kultura/sztuka/rozrywka

„Ahoj Przygodo!” – podróż z Rossmannem na OFF Camerze

Od piątku, 28 kwietnia, rozpoczyna się w Krakowie 16. edycja Mastercard OFF Camera. Fani niezależnego kina tradycyjnie spędza długi majowy weekend w stolicy Małopolski. Czekają na nich setki seansów, pokazów plenerowych, projekcji na dachach kamienic czy spotkań z artystami. Rossmann będzie partnerem sekcji filmowej „Ahoj Przygodo!”, a także kina na Rynku Podgórskim. Z tej okazji ambasadorzy Czujesz Klimat? przygotowali playlisty z muzyką filmową do posłuchania na Spotify.

Każdego roku w czasie festiwalu prezentowanych jest 8 sekcji filmowych: cztery sekcje stałe oraz cztery tematyczne. Te ostatnie zmieniają się z każdą kolejną edycją – są komentarzem do tego, co aktualnie dzieje się na świecie oraz jakie tematy poruszane są przez filmowców. Dzięki temu program festiwalu pozwala na podróż poprzez wiele filmowych gatunków, konwencji i trendów. Jedną z nich jest „Ahoj Przygodo!”, której partneruje Rossmann.

Sekcja „Ahoj Przygodo!”
Filmy z tej sekcji są jak wehikuł dzięki któremu widzowie mogą razem z ekranowymi bohaterami przeżywać niesamowite perypetie, jakich pewnie nie byliby w stanie doświadczyć w codziennym życiu. Dawnymi filmami przygodowymi inspirują się dzisiaj reżyserzy młodego pokolenia, którzy wychowali się na produkcjach sprzed lat. W ramach sekcji „Ahoj Przygodo” zobaczymy cztery produkcje: „A Tale of Shemroon”, „Forever Young”, „Królowie świata” i „War Pony”.

Kino na Rynku Podgórskim
Krakowska dzielnica Podgórze z jej kinem pod chmurką na Rynku Podgórskim wpisuje się w festiwalowy pomysł pokazywania kina w przestrzeni miejskiej. Zorganizowane tam pokazy to nie tylko szansa na filmowe wrażenia, ale i możliwość poznania tej dynamicznie rozwijającej się dzielnicy. Tam na kinomanów czekają wygodne leżaki Czujesz Klimat? Rossmanna, a na nich specjalnie przygotowany kod QR z muzyką filmową naszych ambasadorów. Pierwszego dnia seansów na widzów czekają też shopperki Czujesz Klimat? Będzie można obejrzeć: „Pisklę”, „Projekt Kaliber” i „Rosie”.

Playlisty ambasadorów
Ambasadorzy inicjatywy Czujesz Klimat?, czyli: Natalia Szroeder, Artur Rojek, Ofelia i Marcin Kydryński, przygotowali specjalnie na festiwal playlisty z muzyką filmową, które są dostępne na Spotify: https://open.spotify.com/user/31jxs2mvgnt7ndqv7gh2lciojfbq. Uczestnicy, którzy przyjdą do Kina na Rynku Podgórskim, będą mogli zeskanować playlisty ze specjalnego kodu QR umieszczonego na festiwalowych leżakach.
Tegoroczna Mastercard OFF Camera rozpocznie się 28 kwietnia i potrwa do 7 maja. Pełny program 16. edycji festiwalu i spis wszystkich festiwalowych wydarzeń znajdziecie na stronie: https://www.offcamera.pl/program.

Jakub Jankowski

Rzecznik Prasowy Rossmann SDP Sp. z o.o., +48 691 521 009