środowisko naturalne/ekologia turystyka/wypoczynek

Poznaliśmy finalistów VII edycji konkursu EKO HESTIA SPA

09.11.2022 | ERGO Hestia SA

Kapituła EKO HESTIA SPA wybrała cztery najbardziej ekologiczne uzdrowiska w Polsce. Zwycięzcę VII edycji konkursu poznamy w grudniu. Czeka na niego nagroda finansowa w wysokości 100 000 zł, ufundowana przez Grupę ERGO Hestia.

Do tegorocznej edycji zakwalifikowanych było dziewięć gmin uzdrowiskowych. Spośród nich w gronie finalistów znalazły się:   Goczałkowice-Zdrój, Kazimierza Wielka, Rabka-Zdrój oraz Uniejów.

Zwycięzcą zostanie to uzdrowisko, które na swoim terenie wdrożyło najlepsze ekologiczne rozwiązania. Oprócz nagrody głównej, wszyscy uczestnicy otrzymają również roczne polisy ubezpieczeniowe w zakresie tzw. szkód środowiskowych. Kapituła zdecydowała również, by po raz pierwszy przyznać nagrodę honorową. Będzie to statuetka „Eko-wizjoner” wyróżniająca imiennie burmistrza lub prezydenta gminy uzdrowiskowej za wieloletnie, kompleksowe i strategiczne wspieranie działań na rzecz ochrony środowiska.

Pomysłodawcą i fundatorem wszystkich nagród jest jedyny polski ubezpieczyciel, którego centrala zlokalizowana jest w uzdrowisku – Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia. Merytorycznym i organizacyjnym partnerem konkursu  jest  największa polska organizacja zrzeszająca miejscowości posiadające status uzdrowiska – Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP.

- Ten konkurs to naturalna konsekwencja naszych dotychczasowych działań. Z założenia ma mieć on  charakter inspirujący i promocyjny, wskazując najlepsze przykłady w zakresie postaw proekologicznych, projektów inwestycyjnych oraz działań edukacyjnych, skierowanych do lokalnych społeczności. A polskie uzdrowiska często bywają przecież w tych sferach pionierami innowacyjnych rozwiązań, wskazując odpowiednią drogę innym samorządom - podkreśla Mario Zamarripa, dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w Grupie ERGO Hestia.

– To wyjątkowy – nawet w skali europejskiej – konkurs. Dzięki niemu możemy realnie wspierać i nagradzać najcenniejsze inicjatywy i inwestycje, związane z ochroną środowiska – mówi dr Jan Golba, prezes Stowarzyszenia Gmin Uzdrowiskowych RP. – Możemy się też przekonać, jak wiele aktywności i działań polskich uzdrowisk dotyczy właśnie tej sfery. Główną nagrodę pieniężną laureat może przeznaczyć wyłącznie na kolejne działania proekologiczne. Samorządy, zgłaszające się do konkursu muszą jednak udokumentować ciągłość swojej aktywności w tym zakresie w czasie pięciu kolejnych lat budżetowych. Nie ma tu zatem mowy o przypadku. Co roku wygrywa najlepszy – zaznacza dr Jan Golba.

Główną ideą konkursu EKO HESTIA SPA jest wskazywanie najlepszych pomysłów i wzorców w zakresie ochrony środowiska i nowoczesnych projektów  proekologicznych, wpisujących się w filozofię  zrównoważonego rozwoju.

Do konkursu można było zgłaszać inwestycje w zakresie ochrony środowiska oraz wszelkie działania towarzyszące zrealizowane przez polskie uzdrowiska w latach 2017-2021. W Polsce funkcjonuje w tej chwili 46 statutowych uzdrowisk. W dotychczasowych VII edycjach wzięły już udział aż 33 uzdrowiska. Dotychczasowi laureaci to Uniejów (woj. łódzkie), Busko-Zdrój  (woj. świętokrzyskie), Inowrocław (woj. kujawsko-pomorskie), Lądek-Zdrój (woj. dolnośląskie), Latoszyn-Zdrój (woj. podkarpackie) oraz Muszyna (woj. małopolskie).

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Grupa ERGO Hestia to pionier najbardziej innowacyjnych rozwiązań w sektorze ubezpieczeniowym. Od ponad 30 lat pozostaje wiarygodnym i niezawodnym partnerem oferującym najwyższej jakości produkty i usługi. Co roku zapewnia ochronę ponad 3 milionom klientów indywidualnych oraz kilkuset tysiącom firm i przedsiębiorstw.

Grupę ERGO Hestia tworzą dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Nasze ubezpieczenia oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia powstało w 1991 roku. Dzięki dynamicznemu rozwojowi osiągnęło pozycję największej firmy ubezpieczeniowej spośród powstałych w warunkach gospodarki wolnorynkowej w Polsce. Głównym akcjonariuszem spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO International AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Prezesem Grupy ERGO Hestia od ponad 30 lat funkcjonowania firmy jest Piotr Maria Śliwicki.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl