budownictwo/nieruchomości

Kolejne nieruchomości Warburg HIH zarządzane przez Cushman & Wakefield

14.04.2022 | Cushman & Wakefield

Międzynarodowa firma doradcza Cushman & Wakefield objęła zarządzanie nieruchomościami Feniks Office Building i Prime Corporate Center. Oba budynki są częścią portfela firmy Warbung HIH. Ich łączna powierzchnia wynosi 31 000 mkw.

HIH Invest Real Estate obsługuje około 260 klientów instytucjonalnych. Posiada biura w dziesięciu lokalizacjach w Europie i obecnie zarządza aktywami o wartości ponad 16,4 mld euro w ramach 90 funduszy.

HIH Invest Real Estate jest wiodącym zarządcą inwestycji na rynku nieruchomości w Niemczech i Europie. Tym bardziej doceniamy zaufanie, jakim po raz kolejny nas obdarzono przekazując nam w zarządzanie dwa swoje Warszawskie obiekty. Przekazanie nastąpiło w przyśpieszonym trybie, co dodatkowo świadczy o zaufaniu w nasze doświadczenie i zaangażowanie. Wierzę, że będzie się to przekładało na dalszą owocną współpracę – komentuje Justyna Kijewska, Associate, Asset Servies, Cushman & Wakefield.

Jako Cushman & Wakefield niezmiernie się cieszymy, że nasza współpraca z firmą HIH Invest Real Estate jest kontynuowana. Możliwość zarządzania kolejnymi obiektami jest dla nas dowodem pomyślnego rozwoju relacji biznesowej – mówi Grzegorz Dyląg, Partner, Head of Asset Services Business Space Poland, Cushman & Wakefield.

Feniks Office Building położony jest w stolicy w obrębie dzielnicy Wola przy ulicy Żelaznej 32, róg Siennej. Budowa budynku ruszyła w 2010 roku, a dobiegła końca w czwartym kwartale 2012 roku. Autorami projektu architektonicznego są architekci z pracowni Studio ArchiCo z siedzibą w Warszawie. Obiekt został zbudowany przez Modzelewski & Rodek z Warszawy, natomiast jest projektem inwestycyjnym Europlan. Grupa HIH nabyła go z końcem 2019 roku dla południowokoreańskiego inwestora.

Prime Corporate Center to wieżowiec biurowy klasy A, znajdujący się przy ul. Grzybowskiej 78 na Woli w Warszawie. Inwestorem biurowca była spółka Golub GetHouse. Budynek został zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Solomon Cordwell Buenz z Chicago, która współpracuje lokalnie z Epstein. Budynek został wybudowany w latach 2014-2016. Inwestycja powstała zgodnie z wymogami certyfikacji ekologicznej BREEAM na poziomie „bardzo dobry”.

Firma Cushman & Wakefield od momentu wejścia na rynek w Polsce była dla nas niezwykle niezawodnym partnerem, zawsze odpowiadającym na nasze zmieniające się potrzeby. Przejęcie dodatkowych dwóch budynków wiązało się z licznymi wyzwaniami i jesteśmy dumni, że firma Cushman & Wakefield była w stanie zorganizować udane przekazanie obiektu bez czasu na przygotowania, dzięki czemu mogliśmy zapewnić ciągłą, profesjonalną opiekę nad najemcami bez żadnych przerw – dodaje Malte Wallschläger, Dyrektor działu Asset Management International, HIH Real Estate.

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) jest wiodącą na świecie firmą doradczą świadczącą usługi na rzecz najemców i właścicieli nieruchomości komercyjnych. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości, zatrudnia ok. 50 tysięcy pracowników w 400 biurach i 60 krajach na całym świecie. W 2021 roku jej przychody wyniosły 9,4 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą zarządzanie nieruchomościami, obiektami i projektami, pośrednictwo w wynajmie powierzchni, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, wyceny i inne. Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.cushmanwakefield.com lub na Twitterze: @CushWake

O HIH Invest Real Estate

HIH Invest Real Estate jest jednym z wiodących zarządców inwestycji w nieruchomości w Niemczech i innych krajach Europy. Znajdujemy, rozwijamy i kontrolujemy nieruchomości oraz inwestycje, kierując się perspektywicznym podejściem w najlepszym interesie naszych klientów. Dziesięciolecia doświadczeń, bliskość rynków nieruchomości i ścisła współpraca umożliwiają nam identyfikację możliwości na rynku nieruchomości i szybkie ich wykorzystanie w odpowiednim cyklu rynkowym. Jako część grupy HIH, dzięki własnym możliwościom, obejmujemy cały łańcuch wartości inwestycji w nieruchomości. Wczesne rozpoznawanie zmian na rynku, wdrażanie 4/4 wymogów regulacyjnych i przyszłościowe zarządzanie cyfrowe są częścią naszej filozofii korporacyjnej. Obecnie zarządzamy aktywami o wartości 16,4 mld euro w 90 funduszach inwestycyjnych. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie internetowej firmy pod adresem: www.hih-invest.

O Cushman & Wakefield

O HIH Invest Real Estate