wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

Andrea Simoncelli dołącza do Rady Nadzorczej Generali PTE

17.02.2022 | Grupa Generali

Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła 11 lutego br. Andreę Simoncellego, przewodniczącego Rad Nadzorczych spółek ubezpieczeniowych Generali Polska oraz Country Managera, na członka Rady Nadzorczej Generali PTE.

- Bardzo się cieszę, ze Pan Andrea Simoncelli – wybitny specjalista w zakresie finansów, będzie wspierał swoim doświadczeniem Radę Nadzorczą Generali PTE. To duże wzmocnienie dla spółki, ale również potwierdzenie, że jest ona ważna dla Grupy Generali. To także gwarancja jej stabilności – mówi Wojciech Myślecki, Przewodniczący Rady Nadzorczej Generali PTE SA.

Andrea Simoncelli od początku 2016 roku do czerwca 2020 był Prezesem Zarządu spółek ubezpieczeniowych Generali Polska. Od tego czasu nadal aktywnie wspiera rozwój Generali w Polsce jako Przewodniczący Rad Nadzorczych Generali TU SA i Generali Życie TU SA oraz wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej Generali Investments TFI SA.

Andrea Simoncelli ukończył prawo z wyróżnieniem na Uniwersytecie Rzymskim w 1975 roku a  w 1976 roku na Uniwersytecie Luiss w Rzymie uzyskał tytuł magistra ekonomii również z wyróżnieniem.

Rzecznik prasowy, Grupa Generali

justyna.szafraniec@generali.com