ekonomia/biznes/finanse

OPONEO.PL S.A.: 42 proc. wzrost przychodów w październiku

05.11.2021 | Oponeo

W październiku br. Spółka OPONEO.PL S.A., która obchodzi w tym miesiącu 20-lecie swojej działalności, odnotowała rekordowe, jednostkowe przychody rzędu 182,9 mln zł za październik. To o 42% więcej niż w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.

Przy porównywalnych warunkach pogodowych z podobną liczbą dni z przymrozkami w październiku OPONEO.PL S.A. odnotowała wzrost wstępnych, jednostkowych przychodów ze sprzedaży netto o 42%, które ukształtowały się na poziomie 182,9 mln zł względem 128,6 mln zł przychodów osiągniętych przez Spółkę w październiku 2020 roku.

Głównym czynnikiem uzyskania wyższych przychodów był wzrost sprzedaży opon, wynikający ze sprzyjających warunków pogodowych dla branży oponiarskiej oraz braku ograniczeń związanych z przemieszczaniem się i transportem. Spółka korzysta także na wzroście samego sektora e-commerce.

- Pozytywnym efektem pandemii jest rosnący trend popularności zakupów online, wiele osób przekonało się do zakupów przez internet a OPONEO.PL jest beneficjentem tego procesu. ­ - mówi Dariusz Topolewski, Prezes Zarządu OPONEO.PL S.A. - Ponadto najbogatsze stany magazynowe OPONEO.PL S.A. w Polsce kierują wielu klientów do nas. – dodaje Prezes Dariusz Topolewski.

Narastająco przychody za okres od 01 stycznia do 31 października br. wzrosły o 21% w stosunku do przychodów odnotowanych w analogicznym okresie roku ubiegłego i wyniosły 861,7 mln zł.

Na sukces firmy i stałe wzrosty przychodów Spółka pracowała wiele lat, budując i wzmacniając markę OPONEO najpierw na polskim rynku, a następnie na rynkach europejskich. W listopadzie tego roku Spółka obchodzi swoje 20-lecie.

- Dwadzieścia lat temu wcisnęliśmy "enter" i uruchomiliśmy nasz pierwszy internetowy sklep z oponami. – podsumowuje Prezes Zarządu.

OPONEO.PL S.A. jest pionierem w wielu rozwiązaniach i projektach w zakresie e-commerce, stale udoskonalając procesy sprzedażowe, wyznacza nowe trendy.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94

OPONEO.PL S.A. od 2007 roku jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Firma jest liderem w sprzedaży internetowej opon na polskim rynku. Spółka oprócz serwisów dedykowanych polskim klientom posiada również ponad 20 sklepów zagranicznych. Marką spółki i jej głównym portalem jest Oponeo.pl. Dodatkowe informacje na stronie www.oponeo.pl.

Monika Siarkowska
Relacje Inwestorskie, OPONEO.PL S.A.

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94