sport

Samsung prezentuje serię dokumentów o kultowych dyscyplinach olimpijskich

Skateboarding, breakdance i surfing – historie dyscyplin, społeczności, przekraczania granic w najnowszym filmowym tryptyku zrealizowanym przez markę z okazji Igrzysk Olimpijskich Paryż 2024

Samsung, oficjalny partner Igrzysk Olimpijskich i Paralimpijskich, prezentuje serię filmów dokumentalnych poświęconych kultowym dyscyplinom olimpijskim, takim jak skateboarding, breakdance, surfing. Dokumenty zostały wyprodukowane we współpracy z Street League Skateboarding (SLS), Pro Breaking Tour (PBT) i World Surf League (WSL). Seria będzie składać się z trzech krótkich dokumentów: „Concrete Dreams”, „Breaking Boundaries” i „The Next Wave.” W rolach głównych występują legendy sportu Shaun Tomson, Eric Koston i David „Kid David” Shreibman, a także olimpijki Johanne Defay (surfing, Francja), Sky Brown (skateboarding, Wielka Brytania), Grace „Sunny” Choi (breakdance, USA) i wielu innych.

Concrete Dreams” - pierwszy udostępniony film z serii, jest dokumentalnym zapisem podróży deskorolkowej społeczności na Igrzyska Olimpijskie Paryż 2024. Dokument jest już dostępny na kanale YT Samsung. Kolejne filmy poświęcone breakdance i surfingowi zostaną zaprezentowane odpowiednio 25 kwietnia i 21 maja, a ich premiera odbędzie się na evencie PBT w Atlancie i WSL na Tahiti.

Dokument „Concrete Dreams” pokazuje drogę, jaką przeszedł skateboarding – od ulicznego sportu popularnego w latach 80-tych do formalnego uznania go jako dyscypliny Igrzysk Olimpijskich Paryż 2024. To również historia społeczności połączonej nadrzędną zasadą – szacunku. Zachęca widza do spojrzenia na świat w inny sposób, inspirując do ciągłego tworzenia i podnoszenia się, bez względu na to, jak częste mogą być upadki.

Filmowy tryptyk jest kluczowym elementem kampanii Samsung z okazji tegorocznych Igrzysk Olimpijskich i Paralimpijskich Paryż 2024 r. pod hasłem „Niech Wygra Otwartość”.  Idea otwartego umysłu, dzięki któremu wszystko staje się możliwe, jest bliska sportowym społecznościom, które biorą udział w  Igrzyskach – zarówno obecnych, jak i przyszłych.

– Samsung wspiera i świętuje wraz ze społecznościami deskorolkowców, breakdancerów i surferów w ich niesamowitej podróży na scenę olimpijską – powiedziała Stephanie Choi, wiceprezes i dyrektor ds. marketingu Mobile eXperience Business w Samsung Electronics. – Jesteśmy zaszczyceni możliwością opowiedzenia ich historii i udostępnienia ich szerszej publiczności dzięki tej serii filmów dokumentalnych. Mamy nadzieję, że zainspirują wielu do przekraczania granic, wspierania się nawzajem i zachowania otwartości umysłu bez względu na wszystko.

Dokument „Conrete Dreams” oraz zwiastuny pozostałych filmów z serii są już dostępne na kanale YT Samsung.

Pełna obsada

Leah Dawson, surferka

Ashton Goggans, dziennikarz

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie tworzy i definiuje nowe standardy w świecie telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych (wearables), tabletów, urządzeń AGD, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników czy rozwiązań LED, a dzięki otwartej współpracy z partnerami pozwala doświadczać ekosystemu połączonych ze sobą urządzeń na aplikacji SmartThings. Więcej informacji można znaleźć na stronach: https://news.samsung.com/pl/ oraz http://news.samsung.com.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie