wydarzenia towary konsumpcyjne

Konkursu „Smakujemy lokalnie” rozstrzygnięty! 10 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski otrzymało w sumie 100 tys. złotych

12.12.2022 | Carrefour Polska

Nadziewane gęsie pipki, griz z kaszëbską malëną, goleska kremowa zupa chrzanowa z boczkiem czy rudnicki apfelmus z pierzinom na wierchu – to tylko niektóre ze zwycięskich tradycyjnych dań wybranych przez jury ogólnopolskiego konkursu grantowego zorganizowanego w ramach programu „Smakujemy lokalnie”. W pierwszej edycji udział wzięło ponad 330 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski zgłaszając tradycyjne dania regionów, z których pochodzą.

„To było dla nas nie lada wyzwanie, żeby spośród wszystkich uczestników wybrać 10 zwycięskich i 20 wyróżnionych Kół Gospodyń Wiejskich. Każde zgłoszenie było wyjątkowe i prezentowało bogatą tradycję kulinarną Polski. To niesamowite, że ta tradycja jest wciąż żywa, kultywowana przez pokolenia kobiet, bazująca na staropolskich przepisach i lokalnych produktach. Powinniśmy o nią dbać, jak o nasz największy skarb” – przekonuje Łukasz Konik, ekspert kulinarny i przewodniczący jury konkursu.

Konkurs jest jednym z elementów ogólnopolskiego programu “Smakujemy Lokalnie” organizowanego przez Carrefour Polska pod patronatem honorowym Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Spośród 330 wniosków wyłoniono 10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich z województw: wielkopolskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, pomorskiego, łódzkiego, lubelskiego, podlaskiego i śląskiego. W nagrodę KGW otrzymają granty w wysokości 10 000 zł na rozwój swojej działalności oraz projekty związane z działaniami na rzecz społeczności lokalnej, w tym inicjatywy pobudzające przedsiębiorczość kobiet na wsi.

Ponadto w konkursie wybrano 20 wyróżnionych Kół, którym wręczone zostaną bony finansowe na zakupy w sklepach sieci Carrefour.  

„Od momentu powstania Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich, które stoją na straży tradycji i kultury swoich Małych Ojczyzn organizując różnego rodzaju wydarzenia, które integrują lokalną społeczność wokół dziedzictwa wsi. Bardzo ważną jego częścią jest dziedzictwo kulinarne i dlatego konkursy, takie jak ten, są doskonałą okazją do zachęcenia KGW do  odkrywania zapomnianych już potraw, które „od zawsze” były przygotowywane przez gospodynie w poszczególnych regionach. Dzięki takim inicjatywom wszyscy mamy możliwość spróbowania tych przysmaków, ale  także poznania historii okolicy, z której się wywodzą” – mówi Elżbieta Osińska-Kassa z Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Wszystkie Koła – zarówno zwycięskie jak i wyróżnione, oraz te, które w tym roku nie otrzymały nagród, mogą w ramach programu “Smakujemy lokalnie” bezpłatnie nawiązać współpracę z okolicznymi hipermarketami Carrefour, prowadząc tam działania promocyjne czy sprzedaż konsumencką wytwarzanych przez siebie produktów.

„Bardzo się cieszymy, że pierwsza edycja naszego programu spotkała się z tak dużym zainteresowaniem, zarówno wśród Kół Gospodyń Wiejskich, jak i instytucji działających na rzecz obszarów wiejskich. Program „Smakujemy lokalnie” jest kontynuacją naszej strategii, której celem jest promocja lokalnych produktów od polskich dostawców oraz dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi. To nasza kolejna inicjatywa, po stworzonym wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi programie „Prosto z polskiej wsi” oraz projekcie „Kupujemy lokalnie”, która wspiera polskich rolników i przetwórców” – informuje Justyna Orzeł, wiceprezeska zarządu Carrefour Polska.

Program „Smakujemy lokalnie” to długofalowa inicjatywa, której celem jest promocja wśród konsumentów polskiej tradycji kulinarnej oraz wspieranie przedsiębiorczości kobiet na wsi. W przyszłym roku planowana jest kolejna edycja programu i konkursu grantowego dla Kół Gospodyń Wiejskich.

Więcej informacji: smakujemylokalnie.pl

 

Lista 10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich w konkursie grantowym programu "Smakujemy lokalnie"

Nazwa

Województwo

Nazwa zgłoszonego dania

KGW Dzierzążenko Dziarskie Babki

Woj. Wielkopolskie

Czernina na słodko z makaronem

KGW w Liskach

Woj. Warmińsko-mazurskie

Nadziewane Gęsie Pipki

KGW "W kobiecym gronie” w Nowym Radzikowie

Woj. Mazowieckie

Buraczaki

KGW w Miechucinie

Woj. Pomorskie

Griz z kaszëbską malëną (kasza manna z kaszubską truskawką)

KGW w Goleszach Dużych

Woj. Łódzkie

Goleska kremowa zupa chrzanowa z boczkiem

KGW w Nasiłowie

Woj. Lubelskie

Kluski zawiślańskie z sosem podgrzybkowym

KGW Kreatywne Czechowinaki z Czechowizny

Woj. Podlaskie

Karp z kaszą jęczmienną

KGW w Rudniku

Woj. Śląskie

Rudnicki apfelmus z pierzinom na wierchu

KGW Snopków

Woj. Lubelskie

Zatapianka babci Stasi z prodiża

 

 

Wyróżnione Koła Gospodyń Wiejskich w konkursie grantowym programu "Smakujemy lokalnie"

Nazwa

Województwo

Nazwa zgłoszonego dania

KGW Nagietkowe Wariacje

Woj. Wielkopolskie

Żur Hazacki

KGW w Wielkim Mędromierzu

Woj. Wielkopolskie

Gołębie nadziewane z pampuchami

KGW w Jankowcach

Woj. Podkarpackie

Stolniki Bieszczadzkie

KGW w Tursku Małym

Woj. Świętokrzyskie

Fajerczaki

KGW w Pcimiu

Woj. Małopolskie

Kiszka ze skwarkami na podpłomyku

KGW w Wólce Turebskiej

Woj. Podkarpackie

Kapusta zakwaszana (z grochem i jagłami)

KGW U Źródeł Sanny w Wierzchowiskach Drugich

Woj. Lubelskie

Pirog Biłgorajski

KGW Nowodworzanki z Nowodworu

Woj. Lubelskie

Jabcunka

KGW w Rudnie

Woj. Małopolskie

Obwarzanki

KGW Kiełpinianki

Woj. Pomorskie

Bùlwòwé ceszónci ze sledzã (Ziemniaczane kieszonki ze śledziem)

KGW Moje Bojmie w Bojmiu

Woj. Mazowieckie

Szlachcice

KGW Kazimierz

Woj. Opolskie

Bałabuszki

KGW w Trygorcie

Woj. Warmińsko-Mazurskie

Mazurskie pierogi ze szczupakiem i ziołową polewką

KGW w Międzywodziu Fregata

Woj. Zachodniopomorskie

Paprykarz

KGW  W Nowym Dworze

Woj. Kujawsko-Pomorskie

Szczupak faszerowany

KGW w Brzeziej Łące Brzeziołączanki

Woj. Dolnośląskie

Bigos z czerwonej kapusty

KGW w Suminie

Woj. Pomorskie

Geniowe pączki

KGW W Oleśniczce

Woj. Dolnośląskie

Kaczka nadziewana

KGW  W Dębinach Nad Stawem

Woj. Mazowieckie

Fafernuchy

KGW w Hajdukach Nyskich

Woj. Opolskie

Hajducki Gulasz z gruszką

 

 

kontakt dla mediów
Dyrektor Komunikacji, Carrefour Polska
Izabella Rokicka

izabella_rokicka@carrefour.com

informacje o firmie

O Carrefour Polska

Carrefour Polska to omnikanałowa sieć handlowa, pod szyldem której działa w Polsce blisko 950 sklepów w 6 formatach: hipermarketów, supermarketów, sklepów hurtowo-dyskontowych, osiedlowych i specjalistycznych oraz sklepu internetowego. Jednymi ze strategicznych celów Carrefour są: transformacja żywieniowa, oferowanie żywności zdrowej, wysokiej jakości i w rozsądnej cenie. Firma oferuje długofalowe wsparcie rolnikom w procesie przekształceń na działalność ekologiczną, a także podejmuje działania na rzecz promocji produktów regionalnych i lokalnych. Carrefour Polska wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracował w czerwcu 2019 r. program „Prosto z polskiej wsi” pozwalający polskim rolnikom, w tym rolnikom ekologicznym, na bezpośrednią sprzedaż wytworzonych przez nich produktów na stoiskach producenckich w najbliższym sklepie Carrefour. Kontynuacją tych działań jest projekt „Kupujemy Lokalnie”, którego założeniem jest skracanie łańcucha dostaw i rozwój bezpośredniej współpracy z lokalnymi rolnikami, dzięki której rolnicy zyskują gwarancję odbioru zakontraktowanych dostaw i stabilne podstawy rozwoju produkcji.

załączniki

kontakt dla mediów
Dyrektor Komunikacji, Carrefour Polska
Izabella Rokicka

izabella_rokicka@carrefour.com

informacje o firmie

O Carrefour Polska

Carrefour Polska to omnikanałowa sieć handlowa, pod szyldem której działa w Polsce blisko 950 sklepów w 6 formatach: hipermarketów, supermarketów, sklepów hurtowo-dyskontowych, osiedlowych i specjalistycznych oraz sklepu internetowego. Jednymi ze strategicznych celów Carrefour są: transformacja żywieniowa, oferowanie żywności zdrowej, wysokiej jakości i w rozsądnej cenie. Firma oferuje długofalowe wsparcie rolnikom w procesie przekształceń na działalność ekologiczną, a także podejmuje działania na rzecz promocji produktów regionalnych i lokalnych. Carrefour Polska wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracował w czerwcu 2019 r. program „Prosto z polskiej wsi” pozwalający polskim rolnikom, w tym rolnikom ekologicznym, na bezpośrednią sprzedaż wytworzonych przez nich produktów na stoiskach producenckich w najbliższym sklepie Carrefour. Kontynuacją tych działań jest projekt „Kupujemy Lokalnie”, którego założeniem jest skracanie łańcucha dostaw i rozwój bezpośredniej współpracy z lokalnymi rolnikami, dzięki której rolnicy zyskują gwarancję odbioru zakontraktowanych dostaw i stabilne podstawy rozwoju produkcji.