polityka ekonomia/biznes/finanse

5-tka Szymona Hołowni w kontrze do inflacji

Warszawa, 20.10.2021r.

INFORMACJA PRASOWA

Polska 2050 przygotowała 5 prostych rozwiązań, które mają ratować Polaków przed lawinowym wzrostem cen. To m.in. dopłaty do rachunków za gaz i prąd, obniżenie podatku VAT czy zawieszenie opłaty emisyjnej zawartej w cenach paliw.

Lider Polski 2050 rozpoczął konferencję prasową od pytania skierowanego do rządzących: „Gdzie są nasze pieniądze?”. Chodzi tu m.in. o 6 mld zł, które trafiło do kasy PGNiG po wyroku Trybunału Arbitrażowego w Sztokholmie, który nakazał Gazpromowi zapłatę rekompensaty za zawyżanie cen gazu w latach 2014-2020. „Te pieniądze powinny zostać zwrócone obywatelom” - zaznaczył Szymon Hołownia. Jest to istotne zwłaszcza dziś, gdy ceny energii szybują w górę z niekontrolowaną prędkością. Zdaniem lidera Polski 2050 mogłyby zostać zwrócone Polakom poprzez upusty cenowe w rachunkach za gaz.

Kolejne pytanie, które moglibyśmy zadać prezesowi Kaczyńskiemu, to pytanie o 24 mld złotych z tytułu sprzedaży praw do emisji CO2, które otrzymała Polska. Co zrobiliście z tymi pieniędzmi? Czy także zostały przejedzone, rozkradzione, poszły na waszych nepotów? To pieniądze, które w oczywisty sposób powinny dziś służyć Polakom, znajdującym się na granicy albo w obszarze ubóstwa energetycznego” - kontynuował Szymon Hołownia.

Kolejnym pytaniem, które padło pod adresem Jarosława Kaczyńskiego, było pytanie o wszystkie opłaty dodatkowe towarzyszące sprzedaży paliw.(akcyzy, opłaty paliwowe, emisyjne i inne to ok. 50% ceny każdego litra benzyny). Szymon Hołownia przypomniał, że PiS nie tylko nie dotrzymał obietnicy obniżenia tych opłat, ale jeszcze je podniósł. To ok. 2 mld zł wpływu rocznie tylko z opłaty emisyjnej, która zasila Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska oraz Fundusz Niskoemisyjnego Transportu. „Co się stało z tymi pieniędzmi? - pytał Szymon Hołownia. „Jak wygląda promocja niskoemisyjnego transportu, na którą składają się Polacy? Dlaczego prezydent Andrzej Duda podpisuje nowelizację ustawy budżetowej, zakładającą wydanie 7 mld złotych na niesprecyzowany jeszcze zakup czołgów, podczas gdy te pieniądze są potrzebnew ochronie zdrowia i w walce z ogromnym ubóstwem, panującym w Polsce pod rządami PiS? Czy tych pieniędzy nie można wydać inaczej?” – pytał lider Polski 2050.

„Nie pytamy Pana, Panie Kaczyński o to gdzie jest dobro a gdzie zło, bo to akurat doskonale wiemy. Dziś pytamy o to co zrobiliście z naszymi pieniędzmi? Również tymi, które zostały nam przyznane na Krajowy Plan Odbudowy?” - dodał Szymon Hołownia.

Polska 2050 proponuje pięć prostych propozycji, które mają ratować Polaków przed lawinowym wzrostem cen:

1. 24 mld złotych z handlu prawami do emisji CO2 w połowie powinny zostać przeznaczone na dopłaty do rachunków za energię obywateli Polski a w połowie być inwestowanew budowę odnawialnych źródeł energii.

2. 6 mld złotych wpłaconych na konto PGNiG przez Gazprom powinno być przeznaczone na dopłaty do rachunków za gaz.

3. Podniesiony w 2011 roku do poziomu 23% podatek VAT powinien zostać obniżony do 20% i 7%. Dla budżetu, w wyniku inflacji, pozostanie on neutralny ale nie zostanie neutralny dla obywateli. To spowoduje, że w kieszeni statystycznego Polaka pozostanie kilkuset złotych miesięcznie więcej.

4. Polska 2050 stoi na stanowisku, że nie jest to odpowiedni czas na wprowadzanie rozwiązań planowanych w tzw. Polskim Ładzie. Ich wejście w życie powinno zostać odłożone w czasie przynajmniej na rok. Podwyżka obciążeń dla przedsiębiorców, dla samozatrudnionych wygeneruje inflację przekraczającą 7%. Ten rok byłby czasem, który można by przeznaczyć na dopracowanie tego niezwykle dziurawego i pełnego nieścisłości programu.
  5. Opłata emisyjna, zawarta w cenach paliw powinna zostać zawieszona. To ok. 10 gr na litrze benzyny. Taka obniżka będzie miała wpływ na ceny we wszystkich sektorach zależnych od transportu.

Z każdą godziną, z każdą minutą pogłębia się kryzys w państwie zarządzanym przez PiS zaznaczył Michał Kobosko, wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Polska 2050. „Państwo PiS to dzisiaj drożyzna i szalejąca inflacja. Topodwyżki cen, które już widzimy i które czekają nas od Nowego Roku w związku z podwyżkami cen prądu. Państwo PiS to nieustająca afera z wyciekami maili.Służby państwa PiS nie radzą sobie z ta sytuacją. Władza pisowska nie zajmuje się zarządzaniem państwem, zajmuje się trwaniem”.- powiedział Michał Kobosko.

Szymon Hołownia odniósł się jeszcze do wywiadu Jarosława Kaczyńskiego dla Gazety Polskiej, w którym prezes PiS stwierdził, że od „sił stojących za Platformą Obywatelską jeszcze gorsze są siły, które stoją za Ruchem Polska 2050”. „Z satysfakcją odnotowuję, że przenikliwość analityczna nie opuściła  prezesa Jarosława Kaczyńskiego. Tak, Panie prezesie, Ruchu Polska 2050 powinien się Pan obawiać bardziej niż Platformy Obywatelskiej i niż jakiejkolwiek innej organizacji, która dziś na polskiej scenie politycznej działa”. - skomentował Szymon Hołownia.

Zapis wideo konferencji: https://fb.watch/8L_v7OA4Ae/

W załączniku grafiki prezentujące rozwiązania.