Gratulacje dla wszystkich zwycięskich projektów oraz inspirujących zespołów, które za nimi stoją!

Więcej informacji

Golden Drum Showcase: https://goldendrum.com/showcase

Golden Drum Juries: https://goldendrum.com/competition/juries

Golden Drum Winners 2024: https://goldendrum.com/news/the-winners-of-the-golden-drum-2024

Materiały dla mediów

Obrazy do pobrania: https://goldendrum.com/press/media-materials

Dodatkowe informacje:

E: press@goldendrum.com

Numer telefonu: + 386 1 439 60 50

Media społecznościowe:

Instagram: https://www.instagram.com/goldendrum/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/golden-drum-international-festival-of-creativity/

Facebook: https://www.facebook.com/GoldenDrumFestival/

Twitter: https://twitter.com/golden_drummer

Youtube: https://www.youtube.com/user/GoldenDrumFestival

__________________________________________________________________________________

Informacje o GOLDEN DRUM

Od samego początku festiwalowi Golden Drum przyświecała misja tworzenia wydarzenia dla przedstawicieli branży kreatywnej z miejsc, które w tamtym czasie określano jako kraje „nowej” Europy. Trzydzieści lat temu nauczyliśmy się postępować według zasad, tańcząc jednocześnie w rytm uderzeń własnego bębna. W świecie reklamy zasady nie stanowią wytycznych; są płótnem dla naszego artystycznego buntu. Szanujemy je, rozumiemy, a następnie przekształcamy w niezapomniane dzieło. Festiwal Golden Drum jest jednym z siedmiu regionalnych konkursów, które są uwzględniane w ramach rankingów WARC Rankings i znajduje się w rankingu The Drum World Creative Rankings.

Materiały dla mediów

Obrazy do pobrania: https://goldendrum.com/press/media-materials