handel internet

OPONEO.PL i Esotiq&Henderson zamierzają uruchomić nową platformę multibrandową Vosedo.com

31.01.2022 | Oponeo

Spółka OPONEO.PL, lider internetowej sprzedaży opon w Polsce, chcąc wykorzystać potencjał stale rosnącej wartości sektora e-commerce, zamierza wraz Esotiq & Henderson S.A. uruchomić nową internetową platformę sprzedażową bielizny i kosmetyków renomowanych marek.

Dnia 31 stycznia 2022 roku Zarząd OPONEO.PL S.A. podpisał warunkową umowę inwestycyjną, na mocy której OPONEO.PL S.A. obejmie 33% akcji w podwyższonym kapitale zakładowym Vosedo S.A. w organizacji. Kluczowymi partnerami tej inwestycji są OPONEO.PL S.A., Esotiq & Henderson S.A. oraz Patronado Limited.

Projekt zakłada utworzenie multibrandowej platformy sprzedaży - sklepu internetowego VOSEDO, w którego ofercie znajdą się produkty wiodących marek bielizny damskiej i męskiej, odzieży domowej, strojów plażowych, kosmetyków oraz perfum.

OPONEO.PL, jako jedna z najbardziej znaczących na polskim rynku spółek e-commercowych, wniesie do nowej spółki swój know how i odpowiadać będzie  za pozyskiwanie ruchu do sklepu internetowego.

- Planowany projekt e-commercowy we współpracy z Esotiq & Henderson to dla OPONEO.PL S.A. kolejne działanie, które wpisuje się w strategię dywersyfikacji biznesu Grupy. - informuje Dariusz Topolewski, Prezes Zarządu OPONEO.PL S.A. - To dobry moment na tego typu inwestycje, gdyż zainteresowanie zakupami on-line stale rośnie, a prognozy dla rynku e-commerce w Polsce na kolejne lata są obiecujące – dodaje Prezes Dariusz Topolewski.

Esotiq & Henderson S.A. to lider polskiego rynku bieliźnianego, dysponujący największą siecią sprzedaży bielizny.

- Bardzo cieszymy się z otwarcia nowego pola do współpracy między Esotiq&Henderson i Oponeo.pl. Sklep będzie multibrandem skupiającym asortyment wielu renomowanych marek. Będzie się̨ charakteryzował bardzo dużym wyborem dostępnych produktów, niedostępnym w takiej ilości w żadnym konkurencyjnym sklepie - mówi Prezes Zarządu Esotiq&Henderson Adam Skrzypek.

Zarówno OPONEO.PL S.A. jak i Esotiq & Henderson S.A. wniosą wkład pieniężny w kwocie 6 mln zł i delegują odpowiednie osoby do pełnienia funkcji w Zarządzie i Radzie Nadzorczej nowo utworzonej spółki.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94

OPONEO.PL S.A. od 2007 roku jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Firma jest liderem w sprzedaży internetowej opon na polskim rynku. Spółka oprócz serwisów dedykowanych polskim klientom posiada również ponad 20 sklepów na 12 rynkach zagranicznych. Marką spółki i jej głównym portalem jest Oponeo.pl. Dodatkowe informacje na stronie www.oponeo.pl.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94