ekonomia/biznes/finanse rolnictwo

Ubezpieczenie suszy w Generali Agro

23.02.2023 | Generali Agro

Do 20 marca klienci Generali Agro, którzy ubezpieczyli swoje uprawy od innych ryzyk w sezonie jesiennym 2022 roku, mogą ubezpieczyć je od suszy. Ubezpieczenie to jest objęte dopłatą z budżetu państwa w wysokości do 65%.

Rolnik może ubezpieczyć od suszy zboża ozime, które znajdują się na polisie w Generali Agro z sezonu jesień 2022. Dodatkowym warunkiem objęcia upraw ochroną od tego ryzyka jest, aby na każdym ubezpieczonym polu przynajmniej jedna działka była określona z Geoportalem a na polisie przynajmniej 1 pole miało nie mniej niż 5 ha.

- Chcemy wspierać naszych stałych klientów w zarządzaniu ryzykiem w ich gospodarstwach, stad nasza oferta skierowana jest właśnie do nich – wyjaśnia Krzysztof Mrówka, Dyrektor Departamentu Ubezpieczeń Rolnych w Generali Agro.

W ubezpieczeniu suszy występuje franszyza redukcyjna w wysokości 25% sumy ubezpieczenia. Wynika ona wprost z przepisów ustawy o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich. W praktyce oznacza to zmniejszenie każdego odszkodowania o równowartość 25% sumy ubezpieczenia na danym polu.

- Warto dodać, że sam proces zawierania umów przez agenta jest bardzo prosty. Wystarczy wyszukać polisę z sezonu jesiennego i kliknąć przycisk „Wykup suszę”, a system automatycznie wystawi ofertę. Jeżeli zaoferowanie ubezpieczenia suszy nie będzie możliwe, agent otrzyma komunikat z podaniem przyczyny – dodaje K. Mrówka.

Ubezpieczenie od ryzyka suszy będzie dostępne w ofercie Generali Agro do 20 marca lub do wyczerpania limitów.

Biuro Prasowe, Generali Agro

justyna.szafraniec@generali.com

Generali Agro (dawniej Concordia Ubezpieczenia) od prawie 25 lat zapewnia pełną ochronę ubezpieczeniową indywidualnym rolnikom i przedsiębiorstwom rolnym, zarówno tym, którzy uprawiają ziemię, jak i hodowcom zwierząt, właścicielom budynków gospodarczych i maszyn rolniczych. Przewagą konkurencyjną Generali Agro jest zespół doświadczonych ekspertów rolnych, którzy w siedzibie w Poznaniu dbają o stałe doskonalenie produktów i wysoką jakość likwidacji szkód i są wspierani przez pracujących w całej Polsce rzeczoznawców agro. Dzięki temu Generali Agro wspiera klientów w zarządzaniu ryzykiem w ich gospodarstwach.

Generali Agro jest marką Generali Polska jest częścią jednej z największych globalnych firm ubezpieczeniowych i zarządzania aktywami. Generali w Polsce działa od 1998 roku.  Zapewnia swoim klientom kompleksową ochronę ubezpieczeniową na każdym etapie ich życia: od ubezpieczeń majątkowych, takich jak ubezpieczenie samochodu, mieszkania, ubezpieczenia firm przez ubezpieczenia na życie, zarówno indywidualne, jak i grupowe, po fundusze emerytalne i inwestycyjne. Generali w Polsce oferuje swoje produkty ubezpieczeniowe pod trzema markami. Obok marki Generali są to Proama, oferująca bogaty wybór ubezpieczeń majątkowych oraz Generali Agro, które specjalizuje się w ubezpieczeniach dla rolnictwa.

O zarządzanie aktywami polskich klientów dba Generali Investments TFI S.A., które działa w Polsce od 1995 r. (początkowo jako Korona TFI S.A.) i od ponad 25 lat jest cenionym towarzystwem funduszy inwestycyjnych, które oferujemy nowoczesne rozwiązania finansowe.

Biuro Prasowe, Generali Agro

justyna.szafraniec@generali.com