ekonomia/biznes/finanse

EFL z pożyczką 200 mln euro z Banku Rozwoju Rady Europy na inwestycje MŚP

11.10.2023 | EFL

EFL uruchomił pierwszą transzę finasowania w ramach nowej umowy kredytowej z Bankiem Rozwoju Rady Europy (CEB). Leasingodawca otrzyma łącznie 200 mln euro na wsparcie inwestycji mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które spełnią określone kryteria w obszarze społeczno-środowiskowym. Współpraca EFL i CEB trwa już od 2004 roku – instytucje podpisały w sumie osiem umów w zakresie finansowania o łącznej wartości ponad miliarda euro.

CEB od wielu lat wspiera projekty o charakterze społecznym, ułatwiając dostęp do finansowania dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw w państwach członkowskich.

Pożyczka programowa w wysokości 200 mln EUR dla Europejskiego Funduszu Leasingowego (EFL), wiodącej polskiej firmy leasingowej, pomoże w tworzeniu i utrzymaniu miejsc pracy poprzez współfinansowanie, za pośrednictwem leasingu, kwalifikujących się inwestycji MŚP w całym kraju. Wieloletnia współpraca CEB z pożyczkobiorcą przyniosła wartość dodaną w zakresie poprawy warunków społecznych i „zazieleniania” działalności. Dążąc do przeciwdziałania zmianom klimatycznym, EFL ograniczy finansowanie pojazdów do 50% całkowitej alokacji pożyczki i nie będzie wykorzystywać wpływów z pożyczki CEB do finansowania starszych pojazdów. EFL przekaże również co najmniej 25% finansowania CEB do MŚP działających w regionach o stopie bezrobocia powyżej średniej krajowej.

Doceniamy wsparcie jakie od kilkunastu lat otrzymujemy od Banku Rozwoju Rady Europy. Niezmiernie cieszy nas, że kolejny raz udało nam się wspólnie wypracować rozwiązanie, które nie tylko wspiera rozwój polskich przedsiębiorców w trudnym i niestabilnym otoczeniu rynkowym, ale też odpowiedzialnie podchodzi do kwestii społecznych i środowiskowych” – powiedział Radosław Woźniak, prezes EFL SA.

Poprawa dostępu do finansowania dla małych i średnich firm, w celu ożywienia inwestycji i tworzenia miejsc pracy jest jednym z priorytetów CEB w Polsce. Od 2019 roku, udzielone pożyczki dla polskich podmiotów w tym sektorze działania przekroczyły 1.25 miliarda euro i stanowiły ponad dwie trzecie całkowitej akcji kredytowej banku w Polsce” – komentuje Cristian Tabacaru, dyrektor działu Pożyczek i Rozwoju Społecznego w CEB.

Doradca Zarządu ds. PR, Europejski Fundusz Leasingowy SA

maja.lidke@efl.com.pl

EFL

EFL S.A. powstał w 1991 roku, jako jedna z pierwszych firm leasingowych w Polsce. Od 2001 roku EFL jest częścią Grupy Crédit Agricole, co gwarantuje firmie finansową stabilność i bezpieczeństwo oraz pozwala korzystać z wiedzy i doświadczeń instytucji finansowej o międzynarodowym zasięgu. EFL konsekwentnie poszerza zakres rozwiązań dla biznesu. W skład Grupy EFL wchodzą spółka flotowa Carefleet, spółka faktoringowa Eurofactor oraz TRUCK CARE, która oferuje  kompleksowy wynajem pojazdów użytkowych, stworzony z myślą o biznesie transportowym. W ramach Grupy EFL spółka oferuje szeroki pakiet produktów: leasing, pożyczkę, usługi flotowe, wynajem długoterminowy, ubezpieczenia i faktoring. Od 1991 roku EFL współpracuje z najbardziej liczącymi się producentami i dostawcami maszyn, urządzeń, pojazdów oraz innych środków trwałych. Firmę wyróżniono m.in dwukrotnie Marką Godną Zaufania, Business Superbrands 2021, 2022, sześciokrotnie tytułem: Firmy Przyjaznej Klientowi i siedmiokrotnie Finansową Marką Roku. Już ponad 377 tysięcy klientów wybrało EFL na swojego partnera w biznesie. Więcej na: www.efl.pl.

Doradca Zarządu ds. PR, Europejski Fundusz Leasingowy SA

maja.lidke@efl.com.pl