wydarzenia nauka/edukacja/szkolenia

Naukowo i rekreacyjnie podczas nadchodzących Dni SGGW

27.04.2023 | SGGW

Gry terenowe i planszowe, zabawy edukacyjne dla dzieci, pokazy psów policyjnych oraz psów ratownictwa Straży Pożarnej, wyścig drzew i spacer dendrologiczny, pokaz płonacej ręki, produkty z jadalnych owadów, drukowanie żywności, porady jak kupować sery,  kiermasz roślin ozdobnych i porady ogrodnicze, wystawa kolekcji rosiczek, kolekcja skał i minerałów, kiermasz wyrobów z wikliny to tylko niektóre atrakcje jakie przygotowała Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego na Dni SGGW, które odbędą się 19 i 20 maja br.

Dni SGGW rozpocznie uroczystość nadania tytułów doktora honoris causa profesorowi Leszkowi Żukowskiemu, wieloletniemu nauczycielowi akademickiemu SGGW, dziekanowi Wydziału Technologii Drewna, byłemu Prezesowi Zarządu Głównego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, wielkiej postaci w historii nie tylko naszej Uczelni, ale i kraju.

Patronami tegorocznych Dni SGGW są:

Wydział Ekonomiczny
Instytut Ekonomii i Finansów
Instytut Zarządzania

Podczas dwudniowego święta uczelni zaprezentują się wszystkie wydziały i instytuty naukowe, studenckie organizacje i koła naukowe, zespoły artystyczne oraz inne jednostki organizacyjne SGGW. Kandydaci na studia będą mogli zapoznać się ze szczegółową ofertą edukacyjną uczelni, porozmawiać ze studentami i nauczycielami akademickimi. To będzie wspaniałe spotkanie z nauką oraz rozrywka dla całych rodzin.

Atrakcje dla miłośników zwierząt

Już tradycyjnie w trakcie Dni SGGW będzie wiele atrakcji dla miłośników fauny. W sobotę, w centralnej części kampusu, przed Pałacem Ursynowskim (rektorat) odbędą się pokazy wyszkolenia służbowych psów policyjnych oraz wyszkolenia psów ratownictwa Ochotniczej  Straży Pożarnej. Inną atrakcją tego dnia będzie także pokaz szkolenia z handlingu psów, czyli sztuki prezentacji psów na wystawach. Natomiast na otwartym terenie za uczelnianą pasieką odbędzie się prezentacja koni policyjnych oraz pokazy kilku gatunków ptaków szponiastych (sowy, sokoły, jastrzębie).

Nie zabraknie także innych zwierząt. Studenckie koła naukowe Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt zaprezentują na swoich stoiskach ryby akwariowe, różne gatunki gadów, płazów, myszy oraz owadów. Odwiedzający uczelniany kampus będą mogli podziwiać kury ozdobne, przepiórki, kozy, owce oraz kawie domowe popularnie zwane świnkami morskimi, a także wnętrze ula pszczelego. Na stoisku Uniwersytetu Otwartego będzie można spojrzeć na świat oczami owadów.

Atrakcje dla miłośników roślin

Kiermasze i wystawy rośli ozdobnych oraz krzewów już na stałe wpisały się tę uczelniana majówkę. Podczas Dni SGGW nasi studenci i naukowcy będą udzielać porad jak dobierać rośliny i uprawiać je w przydomowym ogrodzie. Gości naszego kampusu zaprosimy także na spacer dendrologiczny oraz zwiedzanie z przewodnikiem Kolekcji Roślin Uprawnych. Podczas warsztatów florystycznych będzie można skomponować wianki. Atrakcją będą także truskawki z uprawy hydroponicznej oraz wystawa kolekcji rosiczek. Konkursy i poznawanie świata roślin przy pomocy własnych zmysłów to doskonała zabawa zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Jeśli chcecie się dowiedzieć co to jest wyścig drzew lub gdzie las ma swój początek, zapraszamy na stoiska przygotowane przez  studentów leśnictwa.

Wszystko o żywności

Jak prawidłowo się odżywiać?  Jaką wartość odżywczą mają produkty z owadów jadalnych? Jak kupować sery? Czym są dodatki do żywności? Pieczywo z różnych stron świata, tajemnice olejów spożywczych, wszystko o sokach i nektarach, drukowanie żywności oraz gry i zabawy na temat żywienia i żywności, to tylko niewielka część atrakcyjnej oferty na Dni SGGW jaką przygotowały nasze wydziały i instytuty naukowe zajmujące się żywnością i żywieniem człowieka.

Na sportowo

Nie zabraknie atrakcji sportowych. Na mini miasteczku sportowym dzieci i ich opiekunowie będą mogli poćwiczyć oraz wziąć udział w zabawach i grach sportowych.

Do tańca i  do …

Aktywnie w uczelnianej majówce będą uczestniczyć organizacje studenckie i zespoły artystyczne. Na scenie, w centralnej części kampusu wystąpią m.in. uczelniane zespoły: LZA „Promni”, Orkiestra Reprezentacyjna, Chór SGGW oraz formacja taneczna Sqer Dance.

W piątek o godz. 15.00 zapraszamy do Auli Kryształowej na spektakl pt.: ”Nasz człowiek z Ameryki”, przygotowany przez Fundację Bez Wizy w ramach projektu Warszawski miszmasz! Z kolei w sobotę w Auli Kryształowej o godz. 14.30 odbędzie się koncert zespołu Harmonica (muzyka rozrywkowa oraz gospel).

Więcej informacji i szczegółowy program Dni SGGW można znaleźć na uczelnianej stronie internetowej https://www.sggw.edu.pl/dni-sggw

Na Dni SGGW zapraszamy w piątek i sobotę (19 i 20 maja) w godz. 10.00 – 17.00. Główne imprezy odbywać się będą na placu przed Pałacem Ursynowskim (rektorat) przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie oraz w budynku Biblioteki Głównej na kampusie uczelni.

Patronat medialny:

Rzecznik prasowy SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie