budownictwo/nieruchomości

Trigea wchodzi na polski rynek logistyczny – na północy kraju

06.09.2022 | Cushman & Wakefield

Fundusz nieruchomości Trigea poinformował o nabyciu miejskiego parku logistycznego Panattoni Tricity North, wybudowanego i zarządzanego przez firmę Panattoni. Jest to pierwsza inwestycja logistyczna funduszu Trigea w Polsce. Ta transakcja świadczy o silnej kondycji rynku logistycznego w Polsce i Trójmieście jako atrakcyjnej lokalizacji inwestycyjnej dla międzynarodowych inwestorów instytucjonalnych.

Panattoni Tricity North jest piątym parkiem magazynowym dewelopera w Trójmieście i pierwszym w okolicy Gdyni i pobliskiego portu. W skład parku dystrybucyjnego wchodzi hala magazynowa klasy A o łącznej powierzchni blisko 46 tys. mkw. Kompleks Panattoni Tricity North jest obecnie wynajęty w 100%. Obiekt został wyposażony ponadstandardową liczbę doków, bramy wjazdowe z poziomu „0”, obszerne place manewrowe, a także energooszczędne i ekologiczne rozwiązania spełniające wymagania certyfikacji w systemie BREEAM na poziomie „Good”.

Nieruchomości logistyczne należą do najbardziej atrakcyjnych klas aktywów od kilku lat. Cieszymy się z rozbudowy naszego portfela w tym kierunku i wierzymy, że ta inwestycja idealnie wpisuje się w potrzeby Trigea – mówi inż. Tomáš Trčka, Prezes Zarządu Trigea, SICAV, a.s.

W transakcji kupującego wspierała firma Cushman & Wakefield. – Po pierwsze chciałbym pogratulować funduszowi Trigea pomyślnej ekspansji na polskim rynku logistycznym i podziękować naszemu klientowi za powierzenie Cushman & Wakefield zadania pośredniczenia w tym przedsięwzięciu. Po drugie jestem przekonany, że nabywając park Panattoni Tricity North Trigea uzupełnia swój dotychczasowy portfel o wysokiej klasy nieruchomość, która będzie utrzymywała swoją wartość w dłuższym okresie – podsumowuje Bartłomiej Sutkowski, Associate, dział Rynków Kapitałowych, Cushman & Wakefield.

Kupującemu doradzały również firmy Arcadis, Baker McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy sp.k., a także Greenberg Traurig Nowakowska-Zimoch Wysokiński sp.k. Sprzedającego wspierały firmy DLA Piper Giziński Kycia sp.k oraz Albaluna Investments sp. z o.o.

Strony postanowiły nie ujawniać wartości transakcji.

O Trigea

Fundusz nieruchomości Trigea należy do Grupy Partners, która rozpoczęła działalność w Czechach w 2007 r. Świadczy przede wszystkim niezależne usługi doradztwa finansowego. Obecnie Grupa Partners jest największą na rynku czeskim firmą działającą w sektorze doradztwa finansowego. Osiąga roczne przychody o wartości ponad 3 mld koron czeskich, obsługując ponad 500 tys. klientów. Fundusz Trigea, wpisany na listę funduszy inwestycyjnych prowadzoną przez Narodowy Bank Czech w marcu 2019 r., rozpoczął funkcjonowanie w kwietniu 2019 r. Jego depozytariuszem jest bank UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., który monitoruje zgodność z wymogami regulacyjnymi dotyczącymi funduszu, wynikającymi z przepisów prawa czeskiego. Trigea koncentruje się na nieruchomościach komercyjnych klasy core i core plus. Od dnia powstania fundusz Trigea nabył 5 budynków na terenie Czech, m.in. w Pradze, Pilznie, Ołomuńcu i Ostrawie, a także jedną nieruchomość we Wrocławiu. Więcej informacji na stronie: www.trigea.cz.

O Panattoni

Panattoni jest europejską filią Panattoni Development Company, jednego z największych deweloperów powierzchni przemysłowych na świecie, prowadzącego działalność w 45 oddziałach w Ameryce Północnej i w Europie. Na Starym Kontynencie Panattoni działa od 2005 roku. Panattoni jest również jednym z czołowych podmiotów inwestujących kapitał instytucjonalny bezpośrednio w transakcje na europejskim rynku inwestycji przemysłowych i logistycznych, na którym w 2021 r. zainwestowała łącznie ok. 4 mld euro. Oprócz Polski swoje przedstawicielstwa ma również w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Czechach, Słowacji, Holandii, Hiszpanii, Portugali, Francji i Szwecji. Do tej pory spółka zrealizowała w Europie projekty o łącznej powierzchni ponad 14 mln mkw. Panattoni również specjalizuje się w realizacji projektów typu build-to-suit, czyli dostosowanych do indywidualnych potrzeb najemców. Wśród kluczowych klientów są takie firmy jak Amazon, DB Schenker, DHL, Fedex, DPD, XPO, Coca Cola, Weber, Whirlpool, Bosch, Volkswagen i H&M.

www.panattonieurope.com

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) jest wiodącą na świecie firmą doradczą świadczącą usługi na rzecz najemców i właścicieli nieruchomości komercyjnych. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości, zatrudnia ok. 50 tysięcy pracowników w 400 biurach i 60 krajach na całym świecie. W 2021 roku jej przychody wyniosły 9,4 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą zarządzanie nieruchomościami, obiektami i projektami, pośrednictwo w wynajmie powierzchni, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, wyceny i inne. Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.cushmanwakefield.com lub na Twitterze: @CushWake

O Trigea