ekonomia/biznes/finanse

Unikalny kredyt SLL dla WP Holding przykładem powiązania finansowania ze wskaźnikami ESG

28.04.2022 | Bank BNP Paribas

Bank BNP Paribas uczestnikiem pięcioletniego kredytu konsorcjalnego, powiązanego ze zrównoważonym rozwojem (SLL), podpisanego ze spółką Wirtualna Polska Holding. Bank BNP Paribas odegrał kluczową rolę w skorelowaniu finansowania ze wskaźnikami ESG. To unikalna transakcja na polskim rynku medialnym.

SLL to forma finansowania, w której marża jest częściowo uzależniona od uzgodnionego postępu spółki w osiąganiu celów w obszarze zrównoważonego rozwoju. Bank BNP Paribas wraz ze Spółką WP Holding i konsorcjantami do obowiązującej umowy kredytowej dodał odpowiednie kluczowe wskaźniki efektywności (KPI) dotyczące środowiska, społeczeństwa i ładu korporacyjnego (ESG). Przygotowano zestaw trzech wskaźników odpowiadających na istotne kwestie ESG z perspektywy działalności spółki, odzwierciedlające ambicje zawarte w strategii ESG WP Holding do 2030 r.

Są to:

• zwiększenie udziału odnawialnych źródeł energii w zużywanej energii elektrycznej z aktualnych 44% do 90% w perspektywie 2026 r.
  • zwiększenie liczby artykułów o tematyce środowiskowej pojawiających się w kanałach należących do WP Holding z aktualnych 330 rocznie do 830 w 2026 r.
  • zwiększenie udziału kobiet w kadrze menedżerskiej z aktualnych 36% do 41% w 2026 r.

Postęp w realizacji wszystkich wskaźników będzie co roku zewnętrznie weryfikowany ze Spółką.

– Tematy związane ze zrównoważonym rozwojem są coraz ważniejsze dla biznesu. Z dumą możemy ogłosić, że jako jedna z pierwszych spółek w Polsce i pierwsza w obszarze mediów i technologii, pozyskaliśmy środki oparte o cele ESG. Dziękujemy konsorcjum banków za możliwość wpisania zrównoważonego rozwoju w fundamenty naszej współpracy– mówi Elżbieta Bujniewicz-Belka, CFO Wirtualnej Polski.

- Ten kredyt, będący pierwszym finansowaniem SLL w sektorze medialnym w kraju, pokazuje ambicje Wirtualnej Polski. Cieszę się, że w oparciu o aspekty ESG jesteśmy w stanie umacniać relacje z naszymi kluczowymi Klientami służąc im naszymi wyjątkowymi kompetencjami w tym zakresie – mówi Agnieszka Wolska, Wiceprezes Zarządu Banku BNP Paribas, odpowiedzialna za Obszar Bankowości MŚP i Korporacyjnej.

Jest to kolejne finansowanie SLL udzielone przez Bank BNP Paribas, wpisujące się w jego strategiczne kierunki rozwoju. Ogłoszona w marcu nowa strategia banku GObeyond zakłada kluczową rolę zrównoważonego rozwoju w działalności banku oraz wsparcie Klientów w transformacji w kierunku gospodarki nisko- i zeroemisyjnej. Bank BNP Paribas wspiera Klientów w zrównoważonym rozwoju, oferując szeroki wybór produktów dostosowanych do indywidualnych potrzeb, w tym:

• produkty z pozytywnym wpływem społecznym (Social Products),
  • produkty z pozytywnym wpływem środowiskowym – przeznaczone na zielone inwestycje i projekty („Zielone Produkty”, Green Products),
  • produkty połączone z oceną / wynikami podmiotu w zakresie ESG (Sustainability Linked Products, w tym powyższy Sustainability Linked Loan).
Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl

Kierownik Zespołu ds. PR, BNP Paribas Bank Polska