media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

Play nabywa udział większościowy w Redge Technologies i kontynuuje rozwój spółki w obecnych obszarach działalności

07.07.2022 | Play

Play, będący częścią Grupy iliad, nabył 92,5% udziałów w spółce Redge Technologies – wiodącym dostawcy rozwiązań wideo online w Europie Wschodniej. Redge Technologies zachowa swoją odrębność organizacyjną i będzie kontynuowało dotychczasową strategię produktową, jak również rozwijało nowe obszary działalności zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Skład zespołu zarządzającego spółką nie zmienia się, a Przemysław Frasunek, jej założyciel, pozostaje na stanowisku prezesa na kolejną 5-letnią kadencję, utrzymując pozostałe 7,5% udziałów.

Redge Technologies, działając na rynku od 2007 roku, rozwija i dostarcza rozwiązania najnowszej generacji do dystrybucji treści wideo linearnego i na żądanie. Jednym z jego flagowych rozwiązań jest kompletna, wysoce skalowalna oraz niezawodna platforma technologiczna pozwalająca partnerom na tworzenie szerokiej gamy usług wideo, w tym rozwiązań OTT oraz IPTV. Spółka oferuje także rozwiązanie zapewniające zaawansowaną ochronę przed masowymi cyberatakami. Klientami Redge Technologies, poza Grupą iliad oraz Play, są duże firmy mediowe i operatorzy telewizyjni: Grupa TVN Warner Bros Discovery, Grupa TV3, Telewizja Polska, Ringier Axel Springer Polska, Vectra, Canal+ i NASK.

Trwająca od 2007 r. współpraca z Play rozszerzy się, czego efektem będzie dalszy rozwój platformy PLAY NOW. Jednocześnie przed Redge Technologies otwierają się nowe możliwości rozwoju na rynkach europejskich poprzez połączenie sił z Grupą iliad, szóstą co do wielkości grupą telekomunikacyjną w Europie.

W transakcji doradzali: kancelaria Rymarz Zdort i Grant Thorton (po stronie kupujących) oraz Dentons i Rothschild & Co (po stronie sprzedających).

Chief Corporate Communications Officer, Play

malgorzata.zakrzewska@play.pl

Grupa Play należąca do francuskiej Grupy iliad, jednej z największych grup telekomunikacyjnych w Europie, jest wiodącym konwergentnym dostawcą internetu stacjonarnego, telewizji cyfrowej i usług mobilnych, oferującym usługi pod swoimi markami. Posiada najnowocześniejszą infrastrukturę mobilną w Polsce z niemal 10 tys. stacji bazowych w całym kraju, obejmując swoim zasięgiem niemal 100% ludności, a także sieć szerokopasmową docierającą do ponad 3,7 mln gospodarstw domowych. 1 kwietnia 2022 r. Play nabył UPC Polska, lidera usług cyfrowych, oferującego telewizję cyfrową, internet światłowodowy oraz telefonię mobilną i stacjonarną dla klientów indywidualnych i biznesowych. W ramach Grupy Play swoją działalność rozwija także Grupa 3S dostarczająca kompleksowe rozwiązania telekomunikacyjne, Data Center i ICT.

www.play.pl

Chief Corporate Communications Officer, Play