praca ekonomia/biznes/finanse

Provident Polska po raz jedenasty wśród pracodawców z tytułem Top Employer

19.01.2024 | Provident Polska SA

Provident Polska ponownie znalazł się wśród pracodawców nagrodzonych międzynarodowym tytułem Top Employer. Wyróżnienie przyznawane jest firmom, które tworzą najlepsze warunki pracy oraz dbają o rozwój standardów zarządzania zasobami ludzkimi i wzmacniania marki pracodawcy.

Provident Polska już po raz jedenasty z rzędu otrzymał tytuł przyznawany przez Instytut Top Employers. Posiadanie certyfikatu Top Employer świadczy o zaangażowaniu organizacji w tworzenie lepszego środowiska pracy poprzez wdrażanie wysokich standardów z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi i praktyk HR.

Fakt, że Provident Polska kolejny raz znalazł się wśród najlepszych pracodawców, jest dla nas bardzo ważny. Wyróżnienie, oparte na wiarygodnej metodzie weryfikacji, to potwierdzenie, że nasze działania z zakresu HR, wellbeingu czy employer brandingu, pozwalają nam budować stabilną organizację o wysokich standardach – mówi Zbigniew Hojka, Dyrektor ds. HR oraz Członek Zarządu w Provident Polska. – Podstawą naszej strategii HR jest hasło „Ludzie są naszym największym kapitałem” i nie jest to dla nas jedynie hasło. W każdym z naszych pracowników, niezależnie od stanowiska, widzimy potencjał. Staramy wspierać członków naszego zespołu w odkrywaniu tego potencjału i rozwijaniu mocnych stron. Tytuł Top Employer to dla nas potwierdzenie, że te starania mają wymierny efekt – dodaje Zbigniew Hojka.

Kultura organizacyjna Providenta oparta jest na dialogu – zarząd jest blisko zespołu, dzięki czemu może lepiej dostrzegać potrzeby i oczekiwania pracowników. Efektem takiego podejścia są programy cieszące się dużą popularnością, jak projekty Siła Kobiet Providenta i Kultura Talentów z Gallupem, pomagające pracownikom poznać swoje mocne strony i bardziej świadomie kształtować swoją karierę. Provident jest otwarty także na młode talenty poprzez program płatnych praktyk „One Level Up”.

Nowy rok wiąże się także z wprowadzeniem nowych rozwiązań. Pracownicy Providenta mają dostęp do serwisu Mental Benefits, a tym samym możliwość konsultacji z wieloma specjalistami pomagającymi w utrzymaniu dobrostanu psychicznego.

Program Top Employers Institute certyfikuje organizacje na podstawie kwestionariusza, zawierającego najlepsze praktyki z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi oraz późniejszej weryfikacji, której elementem jest niezależny audyt zewnętrzny. Kwestionariusz obejmuje 6 obszarów pokrywających kluczowe zagadnienia z dziedziny HR określonych hasłami: Steruj, Kształtuj, Przyciągaj, Rozwijaj, Angażuj, Jednocz.

Karolina Łuczak
Dyrektorka Biura Prasowego i Komunikacji Wewnętrznej, Rzeczniczka Prasowa, Provident Polska

karolina.luczak@provident.pl

tel: +48 668313014

Podstawowe informacje o Provident Polska S.A.

Provident Polska SA jest częścią grupy finansowej International Personal Finance (IPF) notowanej na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. IPF działa w 11 krajach na całym świecie. W Polsce Provident działa od 1997 roku i jest największą firmą na rynku pozabankowych pożyczek gotówkowych. Prezesem zarządu jest Agnieszka Kłos-Siddiqui.

Provident Polska jest firmą multikanałową i multiproduktową - dociera do wszystkich grup klientów i oferuje szereg produktów: pożyczkę konsumencką dostępną w wariantach online, z obsługą domową lub samodzielną spłatą, a także kartę Provi Smart.

Jednym z filarów strategii biznesowej Providenta jest odpowiedzialne pożyczanie. W 2022 roku Provident zaprezentował piąty raport społeczny, w którym podsumowane zostały działania firmy w latach 2020-2021. Provident jest jedyną firmą pożyczkową, która przygotowuje raport CSR. Za lata 2014, 2015 oraz 2017, 2018, 2019 otrzymał tytuł „Etyczna Firma” przyznawany przez redakcję dziennika „Puls Biznesu”, a w roku 2020, 2022 i 2023 tytuł Super Etycznej Firmy. W 2015 roku, będąc jednym z największych reklamodawców sektora finansowego, Provident został sygnatariuszem Rady Reklamy. Firma dziesięciokrotnie została wyróżniona certyfikatem Top Employer (w latach 2013-2024).

karolina.luczak@provident.pl

tel: +48 668313014

Podstawowe informacje o Provident Polska S.A.