styl życia środowisko naturalne/ekologia zdrowie praca sprawy społeczne media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse rodzina nauka/edukacja/szkolenia

Nowe firmy, nowe możliwości. Do świata 3W dołącza 11 nowych organizacji

21.08.2023 | Idea 3W
  • Do inicjatywy 3W dołączyło 11 nowych organizacji.
  • We współpracy z BGK będą upowszechniać Ideę 3W i wspólnie pracować na rzecz rozwoju technologii związanych z wodą, wodorem i węglem.

Inicjatywa 3W powstała w 2021 roku. Jej celem jest wspieranie rozwoju społeczno-gospodarczego Polski poprzez wzmacnianie i ułatwianie współpracy pomiędzy środowiskami naukowymi, biznesem i administracją. Opiera się ona na przekonaniu, że dla przyszłości całego świata kluczowe znaczenie mają technologie związane z trzema zasobami: wodą, wodorem oraz węglem pierwiastkowym.

W tworzenie i rozwój Idei 3W zaangażowany jest Bank Gospodarstwa Krajowego, trzydzieści jednostek naukowych i uczelni technicznych z całej Polski oraz ponad 100 organizacji z całego świata: od ambitnych startupów po międzynarodowe korporacje, takie jak Toyota, Orange i Veolia.

Szukamy takich połączeń i możliwości współpracy, które zaowocują nowymi, praktycznymi rozwiązaniami. W BGK wierzymy, że kluczem do sukcesu jest integracja: łączymy najlepszych specjalistów z różnych dziedzin, by tworzyć zarówno przyjazny klimat dla innowacji, jak i sprzyjające warunki prawne do ich realizacji w obszarze świata 3W – powiedział Maciej Przybyła, dyrektor zarządzający pionem strategii BGK.

Woda – cenny zasób, o który musimy dbać

W dobie wzrastającego zapotrzebowania na czystą wodę, ochrona jej zasobów należy do najpilniejszych elementów polityki klimatycznej. Wiedzą o tym doskonale cztery nowe organizacje w ekosystemie 3W, które działają w obszarze technologii wodnych. Organic Water, dzięki wsparciu NCBiR opracowała technologię zagospodarowania wody, która jest odpadem w procesie produkcji koncentratów soków owocowych.

Firma GWE POL-BUD skupia się na rozwijaniu nowoczesnych rozwiązań w zakresie zarządzania zasobami wodnymi, a Fundacja w Klimacie pracuje nad podnoszeniem świadomości społecznej w zakresie ochrony środowiska i zrównoważonego korzystania z wodnych zasobów. Z kolei Agencja Wspierania Ochrony Środowiska jest spółką ekspercką, która wspiera burmistrzów oraz wójtów w ich działaniach zmierzających do realnej poprawy środowiska naturalnego gmin.

Wodór – energia przyszłości

Wodór może być wykorzystywany jako surowiec, paliwo lub nośnik i magazyn energii. Jego wszechstronność, nisko- lub nawet zeroemisyjność, sprawiają, że może być jednym z kluczowych elementów transformacji energetycznej.

Do ekosystemu 3W dołączyły właśnie trzy kolejne firmy, które stawiają na wodór. Jedną z nich jest Simple H2 – może ona zrewolucjonizować świat, dzięki opatentowaniu elektrolizera, który wytwarza czysty wodór z wody. Produktem ubocznym jest tlen, który znajduje zastosowanie w różnych sektorach przemysłu oraz w medycynie. Polska firma Sante doceniła potencjał i właściwości antyoksydacyjne wodoru i otworzyła jedno z pierwszych wodorowych SPA w Europie. Profilaktyka zdrowia, terapia oraz działanie odmładzające, czyli antyaging to trzy główne powody, dla których wodór staje się coraz popularny w branży SPA. Spółka angażuje się również w najnowsze badania naukowe nad wodorem.

Biproraf specjalizuje się w projektowaniu, nadzorze i wykonawstwie instalacji i obiektów przemysłu naftowego, petrochemicznego, chemicznego oraz gazowego. Teraz swoją działalność rozszerzyła o prośrodowiskowe rozwiązania technologiczne związane m.in. z wodorem. Spółka Biproraf jest członkiem Klastra Technologii Wodorowych i Czystych Technologii Węglowych, którego zadaniem jest inicjowanie działań na rzecz zwiększenia znaczenia technologii wodorowych oraz czystych technologii energetycznych w Polsce.

Główny Urząd Miar działa na rzecz zagwarantowania zdolności pomiarowych niezbędnych dla zrównoważonego rozwoju gospodarki i zapewnienia odpowiedniego poziomu jakości życia społeczeństwa. Zajmuje się także działaniami na rzecz rozwoju gospodarki wodorowej, w tym aspekcie metrologii prawnej.

Nowoczesne technologie

Zdaniem wielu naukowców przyszłość gospodarki i technologiczna rewolucja należeć będzie do alotropowych odmian węgla. Nic więc dziwnego, że coraz więcej organizacji przygląda im się uważnie i prowadzi badania nad ich wykorzystaniem. Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN prowadzi badania z dziedziny chemii organicznej, chemii bioorganicznej oraz chemii i fizyki polimerów.

Szczególnie bliskie idei 3W są prace m. in. nad włókniną modyfikowaną nanorurkami węglowymi, jako magazynem wodoru w ogniwach paliwowych, paramagnetycznym nanografenem czy też membranami i adsorbentami polimerowymi do usuwania zanieczyszczeń z wody. Z kolei firma H2O-CHEMICAL Sp. z o.o. realizuje innowacyjny projekt przemysłowego prania wodnego o nazwie H2Ozone, który bazuje na technologii ozonowania z wykorzystaniem ciepła odpadowego, a jej efektem jest znaczące obniżenie zużycia energii, chemikaliów i wody. Do Idea 3W dołączyła także firma Phoenix Surowce, która specjalizuje się w projektowaniu i budowie zaawansowanych maszyn, technologii i robotyzacji. Firma rozwija własne procesy chemiczne do modyfikacji powierzchni materiałów i planuje inwestycję w produkcję nanomateriałów dla zaawansowanych izolacji cieplnych.

Biznesowy ekosystem 3W wciąż się rozszerza. Wszystkich łączy zaangażowanie w rozwój technologii wodnych, wodorowych oraz węglowych. To nie koniec wspólnych działań z biznesem – drzwi do świata 3W są otwarte dla kolejnych organizacji.