kultura/sztuka/rozrywka

ING: nowa odsłona Galerii Podgląd

01.07.2024 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

Już 3 lipca br., Fundacja Sztuki Polskiej ING, we współpracy z niezależną galerią Turnus, odsłoni kolejny projekt artystyczny w witrynie budynku na Placu Unii w Warszawie. Równolegle na wielkim ekranie, rozpocznie się przegląd sztuki wideo młodych artystów i artystek. Osoby zaproszone do podzielenia się swoją twórczością, zostały wyłonione z tegorocznej edycji projektu edukacyjnego Artysta - Zawodowiec.

Zajrzyj do Podglądu

Od ponad roku Fundacja Sztuki Polskiej ING, cieszy się nową, nagradzaną za wnętrza,  przestrzenią przy Placu Unii Lubelskiej. Poza ekspozycją zlokalizowaną na pierwszym piętrze centrum handlowego, na parterze budynku, w witrynie od ul. Waryńskiego, działa „Podgląd”, czyli galeria jednego dzieła. Fundacja Sztuki Polskiej ING pokazuje w nim prace z własnej kolekcji, które na co dzień znajdują się w biurach ING Banku Śląskiego.

Tym razem do stworzenia wystawy w witrynie, Fundacja zaprosiła galerię Turnus. Przez dwa miesiące od 3 lipca br., obejrzymy w niej rzeźbę Anny Myszkowiak i malarstwo Karoliny Szwed. Pomimo małej przestrzeni wystawienniczej zdecydowałyśmy się wybrać dwie osoby, ponieważ Turnus kocha współpracę i towarzyskość, więc bardzo zależało nam na tym, aby wystawa nie była solowa – mówią twórczynie Turnusu: Kamila Falęcka i Marcelina Gorczyńska.

Artystki Anna Myszkowiak i Karolina Szwed pracują w innych mediach, ale obie mówią o dyskomforcie, który towarzyszy im przez większość życia, a sztuka staje się jego ujściem. Dyskomfort staje się produktem, który chcemy zaprezentować w witrynie – dodają kuratorki Podglądu.

Sprawdź co na Ekranie

Z kolei wewnątrz budynku, na kładce łączącej przestrzenie ING z budynkiem galerii handlowej, znajduje się kilkumetrowy Ekran. To pierwsza w stolicy wielkoformatowa, dostępna publicznie projekcja, która w całości poświęcona jest najnowszej sztuce wideo i performansowi.

Na przestrzeni dwóch miesięcy odwiedzający Plac Unii Lubelskiej, będą mogli obejrzeć prace Martyny Modzelewskiej, Alicji Pakosz, Kamila Kaka i Kamila Wesołowskiego.

Galeria Turnus

Zaproszona do współpracy galeria Turnus, powstała w 2020 roku jako niezależny kolektyw artystyczno-kuratorski założony przez Kamilę Falęcką i Marcelinę Gorczyńską. W czerwcu 2023 roku, otworzył się przy ul. Wolskiej w Warszawie jako przestrzeń wychodząca poza tradycyjny model galerii. Kierując się przekonaniem, że sztuka rozkwita w swobodnych, towarzyskich okolicznościach, Turnus łączy w sobie bogaty program wystaw i wydarzeń z przestrzenią kawiarnianą jako miejscem spotkań budujących lokalną społeczność.

Galeria została wyróżniona Nagrodą Specjalną Fundacji, przyznawaną podczas Warsaw Gallery Weekend w 2023 roku. W tym roku Turnus był częścią zespołu ekspertek i ekspertów konsultujących portfolia podczas projektu edukacyjnego Artysta - Zawodowiec. Z jego uczestników kuratorki wybrały osoby artystyczne, których prace obejrzymy w Podglądzie i na Ekranie. Postanowiłyśmy zaproponować wystawę osobom, które konsultowały z nami portfolia, ponieważ fajne wydało nam się wybranie kogoś z kim miałyśmy kontakt i kto przykuł od razu naszą uwagę – dodaje Turnus.

Turnus w Galerii Podgląd #11: Anna Myszkowiak i Karolina Szwed

Plac Unii City Shopping, witryna od strony ul. Waryńskiego, dostępna 24/7 od 3 lipca do 1 września 2024.

Turnus na Ekranie

Plac Unii City Shopping, ul. Puławska 2, 1 piętro. Ekran dostępny publicznie w godzinach otwarcia budynku:

poniedziałek - sobota: 10:00 - 21:00

niedziele handlowe: 10:00 - 20:00

Szczegółowy program prac wideo:

3–16 lipca: Skończ już wreszcie śnić!, Martyna Modzelewska,

17–29 lipca: matchstick grrrl, Alicja Paszkiel,

31 lipca – 12 sierpnia: SVRSVM CORDA, Kamil Kak,

12–26 sierpnia: Kołtunica, Kamil Wesołowski.

Więcej na Instagramie:

Fundacja Sztuki Polskiej ING: https://www.instagram.com/ingpolishartfoundation

Turnus: https://www.instagram.com/turnusik

Joanna Majer - Skorupa
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

joanna.majer-skorupa@ing.pl

tel: +48 32 357-8184

tel: +48 603-942-678

Fundacja Sztuki Polskiej ING
Kacper Szalecki

kacper.szalecki@ingart.pl

Joanna Majer - Skorupa
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

joanna.majer-skorupa@ing.pl

tel: +48 32 357-8184