wydarzenia towary konsumpcyjne
Konkursu „Smakujemy lokalnie” rozstrzygnięty! 10 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski otrzymało w sumie 100 tys. złotych
Nadziewane gęsie pipki, griz z kaszëbską malëną, goleska kremowa zupa chrzanowa z boczkiem czy rudnicki apfelmus z pierzinom na wierchu – to tylko niektóre ze zwycięskich tradycyjnych dań wybranych przez jury ogólnopolskiego konkursu grantowego zorganizowanego w ramach programu „Smakujemy lokalnie”. W pierwszej edycji udział wzięło ponad 330 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski zgłaszając tradycyjne dania regionów, z których pochodzą.
„To było dla nas nie lada wyzwanie, żeby spośród wszystkich uczestników wybrać 10 zwycięskich i 20 wyróżnionych Kół Gospodyń Wiejskich. Każde zgłoszenie było wyjątkowe i prezentowało bogatą tradycję kulinarną Polski. To niesamowite, że ta tradycja jest wciąż żywa, kultywowana przez pokolenia kobiet, bazująca na staropolskich przepisach i lokalnych produktach. Powinniśmy o nią dbać, jak o nasz największy skarb” – przekonuje Łukasz Konik, ekspert kulinarny i przewodniczący jury konkursu.
Konkurs jest jednym z elementów ogólnopolskiego programu “Smakujemy Lokalnie” organizowanego przez Carrefour Polska pod patronatem honorowym Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Spośród 330 wniosków wyłoniono 10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich z województw: wielkopolskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, pomorskiego, łódzkiego, lubelskiego, podlaskiego i śląskiego. W nagrodę KGW otrzymają granty w wysokości 10 000 zł na rozwój swojej działalności oraz projekty związane z działaniami na rzecz społeczności lokalnej, w tym inicjatywy pobudzające przedsiębiorczość kobiet na wsi.
Ponadto w konkursie wybrano 20 wyróżnionych Kół, którym wręczone zostaną bony finansowe na zakupy w sklepach sieci Carrefour.
„Od momentu powstania Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich, które stoją na straży tradycji i kultury swoich Małych Ojczyzn organizując różnego rodzaju wydarzenia, które integrują lokalną społeczność wokół dziedzictwa wsi. Bardzo ważną jego częścią jest dziedzictwo kulinarne i dlatego konkursy, takie jak ten, są doskonałą okazją do zachęcenia KGW do odkrywania zapomnianych już potraw, które „od zawsze” były przygotowywane przez gospodynie w poszczególnych regionach. Dzięki takim inicjatywom wszyscy mamy możliwość spróbowania tych przysmaków, ale także poznania historii okolicy, z której się wywodzą” – mówi Elżbieta Osińska-Kassa z Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Wszystkie Koła – zarówno zwycięskie jak i wyróżnione, oraz te, które w tym roku nie otrzymały nagród, mogą w ramach programu “Smakujemy lokalnie” bezpłatnie nawiązać współpracę z okolicznymi hipermarketami Carrefour, prowadząc tam działania promocyjne czy sprzedaż konsumencką wytwarzanych przez siebie produktów.
„Bardzo się cieszymy, że pierwsza edycja naszego programu spotkała się z tak dużym zainteresowaniem, zarówno wśród Kół Gospodyń Wiejskich, jak i instytucji działających na rzecz obszarów wiejskich. Program „Smakujemy lokalnie” jest kontynuacją naszej strategii, której celem jest promocja lokalnych produktów od polskich dostawców oraz dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi. To nasza kolejna inicjatywa, po stworzonym wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi programie „Prosto z polskiej wsi” oraz projekcie „Kupujemy lokalnie”, która wspiera polskich rolników i przetwórców” – informuje Justyna Orzeł, wiceprezeska zarządu Carrefour Polska.
Program „Smakujemy lokalnie” to długofalowa inicjatywa, której celem jest promocja wśród konsumentów polskiej tradycji kulinarnej oraz wspieranie przedsiębiorczości kobiet na wsi. W przyszłym roku planowana jest kolejna edycja programu i konkursu grantowego dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Więcej informacji: smakujemylokalnie.pl
Lista 10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich w konkursie grantowym programu "Smakujemy lokalnie"
Nazwa |
Województwo |
Nazwa zgłoszonego dania |
KGW Dzierzążenko Dziarskie Babki |
Woj. Wielkopolskie |
Czernina na słodko z makaronem |
KGW w Liskach |
Woj. Warmińsko-mazurskie |
Nadziewane Gęsie Pipki |
KGW "W kobiecym gronie” w Nowym Radzikowie |
Woj. Mazowieckie |
Buraczaki |
KGW w Miechucinie |
Woj. Pomorskie |
Griz z kaszëbską malëną (kasza manna z kaszubską truskawką) |
KGW w Goleszach Dużych |
Woj. Łódzkie |
Goleska kremowa zupa chrzanowa z boczkiem |
KGW w Nasiłowie |
Woj. Lubelskie |
Kluski zawiślańskie z sosem podgrzybkowym |
KGW Kreatywne Czechowinaki z Czechowizny |
Woj. Podlaskie |
Karp z kaszą jęczmienną |
KGW w Rudniku |
Woj. Śląskie |
Rudnicki apfelmus z pierzinom na wierchu |
KGW Snopków |
Woj. Lubelskie |
Zatapianka babci Stasi z prodiża |
Wyróżnione Koła Gospodyń Wiejskich w konkursie grantowym programu "Smakujemy lokalnie"
Nazwa |
Województwo |
Nazwa zgłoszonego dania |
KGW Nagietkowe Wariacje |
Woj. Wielkopolskie |
Żur Hazacki |
KGW w Wielkim Mędromierzu |
Woj. Wielkopolskie |
Gołębie nadziewane z pampuchami |
KGW w Jankowcach |
Woj. Podkarpackie |
Stolniki Bieszczadzkie |
KGW w Tursku Małym |
Woj. Świętokrzyskie |
Fajerczaki |
KGW w Pcimiu |
Woj. Małopolskie |
Kiszka ze skwarkami na podpłomyku |
KGW w Wólce Turebskiej |
Woj. Podkarpackie |
Kapusta zakwaszana (z grochem i jagłami) |
KGW U Źródeł Sanny w Wierzchowiskach Drugich |
Woj. Lubelskie |
Pirog Biłgorajski |
KGW Nowodworzanki z Nowodworu |
Woj. Lubelskie |
Jabcunka |
KGW w Rudnie |
Woj. Małopolskie |
Obwarzanki |
KGW Kiełpinianki |
Woj. Pomorskie |
Bùlwòwé ceszónci ze sledzã (Ziemniaczane kieszonki ze śledziem) |
KGW Moje Bojmie w Bojmiu |
Woj. Mazowieckie |
Szlachcice |
KGW Kazimierz |
Woj. Opolskie |
Bałabuszki |
KGW w Trygorcie |
Woj. Warmińsko-Mazurskie |
Mazurskie pierogi ze szczupakiem i ziołową polewką |
KGW w Międzywodziu Fregata |
Woj. Zachodniopomorskie |
Paprykarz |
KGW W Nowym Dworze |
Woj. Kujawsko-Pomorskie |
Szczupak faszerowany |
KGW w Brzeziej Łące Brzeziołączanki |
Woj. Dolnośląskie |
Bigos z czerwonej kapusty |
KGW w Suminie |
Woj. Pomorskie |
Geniowe pączki |
KGW W Oleśniczce |
Woj. Dolnośląskie |
Kaczka nadziewana |
KGW W Dębinach Nad Stawem |
Woj. Mazowieckie |
Fafernuchy |
KGW w Hajdukach Nyskich |
Woj. Opolskie |
Hajducki Gulasz z gruszką |
kontakt dla mediów
Izabella Rokicka
izabella_rokicka@carrefour.com
informacje o firmie
O Carrefour Polska
Carrefour Polska to omnikanałowa sieć handlowa, pod szyldem której działa w Polsce blisko 950 sklepów w 6 formatach: hipermarketów, supermarketów, sklepów hurtowo-dyskontowych, osiedlowych i specjalistycznych oraz sklepu internetowego. Jednymi ze strategicznych celów Carrefour są: transformacja żywieniowa, oferowanie żywności zdrowej, wysokiej jakości i w rozsądnej cenie. Firma oferuje długofalowe wsparcie rolnikom w procesie przekształceń na działalność ekologiczną, a także podejmuje działania na rzecz promocji produktów regionalnych i lokalnych. Carrefour Polska wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracował w czerwcu 2019 r. program „Prosto z polskiej wsi” pozwalający polskim rolnikom, w tym rolnikom ekologicznym, na bezpośrednią sprzedaż wytworzonych przez nich produktów na stoiskach producenckich w najbliższym sklepie Carrefour. Kontynuacją tych działań jest projekt „Kupujemy Lokalnie”, którego założeniem jest skracanie łańcucha dostaw i rozwój bezpośredniej współpracy z lokalnymi rolnikami, dzięki której rolnicy zyskują gwarancję odbioru zakontraktowanych dostaw i stabilne podstawy rozwoju produkcji.
kontakt dla mediów
Izabella Rokicka
izabella_rokicka@carrefour.com
informacje o firmie
O Carrefour Polska
Carrefour Polska to omnikanałowa sieć handlowa, pod szyldem której działa w Polsce blisko 950 sklepów w 6 formatach: hipermarketów, supermarketów, sklepów hurtowo-dyskontowych, osiedlowych i specjalistycznych oraz sklepu internetowego. Jednymi ze strategicznych celów Carrefour są: transformacja żywieniowa, oferowanie żywności zdrowej, wysokiej jakości i w rozsądnej cenie. Firma oferuje długofalowe wsparcie rolnikom w procesie przekształceń na działalność ekologiczną, a także podejmuje działania na rzecz promocji produktów regionalnych i lokalnych. Carrefour Polska wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracował w czerwcu 2019 r. program „Prosto z polskiej wsi” pozwalający polskim rolnikom, w tym rolnikom ekologicznym, na bezpośrednią sprzedaż wytworzonych przez nich produktów na stoiskach producenckich w najbliższym sklepie Carrefour. Kontynuacją tych działań jest projekt „Kupujemy Lokalnie”, którego założeniem jest skracanie łańcucha dostaw i rozwój bezpośredniej współpracy z lokalnymi rolnikami, dzięki której rolnicy zyskują gwarancję odbioru zakontraktowanych dostaw i stabilne podstawy rozwoju produkcji.