zdrowie praca

Światowy Dzień Wellbeingu, czyli jak działa kultura zdrowotna w organizacji

08.09.2022 | Dailyfruits

8 września to Światowy Dzień Wellbeingu i okazja, aby zwrócić uwagę na zdrowie i dobrostan pracowników. Zmiany jakie zaszły w ostatnim czasie na rynku pracy wymagają od organizacji tworzenia miejsc wspierających w zakresie dobrostanu pracownika. Coraz ważniejsze staje się dbanie pracodawcy zarówno o zdrowie jak i samopoczucie pracowników.

Jak pokazało badanie za najbardziej wartościowe pracownicy postrzegają obecnie benefity wspierające zdrowie. Na drugim miejscu związane z czasem pracy w postaci skrócenia dnia pełnienia obowiązków służbowych lub dodatkowego urlopu. Na trzeciej pozycji znalazły się rozwiązania wspierające firmową integrację.

Kompleksowe programy żywieniowe

Niezdrowa dieta odbija się na naszym zdrowiu, a także wpływa na koncentrację, wydajność w pracy oraz liczbę zwolnień chorobowych. Rosnąca świadomość tego faktu powoduje, że coraz częściej pracownicy sięgają po pomoc dietetyka. Czasami również za sprawą pracodawcy, który może zaoferować program edukacji żywieniowej w firmie.

Jak wynika z badania Dailyfruits pracownicy chętnie skorzystaliby z takich benefitów jak owoce i warzywa oraz inne zdrowe przekąski dostępne w biurze (44%), opieki medycznej w szerokim zakresie (38%), spotkań ze specjalistami np. dietetykiem (29%), cyklicznych programów edukacji żywieniowej (25%), dni zdrowia, konsultacji żywieniowych czy eventów dietetycznych (23%).

Pracownicy uważają, że edukacja żywieniowa prowadzona w firmie mogłaby im pomóc. 29% respondentów deklaruje, że zajada stres i chce zmienić nawyki żywieniowe, 26% osób deklarowało, że choruje i napotyka sprzeczne informacje na temat diet, 23% ankietowanych ma za sobą wiele nieudanych prób odchudzania na własną rękę, a 17% biorących udział w badaniu zmaga się z nadwagą lub otyłością i chętnie skorzysta z pomocy specjalistów.

Wsparcie odporności pracowników

Pandemia spowodowała, że jak nigdy dotąd pracownicy zaczęli cenić benefity, związane ze zdrowiem fizycznym i psychicznym oraz realnie odpowiadające im potrzebom. Benefity spełniające jedynie funkcje wizerunkowe straciły swoją użyteczność, ustępując miejsca zdrowym rozwiązaniom, jak na przykład paczki z produktami, wspierającymi zdrowie i odporność.

Coraz więcej pracodawców zauważa potrzebę zadbania o samopoczucie swoich pracowników. Chcą oni nie tylko pokazać, że zdrowie jest ważnym aspektem również w pracy, ale także zbudować więź pomiędzy firmą a pracownikami w tak trudnych czasach pracy zdalnej. Przykładem takich działań może być wysyłka pracownikom paczek ze zdrowymi produktami na home office lub realizowanie owocowych czwartków w biurze.

Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że skuteczniejszymi sposobami zadbania o swój organizm zamiast suplementów jest po postu prawidłowe odżywianie, a największym sprzymierzeńcem układu odpornościowego jest jego dobre traktowanie. Jak pokazują wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” firmy Dailyfruits mimo, że aż 62% respondentów jest przekonanych, że zdrowo się odżywia, to w rzeczywistości dieta większości z nich jest uboga pod kątem odżywczym.

Pomoc w zakresie wypalenia zawodowego

Wypalenie zawodowe jest jedną z najczęstszych reakcji organizmu na chroniczny stres i nadmierną ilość obowiązków w miejscu pracy. Widoczne jest po braku energii i spadku sił. Kiedy pracownik zaczyna odczuwać dolegliwości związane z wypaleniem zawodowym spada jego produktywność oraz zaczyna pojawiać się absencja w miejscu pracy. Brak wykonanych zadań czy konieczność wdrożenia nowych pracowników przekłada się na dodatkowe koszty, które musi ponieść pracodawca. Aby nie dopuścić do rozwinięcia wypalenia zawodowego należy przestrzegać higieny pracy. Zbilansowania dieta, ośmiogodzinny sen  oraz porcja ruchu będą poprawiać nasze samopoczucie i zwiększą odporność na stres. Skuteczną pomoc może zaoferować również pracodawca. Jak wynika z badania „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” przeprowadzonego przez Dailyfruits co trzeci pracownik chętnie skorzystałby z benefitów wspierających jego zdrowie oraz tych związanych ze sportem oraz aktywnością fizyczną (24%),  wspólnych ćwiczeń lub gry zespołowych (14%) czy dostępu do rowerów firmowych (11%).

Właściwe podejście do zdrowia psychicznego

Badanie Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”. Co drugi respondent tego badania doświadczył psychicznych skutków przedłużającej się pracy zdalnej, takich jak przygnębienie i frustracja – 21% odpowiedzi, samotność – 19% odpowiedzi oraz stres – 11% wskazań. Były to negatywne emocje wygenerowane w wyniku pracy na home office oraz skutki pułapek emocjonalnych, jak również żywieniowych, które wiele osób odczuło w postaci depresji czy wzrostu masy ciała.

Z perspektywy kilkunastu miesięcy okazało się, że biuro jako miejsce pracy mimo swoich wad związanych m.in. z uciążliwymi dojazdami, potrzebą wcześniejszego wstawania czy poczucia bezpośredniego kontrolowania przez szefa, pełni w naszym życiu jednak niezwykle ważną funkcję społeczną. Bezpośrednie kontakty ze współpracownikami, możliwość wymiany doświadczeń, codzienne rytuały związane ze spożywaniem posiłków i rozmowami „face to face” w biurowej kuchni zyskały na znaczeniu, gdy ich nam zabrakło. Przyjazna atmosfera okazała się głównym motywatorem w powrotach do pracy w biurze, jak wynikało z odpowiedzi 40% respondentów badania Dailyfruits. 

Realizowane przez nas badania związane z m.in. z obserwacją zwyczajów żywieniowych pracujących Polaków i nastawieniem do różnych modeli świadczenia pracy pokazały jak ważne było i jest wsparcie pracodawcy w zadbaniu o kondycję psychiczną i fizyczną pracowników. Wielu pracodawców reagując na potrzeby pracowników w tym obszarze i chcąc efektywnie integrować rozproszone zespoły poszukiwało rozwiązań, które pomogłyby im budować zarówno relacje między pracownikami oraz na linii pracownik – pracodawca. Część organizacji wykorzystała do tego na przykład rytuał przygotowywania i spożywania wspólnych posiłków organizując life cooking online czy firmowe śniadania. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Blisko połowa, zapytanych przez Dailyfruits pracowników zdalnych brała udział w  zorganizowanych przez pracodawcę różnych formach integracji online. Zdaniem 57% respondentów sondy „Pracodawca wsparciem pracowników na home office” w firmach powinny być organizowane takie działania. Ich przykładem jest wspólne gotowanie na żywo, gry konkursy czy nieformalne spotkania okolicznościowe.

Budowanie wellbeingu pracowników

Jak pokazało badanie Dailyfruits za najbardziej wartościowe pracownicy postrzegają obecnie benefity wspierające zdrowie. Na drugim miejscu związane z czasem pracy w postaci skrócenia dnia pełnienia obowiązków służbowych lub dodatkowego urlopu. Na trzeciej pozycji znalazły się rozwiązania wspierające firmową integrację.

Kultura zdrowotna tzw. corporate wellness powinna zatem obejmować programy edukacyjne oraz wytyczne dotyczące zdrowia, a także gotowe benefity wspierające. Mogą to być na przykład dostawy owoców i warzyw, porady dietetyka, zajęcia mindfulness, które pojawią się obok podstawowych świadczeń opieki zdrowotnej. Corporate wellness to nic innego jak kompleksowe dbanie o zdrowy styl życia przeniesiony na grunt organizacji. Pozwala zapewnić dobre samopoczucie pracownikowi i maksymalną efektywność pracodawcy.

kontakt dla mediów
Małgorzata Dębska
Innovation PR
Małgorzata Dębska

m.debska@innovationpr.pl

tel: +48 662 150 880

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Małgorzata Dębska
Innovation PR
Małgorzata Dębska

m.debska@innovationpr.pl

tel: +48 662 150 880

informacje o firmie