ekonomia/biznes/finanse

Generali: nowa struktura organizacyjna dla zintegrowanej grupy ubezpieczeniowej i zarządzania aktywami

19.04.2024 | Grupa Generali

Mediolan – Rada Dyrektorów Grupy Generali na dzisiejszym posiedzeniu, któremu przewodniczył Andrea Sironi, zatwierdziła nową strukturę organizacyjną, odzwierciedlającą główne działania Grupy, zgodnie z propozycją CEO Grupy, Philippe’a Donnet.

Od 1 czerwca 2024 roku Grupa Generali będzie działać jako zdywersyfikowana grupa finansowa skoncentrowana na dwóch głównych obszarach działalności: ubezpieczeniach i zarządzaniu aktywami.

Ta transformacyjna zmiana struktury ma na celu dalsze przyspieszenie wzrostu i skuteczne realizowanie kluczowych priorytetów biznesowych w zakresie ubezpieczeń i zarządzania aktywami, w pełni zgodnych z ambicjami planu strategicznego Grupy "LifeTime Partner 24: Driving Growth”. Stanowi on solidną podstawę dla dalszych sukcesów i innowacji, zapewniając zdolność Grupy do jeszcze skuteczniejszego wykorzystania przyszłych możliwości i przygotowanie Grupy do kolejnego cyklu strategicznego.

Część ubezpieczeniowa, zarządzana przez Giulio Terzariol, CEO Insurance, będzie wspierać wydajność biznesu ubezpieczeniowego we wszystkich regionach, wzmacniając koordynację, strategiczne dopasowanie i będzie bliżej rynków, dzięki wprowadzeniu uproszczonego i zredukowanego modelu organizacyjnego. Jednostki biznesowe DACH (Niemcy, Austria, Szwajcaria) i International zostaną zorganizowane ponownie w ramach nowej dywizji, która będzie składać się z pięciu jednostek krajowych i trzech regionów, które będą bezpośrednio podlegać CEO Insurance:

• Jednostki biznesowe krajowe: Włochy, Francja i Globalne Linie Biznesowe, Niemcy, Austria, Szwajcaria;
  • Regiony: Kraje Śródziemnomorskie i Ameryka Łacińska, Europa Środkowo-Wschodnia i Azja.

Jaime Anchústegui, obecny CEO International, zostanie mianowany Zastępcą CEO Insurance i będzie raportował do Giulio Terzariol. Będzie odpowiedzialny za reprezentowanie CEO Insurance w lokalnych organach zarządzających, zarządzanie strategicznymi partnerstwami i wspólnymi przedsięwzięciami oraz prowadzenie globalnych projektów w ramach biznesu ubezpieczeniowego. Giovanni Liverani, obecny CEO Jednostki Biznesowej DACH, otrzyma nowe odpowiedzialności.

Generali Investments Holding (GIH), zastąpi aktualną Jednostkę Asset and Wealth Management Business, będzie nadzorować wszystkie globalne działania zarządzania aktywami w Grupie, z wyjątkiem wybranych operacji, tj. np. w Chinach. GIH będzie skupiał się na dostarczaniu usług o światowej jakości i obsługi istniejącym klientom, jednocześnie kontynuując rozwój biznesu wśród globalnych klientów podmiotów zewnętrznych. Przewiduje się, że będzie to osiągnięte za pomocą istniejących i nowych zdolności inwestycyjnych, wykorzystując dodanie Conning Holdings Limited i jej spółek zależnych oraz długoterminowego partnerstwa z Cathay Life jako części transakcji zakończonej 3 kwietnia 2024 roku. Woody Bradford zostanie mianowany Dyrektorem Generalnym GIH i będzie również pełnił swoją dotychczasową rolę Prezesa Zarządu Conning Holdings Limited. CEO Grupy Generali, Philippe Donnet, zostanie mianowany Przewodniczącym Rady GIH. Carlo Trabattoni, dotychczasowy szef jednostki Asset and Wealth Management Business oraz CEO Generali Investments Holding, przejmie nowe obowiązki w obszarze zarządzania aktywami.

Ponadto, poza obszarem GIH, Banca Generali, pod przewodnictwem CEO Gian Maria Mossa, będzie nadal skupiać się na świadczeniu kompleksowych usług doradztwa finansowego i rozwiązań zarządzania majątkiem.

David Cis, Dyrektor Operacyjny Grupy, raportujący do Dyrektora Generalnego Marco Sesany, dołączy do Group Management Committee, zgodnie z ambicją strategiczną osiągnięcia poziomu obsługi na najwyższym poziomie i efektywności operacyjnej, wykorzystując digitalizację i sztuczną inteligencję, automatyzację procesów podstawowych i wspólne platformy technologiczne.

W ramach tej nowej struktury organizacyjnej, Centrala Grupy nadal będzie odpowiedzialna za definiowanie nadrzędnej strategii Grupy i celów korporacyjnych, a także skuteczne kierowanie, kontrolowanie i wspieranie wszystkich obszarów działalności biznesowej, przy zachowaniu spersonalizowanego podejścia.

Philippe Donnet, CEO Grupy Generali, powiedział: „Grupa Generali z sukcesem przekształciła się w zintegrowanego gracza na światowym rynku ubezpieczeń i zarządzania aktywami, z solidną pozycją kapitałową i silnym naciskiem na innowacje i zrównoważony rozwój. W obszarze zarządzania aktywami, niedawne przejęcie Conning i długoterminowe partnerstwo z Cathay Life wynikające z tej umowy, pozwala nam poszerzyć naszą ofertę inwestycyjną, rozszerzyć naszą międzynarodową bazę klientów, skupić się na rosnącym biznesie zewnętrznym oraz inwestować w zdolności dystrybucji, kierując się na ważne rynki jako jedna z dziesięciu największych europejskich firm zarządzania aktywami. Część ubezpieczeniowa będzie nadal wzmacniać obecność Grupy na naszych kluczowych rynkach, wykorzystując techniczną doskonałość naszego biznesu, wdrażając nowe technologie i dostosowując naszą ofertę, aby sprostać zmieniającym się potrzebom naszych klientów w dynamicznym środowisku. Dzięki prostszemu i sprawniejszemu podejściu, nowa struktura organizacyjna Grupy skoncentrowana na ubezpieczeniach i zarządzaniu aktywami, przyspieszy transformację Grupy i wesprze określenie planu na kolejny cykl strategiczny”.

Oryginalny komunikat Grupy znajduje się w załączeniu.

Rzecznik prasowy, Grupa Generali

justyna.szafraniec@generali.com