ekonomia/biznes/finanse

Zmiany w zarządzie UNIQA Automotive

• Bartłomiej Biały, odpowiedzialny w UNIQA Polska za obszar sprzedaży multiagencyjnej, sieci franczyzowych i sieci partnerskich, dołącza do zarządu UNIQA Automotive jako prezes spółki. Zastąpi na tym stanowisku Michała Gomowskiego, który podjął decyzję o zakończeniu współpracy z UNIQA.
  • Do zarządu UNIQA Automotive awansuje Marcin Wakuliński, dotychczasowy dyrektor Departamentu Rozwoju Sprzedaży Dealerskiej w spółce.

UNIQA Automotive od stycznia 2024 roku rozwija ofertę ubezpieczeniową na rynku dealerskim, a od kwietnia br. także leasingowym. W ciągu kilku miesięcy powstał profesjonalny zespół, który odpowiada za operacje zarówno w centrali, jak i w regionach. W związku z odejściem Michała Gomowskiego, dotychczasowa struktura zarządu spółki ulega zmianie. Do Natalii Szafrańskiej-Klyszcz, która jako członkini zarządu odpowiada za rozwój oferty leasingowej, dołącza Bartłomiej Biały na stanowisku prezesa spółki, oraz Marcin Wakuliński w funkcji członka zarządu.

Jesteśmy wdzięczni Michałowi za ostatnie miesiące jego pracy, kiedy zbudował profesjonalny zespół o bardzo wysokich kompetencjach. Weszliśmy na rynek o dużym potencjale wzrostu i teraz czas na wzmożoną pracę w regionach, a te Marcin Wakuliński zna bardzo dobrze. Jestem przekonany, że korzystając z dotychczasowych doświadczeń całego obszaru sprzedaży, Bartłomiej, Natalia i Marcin, wraz z całym zespołem, będą konsekwentnie budować pozycję UNIQA w kanale dealerskim i leasingowym – mówi Marcin Nedwidek, przewodniczący Rady Nadzorczej UNIQA Automotive i prezes UNIQA w Polsce.

Bartłomiej Biały od teraz będzie zarządzać w UNIQA całym obszarem sprzedaży multiagencyjnej, sieci franczyzowych i sieci partnerskich, w tym - jako prezes UNIQA Automotive - także kanałem dealerskim i leasingowym.

Dziękuję Radzie Nadzorczej za zaufanie, a także Michałowi za dotychczasową współpracę. Będziemy kontynuować rozwój kanału sprzedaży na bardzo konkurencyjnym rynku dealerskim. Jest to możliwe dzięki wszystkim zespołom, z którymi współpracuję. Bez wątpienia ludzie są naszą siłą – mówi Bartłomiej Biały.

W zarządzie UNIQA Automotive zasiada od kwietnia także Natalia Szafrańska-Klyszcz, która odpowiada w spółce za biznes leasingowy i brokerski. W maju z kolei do zarządu awansował Marcin Wakuliński, który jako dotychczasowy dyrektor Departamentu Rozwoju Sprzedaży Dealerskiej, zarządza także zespołem dyrektorów regionalnych.

Dziękuję Radzie Nadzorczej za zaufanie. Od jesieni ubiegłego roku bardzo intensywnie pracowaliśmy nad zbudowaniem struktury i profesjonalnych zespołów w regionach. Nie mam wątpliwości, że są to ludzie, z którymi możemy realizować nasze cele i osiągać rynkowe sukcesy. Przed nami dużo pracy, dlatego nie zwalniamy tempa i kontynuujemy rozwój naszej sieci sprzedaży w kanale dealerskim – mówi Marcin Wakuliński.

Marcin Wakuliński ma ponad 20-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych związanych bezpośrednio z programami ubezpieczeń, w szczególności wśród dealerów samochodowych w Polsce. Z dużym sukcesem rozwijał dystrybucję, pracując dla czołowych firm ubezpieczeniowych na polskim rynku. Posiada ugruntowaną pozycję we współpracy z brokerami i importerami samochodów.

Rzecznik prasowy, UNIQA Polska

maciej.krzysztoszek@uniqa.pl

UNIQA Polska

Spółki UNIQA w Polsce mają wszechstronną ofertę dla osób prywatnych, małych, średnich i dużych firm, ich pracowników oraz dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, a także biur podróży. UNIQA jest liderem w ubezpieczeniach majątku spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych w Polsce. Na koniec 2022 roku przypis składki zakładów ubezpieczeń działających pod marką UNIQA wyniósł prawie 4,15 mld zł. Wypłaciły w tym czasie poszkodowanym 2,7 mld zł odszkodowań i świadczeniach. Obsługują 6,1 mln klientów indywidualnych i ubezpieczają ponad 80 tys. firm w Polsce. Z kolei UNIQA TFI i UNIQA PTE na koniec 2022 roku zarządzały aktywami o łącznej wartości 13,4 mld zł. Produkty UNIQA klient może kupić w dogodnym dla siebie miejscu: u agentów, brokerów, przez Internet, telefon oraz za pośrednictwem partnerów. Zakłady ubezpieczeń działające w Polsce pod marką UNIQA powstały w wyniku konsolidacji kilku firm ubezpieczeniowych, których obecność na polskim rynku sięga ponad 30 lat. Sama marka UNIQA jest obecna w Polsce od ponad 20 lat. Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Więcej informacji: www.uniqa.pl

Grupa UNIQA

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. Około 20 tysięcy pracowników oraz wyłącznych współpracowników obsługuje 15 mln klientów. UNIQA jest drugą co do wielkości grupą ubezpieczeniową w Austrii z ok. 21-proc. udziałem w rynku. W 2021 r. Grupa UNIQA zebrała 6,4 mld euro składki. Działa w 18 krajach europejskich. Jest obecna w 15 krajach w regionie Europy Środkowej i Wschodniej, m.in. Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Macedonii Północnej, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji oraz Ukrainie. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe w Szwajcarii i Liechtensteinie.

Więcej informacji: www.uniqagroup.com

Rzecznik prasowy, UNIQA Polska