ekonomia/biznes/finanse

Dobre praktyki EY w raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu 2021

25.05.2022 | EY

Wdrożenie Neurodiversity Center of Excellence w EY Polska, konkurs wspierający wolontariat pracowniczy „EY Volunteers Challenge” oraz mural antysmogowy stworzony w centrum Wrocławia „Drzewo życia” to tylko część projektów społecznych zrealizowanych przez EY Polska oraz EY Global Delivery Services Poland, które zostały opisane w najnowszym raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Wśród docenionych w raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2021. Dobre praktyki” inicjatyw EY znalazły się zarówno działania o charakterze długoterminowym, jak i te zapoczątkowanych w minionym roku. Lista nowych projektów obejmuje między innymi wdrożenie w EY Polska Neurodiversity Center of Excellence. Firma skorzystała z doświadczeń globalnych struktur i w minionym roku uruchomiła pilotażowy program skierowany na zatrudnienie osób neuroróżnorodnych. Nowi pracownicy dołączyli do zespołu Cybersecurity, którego dojrzałość organizacyjna i charakter realizowanych projektów w największym zakresie odpowiadał ich potencjałowi.

To nie jedyna inicjatywa na rzecz budowania różnorodności i inkluzywności realizowana w EY Polska, doceniona w raporcie. Wyróżniony został m.in. długoletni program EY „Poziom wyżej bez barier” prowadzony przez multidyscyplinarny zespół składający się z konsultantów zespołu People Advisory Services oraz przedstawicieli Talent Team. Do jego zadań należy m.in. pomoc w przejściu przez całą procedurę uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności czy udzielenie kompleksowego wsparcia w dostosowaniu warunków pracy do indywidualnych potrzeb osób z niepełnosprawnością. Docenione zostało również partnerstwo EY przy programie mentoringowym Fundacji Liderek Biznesu, największej crossbiznesowej tego rodzaju inicjatywie w Polsce. Kolejny rok z rzędu na liście wyróżnionych projektów znalazły się także działania lokalnej grupy D&I EY Global Delivery Services Poland, która edukuje i promuje postawy z zakresu inkluzywności.

Wśród inicjatyw trwających w EY Polska od lat, w raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu znalazł się m.in. program wolontariatu pracowniczego EY Volunteers Challenge. W jego ramach pracownicy zgłaszają własne projekty pomocowe i otrzymują od firmy finansowe wsparcie na ich realizację. Program z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem zatrudnionych osób. W raporcie FOB zostały również wymienione inicjatywy realizowane w ramach corocznego festiwalu wolontaryjnego EY GDS, który łączy pracowników w działaniach na rzecz rozwiązywania kluczowych, globalnych problemów współczesnego świata. W minionym roku w ramach projektu promowano m.in. działania wspierające pacjentów w szpitalach w czasie pandemii.

„Ostatnie miesiące, pokazały ile dobra może przekazać dzięki zaangażowaniu w  bezinteresowną pomoc. Każda pomoc jest cenna, ale największą wartość ma pomoc długofalowa. Tym bardziej z ogromną dumą patrzę na efekty wieloletnich działań pracowników EY. Działania inicjowane zarówno przez EY Polska jak i co szczególnie ważne, przez samych pracowników są często cykliczne i zaplanowane na lata. Zatrudnione w EY osoby posiadają niezwykłą motywację do niesienia bezinteresownego wsparcia dla swoich lokalnych społeczności. Cieszę się, że te działania są doceniane w raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu  – komentuje Jacek Kędzior, Partner Zarządzający EY Polska.

Zaangażowanie w projekty ekologiczne to istotna część działań społecznych podejmowanych przez EY Global Delivery Services Poland. W zestawieniu wyróżniony został między innymi stworzony w centrum Wrocławia mural antysmogowy „Drzewo życia” oraz inicjatywy mające na celu zwiększenie świadomości na temat jakości powietrza. Istotne dla firmy są również programy edukacyjne, zwiększające szanse młodzieży na rynku pracy i szkolące przyszłych liderów z kluczowych kompetencji przyszłości jak: zarządzanie projektami, komunikacją międzykulturową i twórcze rozwiązywanie problemów. Współpraca EY GDS z tego obszaru z organizacją „WrOpenUp”, „Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości” oraz Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej została zauważona przez twórców tegorocznego raportu Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

Jestem niezmiernie dumny, że w trudnych czasach nasi pracownicy nie tylko nie ustają w działaniach wolontaryjnych dotyczących problemów lokalnych ale, jednoczą się w zaangażowaniu na rzecz zmiany świata na lepsze w perspektywie globalnej. Energia i wrażliwość pracowników EY GDS to największa siła naszej organizacji. Dzięki zróżnicowanym kompetencjom i doświadczeniu naszych ludzi możemy włączać się w działania pomocowe z różnych obszarów: począwszy od działań na rzecz zrównoważonego rozwoju przez akcje edukacyjne po budowanie relacji z lokalnymi społecznościami oraz instytucjami charytatywnymi. - mówi Dominik Woźniak, zarządzający EY Global Delivery Services Poland.

Kolejny raz w raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu została wyróżniona również Fundacja EY, która kompleksowo wspiera rozwój i edukację dzieci oraz młodzieży z rodzin zastępczych, zwiększając ich szanse na dobrą przyszłość, a także pomaga opiekunom zastępczym w ich codziennej pracy. Fundacja realizuje równolegle 20 projektów pomocowych, a z jej wsparcia co roku korzysta ok. 1 300 rodzin zastępczych. W obliczu wojny w Ukrainie Fundacja EY włączyła się również w pomoc uchodźcom, szczególnie dzieciom z domów dziecka i opieki zastępczej.

Z racji tego, że raport Forum Odpowiedzialnego Biznesu obejmuje rok 2021 nie znalazły się w nim praktyki związane z działaniami na rzecz Ukrainy. O działaniach z tego obszaru EY Polska można dodatkowo przeczytać tutaj.

Media Relations Koordynator, EY

tomasz.boguslawski@pl.ey.com

tel: +48 22 557 68 24

EY

O firmie EY

Celem działalności EY jest budowanie lepiej funkcjonującego świata - poprzez wspieranie klientów, pracowników i społeczeństwa w tworzeniu trwałych wartości - oraz budowanie zaufania na rynkach kapitałowych.

Wspomagane przez dane i technologię, zróżnicowane zespoły EY działające w ponad 150 krajach, zapewniają zaufanie dzięki usługom audytorskim oraz wspierają klientów w rozwoju, transformacji biznesowej i działalności operacyjnej.

Zespoły audytorskie, consultingowe, prawne, strategiczne, podatkowe i transakcyjne zadają nieoczywiste pytania, by móc znaleźć nowe odpowiedzi na złożone wyzwania, przed którymi stoi dziś świat.

EY w Polsce to ponad 5000 specjalistów pracujących w 7 miastach: w Warszawie, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Poznaniu i Wrocławiu oraz w Centrum Usług Wspólnych EY.

Działając na polskim rynku co roku EY doradza tysiącom firm, zarówno małym i średnim przedsiębiorstwom, jak i największym firmom. Tworzy unikatowe analizy, dzieli się wiedzą, integruje środowisko przedsiębiorców oraz angażuje się społecznie. Działająca od ponad 20 lat Fundacja EY wspiera rozwój i edukację dzieci oraz młodzieży z rodzin zastępczych, zwiększając ich szanse na dobrą przyszłość, a także pomaga opiekunom zastępczym w ich codziennej pracy. Każdego roku Fundacja EY realizuje około 20 projektów pomocowych, wspierając w ten sposób ponad 1300 rodzin zastępczych.

EY Polska od 2003 roku prowadzi polską edycję międzynarodowego konkursu EY Przedsiębiorca Roku, której zwycięzcy reprezentują Polskę w międzynarodowym finale World Entrepreneur of the Year organizowanym co roku w Monte Carlo. To jedyna tej rangi, międzynarodowa inicjatywa promująca najlepszych przedsiębiorców.

EY Polska jest sygnatariuszem Karty Różnorodności i pracodawcą równych szans. Realizuje wewnętrzny program „Poziom wyżej bez barier”, aktywnie wspierający osoby z niepełnosprawnościami na rynku pracy. EY był w Polsce wielokrotnie wyróżniany tytułem „Pracodawca Roku®” w rankingu prowadzonym przez międzynarodową organizację studencką AIESEC. EY jest również laureatem w rankingach Great Place to Work oraz Idealny Pracodawca według Uniwersum.

Aby uzyskać więcej informacji, wejdź na https://www.ey.com/pl_pl

Media Relations Koordynator, EY