nowe produkty/usługi ekonomia/biznes/finanse

Odświeżona oferta ubezpieczenia turystycznego UNIQA

• UNIQA rozszerzyła ubezpieczenie turystyczne o pomoc w przypadku izolacji i kwarantanny za granicą
  • Wyróżnikiem ubezpieczenia są wysokie sumy ubezpieczenia sięgające nawet ponad 1 mln zł

Choć w ostatnim czasie temat koronawirusa zszedł na drugi plan, to o końcu pandemii mówić jeszcze nie można. Ryzyka związane z COVID-19 są wciąż szczególnie ważne w przypadku ubezpieczeń turystycznych. Ubezpieczenie turystyczne w UNIQA pokrywa koszty leczenia na COVID-19 bez dodatkowej zwyżki składki. W ramach ubezpieczenia, UNIQA pokrywa również transport powrotny do kraju, w przypadku gdy w wyniku dłuższego leczenia ubezpieczony nie może wrócić wcześniej zaplanowanym środkiem transportu. W zakresie ubezpieczenia pojawiła się także nowość - pomoc w przypadku izolacji i kwarantanny za granicą, czyli pokrycie kosztów wyżywienia, zakwaterowania i transportu powrotnego.

- Nagłe zachorowanie na COVID-19 w zakresie ubezpieczenia turystycznego i związane z tym pokrycie kosztów leczenia, transport do kraju, pokrycie kosztów izolacji i kwarantanny, to dziś powinien być absolutny standard. Zarówno dla osób, które podróżują prywatnie, jak i służbowo – mówi Katarzyna Szepczyńska, dyrektor Działu Ubezpieczeń Turystycznych, UNIQA.

Mimo pandemii Polacy nie rezygnują z podróży i wakacyjnych wyjazdów. Wśród najpopularniejszych kierunków wyjazdów są przede wszystkim kraje europejskie, takie jak Włochy, Hiszpania, Niemcy, Francja, Portugalia czy Grecja. Chętnie też wybierają Egipt jako miejsce wypoczynku.

- Ubezpieczenie turystyczne to polisa na spokojne wakacje. Sprawia, że jesteśmy przygotowani na nieprzewidziane zdarzenia. Warto dobrze przeanalizować ogólne warunki ubezpieczenia. Na wyjazdy europejskie rekomendujemy sumę ubezpieczenia kosztów leczenia i assistance na minimum 50 tys. euro, wyjazdy poza Europę na minimum 150 tys. euro. Doradzamy też klientom aby niezależnie od polisy kupowanej u ubezpieczyciela wyrabiali również kartę EKUZ. Karta EKUZ (działa w państwie UE lub EFT) bardzo ułatwia organizację pomocy za granicą w państwowych placówkach służby zdrowia, zwłaszcza w dobie pandemii – mówi Magdalena Oszczak, menedżer Zespołu Ubezpieczeń Turystycznych, UNIQA.

Mocną stroną ubezpieczenia turystycznego Kontynenty Multitravel w UNIQA są wysokie sumy ubezpieczenia, sięgające nawet ponad 1 mln zł. Do tego w zakresie ubezpieczenia jest amatorskie uprawianie sportów zarówno letnich, jak i zimowych. Oferta UNIQA jest elastyczna i dostępna w 4 wariantach w zależności od potrzeb klientów.

- Naszym wyróżnikiem jest to, że nie limitujemy kosztów ratownictwa. Jako nieliczni na rynku, ubezpieczamy zaostrzenia chorób psychicznych podczas pobytu za granicą. Oprócz typowych ryzyk związanych z podróżą, jak koszty leczenia, NNW, OC czy ubezpieczenie bagażu, w zakresie ubezpieczenia jest również ubezpieczenie rezygnacji z imprezy turystycznej, biletu lotniczego czy rezerwacji noclegu – mówi Magdalena Oszczak.

Polisę turystyczną UNIQA można kupić zarówno u agenta, jak i online przez stronę www.uniqa.pl. Oferta dostępna jest także u touroperatorów. Ubezpieczenie można kupić już od 5,4 zł za dzień.

- Najlepiej nie czekać z zakupem ubezpieczenia do dnia wyjazdu i zrobić ten zakup przynajmniej 1 dzień przed wyjazdem. W przypadku gdy zapomnimy o ubezpieczeniu i chcemy kupić ubezpieczenie, już będąc na wyjeździe zagranicznym – będzie nas obowiązywać 3-5 dniowa karencja, w zależności od OWU ubezpieczyciela – dodaje Katarzyna Szepczyńska.

W ofercie UNIQA oprócz ubezpieczenia podróży zagranicznych, jest także ubezpieczenie rezygnacji z podroży zagranicznych i krajowych oraz ubezpieczenie turystyczne obejmujące krajowe wyjazdy.

- Nasza oferta jest komplementarna. Dziś zwłaszcza bardzo poszukiwanym ubezpieczeniem jest to związane z rezygnacją z podróży. UNIQA oferuje jedną z najwyższych sum ubezpieczenia na rynku, wynoszącą 35 tys. zł. Zachorowanie na COVID-19 traktowane jest w nim jak każde inne zachorowanie i jest w zakresie ubezpieczenia – mówi Magdalena Oszczak.

Rzecznik prasowy, UNIQA Polska

maciej.krzysztoszek@uniqa.pl

UNIQA Polska

Spółki UNIQA w Polsce mają wszechstronną ofertę dla osób prywatnych, małych, średnich i dużych firm, ich pracowników oraz dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych. UNIQA jest liderem w ubezpieczeniach majątku spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych w Polsce. Na koniec 2021 roku przypis składki zakładów ubezpieczeń działających pod marką UNIQA wyniósł prawie 4 mld zł. Wypłaciły w tym czasie poszkodowanym 2,7 mld zł w roszczeniach i świadczeniach. Obsługują 5,5 mln klientów indywidualnych i ubezpieczają 80 tys. firm w Polsce. Z kolei  UNIQA TFI i UNIQA PTE na koniec 2021 roku zarządzały aktywami o łącznej wartości 18,3 mld zł. Produkty UNIQA klient może kupić w dogodnym dla siebie miejscu: u agentów, brokerów, przez Internet, telefon oraz za pośrednictwem partnerów. Zakłady ubezpieczeń działające w Polsce pod marką UNIQA powstały w wyniku konsolidacji kilku firm ubezpieczeniowych, których obecność na polskim rynku sięga ponad 30 lat. Sama marka UNIQA jest obecna w Polsce od ponad 20 lat. Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Więcej informacji: www.uniqa.pl

Grupa UNIQA

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. Około 20 tysięcy pracowników oraz wyłącznych współpracowników obsługuje 15 mln klientów. UNIQA jest drugą co do wielkości grupą ubezpieczeniową w Austrii z ok. 21-proc. udziałem w rynku. W 2021 r. Grupa UNIQA zebrała 6,4 mld euro składki. Działa w 18 krajach europejskich. Jest obecna w 15 krajach w regionie Europy Środkowej i Wschodniej, m.in. Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Macedonii Północnej, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji oraz Ukrainie. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe w Szwajcarii i Liechtensteinie.

Więcej informacji: www.uniqagroup.com

Rzecznik prasowy, UNIQA Polska