transport ekonomia/biznes/finanse

Poczta Polska celebruje 100 lat tradycji swojego ośrodka rozliczeń w Bydgoszczy (1921-2021)

20.12.2021 | Poczta Polska

Operator Narodowy dysponuje wyodrębnionym ośrodkiem rozliczającym różne usługi  pocztowe i finansowe np. przekazy pocztowe czy abonament rtv. Istnieje on  już 100 lat. Obchody upamiętniające tę rocznicę odbyły  się w Bydgoszczy 20 grudnia br.

Obchody rocznicowe ośrodka rozliczeniowego Poczty Polskiej, który obecnie nosi nazwę Centrum Obsługi Finansowej, rozpoczęły się w Parafii Wojskowej pw. Matki Bożej Królowej Pokoju w Bydgoszczy, 20 grudnia na ul. Bernardyńskiej 2, o godzinie 12.00. We mszy świętej uczestniczyli Mikołaj Bogdanowicz, Wojewoda Kujawsko-Pomorski i Mateusz Wodejko, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

- Poczta Polska to spółka wielostrukturalna o globalnym zasięgu. Jej funkcjonowanie nie byłoby możliwe bez wsparcia takich ośrodków jak Centrum Obsługi Finansowej, gdyż zapewniają one ciągłość procesów realizowanych w ramach całej organizacji - powiedział Mateusz Wodejko, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Celebracje przeniosły się następnie do budynku Poczty Polskiej w Bydgoszczy przy Bernardyńskiej 15, w którym nastąpiło odsłonięcie i poświęcenie tablicy pamiątkowej, a w dalszej części zwiedzanie wystawy tematycznej w holu głównym, gdzie Poczta Polska zorganizowała stoisko filatelistyczne.

Z okazji 10o. rocznicy powstania ośrodka, Poczta Polska wyemitowała lokalnie 20 grudnia kartkę pt. „100 lat tradycji rozliczeń ośrodka Poczty Polskiej w Bydgoszczy 1921-2021” o numerze 21/2021/Bydgoszcz (nakład 500 szt.) z datownikiem okolicznościowym, który będzie stosowany w UP Bydgoszcz 1.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28