ekonomia/biznes/finanse

Od 1 lutego wniosek o Rodzinny Kapitał Opiekuńczy złożysz w Banku BNP Paribas. Od tego dnia w GOonline można także składać wnioski na kolejny okres świadczeniowy 500+

01.02.2022 | Bank BNP Paribas

Od 1 lutego 2022 r. Bank BNP Paribas umożliwia rodzicom proste i wygodne składanie wniosków o Rodzinny Kapitał Opiekuńczy (RKO) w bankowości elektronicznej GOonline. To nowe świadczenie dla rodzin dostępne od początku bieżącego roku, przyznawane przez ZUS. Za pośrednictwem Banku BNP Paribas można również, tak jak dotychczas, ubiegać się o świadczenie wychowawcze z Programu Rodzina 500+, które od tego roku obsługiwane jest przez ZUS. 1 lutego 2022 r. rusza przyjmowanie wniosków 500+ na nowy okres świadczeniowy trwający od 1 czerwca 2022 r. do 31 maja 2023 r.

Rodzinny Kapitał Opiekuńczy

Od 1 lutego 2022 r. rodzice korzystający z bankowości elektronicznej Banku BNP Paribas mogą w szybki i prosty sposób złożyć wniosek o nowe świadczenie -  Rodzinny Kapitał Opiekuńczy. Wystarczy wypełnić i wysłać formularz dostępny w GOonline, w zakładce e-Urząd.

- Nasi Klienci bardzo chętnie załatwiają różne sprawy urzędowe przez GOonline. Teraz będą mogli również wysłać wniosek o RKO. Przygotowaliśmy dodatkowe usprawnienia, dzięki którym system automatycznie wypełnia formularz danymi Klienta. Do uzupełnienia pozostaje tylko część informacji, co znacznie przyspiesza cały proces, a całość zajmuje parę minut – mówi Jarosław Mastalerz, Digital Channels Product Owner w Banku BNP Paribas.

Wypełniony wniosek zostaje przesłany do ZUS. Kopię formularza można pobrać tylko bezpośrednio po jego wysłaniu. Następnie z adresu e-mail: noreply@zus.pl zostanie przesłane  Urzędowe Poświadczenie Odbioru (UPO) na adres e-mail wskazany we wniosku.

Rodzinny Kapitał Opiekuńczy to nowe świadczenie dla rodziców dzieci w wieku od 12. do 35. miesiąca życia. Wynosi ono do 12 tys. zł na drugie i każde kolejne dziecko i jest niezależne od dochodu rodziny ani od wieku pierwszego dziecka. Do rodziców należy decyzja, czy chcą otrzymywać świadczenie w wysokości 500 zł przez 24 miesiące, czy w wysokości 1000 zł przez 12 miesięcy. Aby otrzymać pełne świadczenie, wniosek trzeba złożyć do końca miesiąca, w którym dziecko kończy 13. miesiąc życia. Jeśli wniosek będzie złożony w późniejszym terminie kapitał jest pomniejszany o 500 zł za każdy miesiąc, który upłynie od ukończenia przez dziecko 12. miesiąca życia.

Dodatkowe informacje na temat RKO można uzyskać na stronach ZUS pod tym linkiem.

Rodzina 500+

Od tego roku program Rodzina 500+ jest obsługiwany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (a nie przez gminy). Wniosek, jak dotychczas, można składać za pośrednictwem bankowości elektronicznej Banku BNP Paribas. Już od 1 lutego 2022 r. można ubiegać się o świadczenie na okres od 1 czerwca 2022 r. do 31 maja 2023 r. W GOonline wystarczy wypełnić odpowiedni formularz w zakładce e-Urząd, aby wniosek trafił do rozpatrzenia przez ZUS.

Warto nie odkładać tego na później. Od daty złożenia wniosku z wymaganymi dokumentami zależy  prawo do świadczenia  i termin jego wypłaty. Osoba, która złoży wniosek od 1 lutego do 31 maja 2022 r., otrzyma prawo do świadczenia od 1 czerwca 2022 r. do 31 maja 2023 r. Zgodnie z zasadami programu, tak jak w ubiegłym roku osoby, które złożą wniosek do końca kwietnia, otrzymają wypłatę świadczenia najpóźniej do 30 czerwca.

Więcej informacji na temat świadczenia wychowawczego 500+ można znaleźć na stronie ZUS pod tym linkiem.

W przypadku obu świadczeń wnioski można przesyłać tylko elektronicznie: za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych (PUE) ZUS, na portalu Emp@tia lub przez bankowość elektroniczną. Przez bankowość elektroniczną i portal Emp@tia aplikować mogą rodzice, którzy mają numer PESEL, a ci rodzice, którzy go nie mają – tylko przez PUE ZUS.

Informacje o wniosku o RKO, jak i o świadczenie 500+ a także prawie do tych świadczeń  dostępne są na profilu PUE ZUS. Jeżeli Klient banku nie ma jeszcze profilu na PUE ZUS, Zakład założy go na podstawie danych z wniosku o RKO bądź 500+.

Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl

Kierownik Zespołu ds. PR, BNP Paribas Bank Polska