sport

TAURON Bieg z Flagą. Tak było w Katowicach

Ponad 1000 osób wzięło udział w TAURON Bieg z Flagą. Impreza organizowana z okazji Święta Flagi Rzeczpospolitej Polskiej, po raz kolejny przyciągnęła setki osób, którzy w ten wyjątkowy sposób chcieli uczcić Dzień Flagi.

W głównym biegu na pięć kilometrów triumfował Paweł Buczek z Tychów, który wyprzedził Andrzeja Nowaka z Sosnowca oraz Rafała Zelecha z Chełmka. Wśród kobiet najszybszą okazała się Ewa Stypiński ze Świętochłowic. Drugie miejsce zajęła Nicola Szafarczyk, trzecie Urszula Szewczyk.

Wyniki z TAURON Biegu z Flagą 2023 znajdziesz tutaj

Katowicki Bieg z flagą został przygotowany jako zawody rodzinne. Dla dzieci przygotowano starty w biegach na 200, 400 i 800 m oraz wiele atrakcji - animacje, dmuchańce, fotobudka, upominki - podczas pikniku towarzyszącemu wydarzeniu

- Jednoczymy się dziś pod biało-czerwoną, naszą flagą narodową. Chcemy wspólnie oddać hołd narodowym symbolom, świętując jednocześnie 2 maja w duchu rywalizacji i patriotyzmu. Uważam, że nie ma lepszego pomysłu na aktywne i rodzinne spędzenie państwowego święta, jak Bieg z Flagą w katowickim Parku Leśnym - mówi Jarosław Wieczorek, wojewoda śląski.

- TAURON od lat promuje patriotyzm opierający się na aktywności sportowej. Dlatego bardzo nas cieszy tak ogromne zainteresowanie Biegiem z Flagą, czyli zawodami przygotowanymi z myślą o rodzinnym, wspólnotowym świętowaniu tego szczególnego dnia – wyjaśnia Paweł Szczeszek, prezes Grupy TAURON. -  Dziękuję wszystkim, którzy skorzystali z naszej propozycji i zdecydowali wziąć udział w tym wspólnym świętowaniu Dnia Flagi - dodaje Paweł Szczeszek.

Pogoda sprzyja biegaczom, dlatego Bieg, poprzedzony profesjonalna rozgrzewką, rozpoczął się punktualnie o godz. 16.00 w Katowickim Parku Leśnym przy Dolinie Trzech Stawów. Chwilę później wystartowali uczestnicy marszu Nordic walking. Główna rywalizacja biegowa i Nordic walking toczyła się na dystansie pięciu kilometrów.

Każdy z uczestników otrzymał dedykowaną koszulkę sportową i pakiet startowy, a po ukończeniu biegu – pamiątkowy medal. Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach zostali nagrodzeni pucharami oraz upominkami od Partnerów wydarzenia.

Organizatorami wydarzenia byli Śląski Urząd Wojewódzki w Katowicach oraz Grupa TAURON. Patronat Honorowy sprawował prezes rady ministrów Mateusz Morawiecki.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch