sport

Święto Poczty Polskiej uświetnia wielkie sportowe wydarzenie

18.10.2021 | Poczta Polska

18 października br. Poczta Polska obchodzi 463. rocznicę założenia. To ważny dzień dla wszystkich Pocztowców, który w tym roku uświetnia Wielka Triada Sportowa. W konkurencji w trzech dyscyplinach – biegu, marszu i jeździe na rowerze – mogą wziąć udział wszyscy miłośnicy sportu i zdrowej rywalizacji z całej Polski. Dodatkowo uczestnicy będą mogli wesprzeć lokalne kluby sportowe, które ucierpiały w wyniku pandemii.

Obchodzone 18 października Święto Poczty Polskiej związane jest z wydarzeniami z 1558 roku. Tego właśnie dnia król Zygmunt II August ustanowił stałe połączenie pocztowe między Krakowem a Wenecją przez Wiedeń. Nową instytucję powołano po to, by uniezależnić się od poczty cesarskiej i faktorii rodziny Fuggerów z Augsburga. Monarcha pragnął także stworzyć stały korytarz informacyjny dla kontaktów dyplomatycznych i handlowych z innymi krajami europejskimi. Zygmunt II August argumentował swoją decyzję w następujący sposób: „Mając na oku własną tudzież Naszych poddanych wygodę, abyśmy zarówno My jak i oni mogli do Włoch przesyłać zarówno listy jako też inne tam załatwiać sprawy”.

Nie zapominając o chwalebnej przeszłości mamy na uwadze również teraźniejszość i przyszłość. Nasza Firma weszła obecnie w proces transformacji, który w ostatecznym rozrachunku ma nas doprowadzić do miejsca, w którym Poczta, bazująca na doświadczeniu i zaufaniu Polaków będzie oferować Klientom usługi na najwyższym światowym poziomie, którego dziś - w dobie rozwoju nowych technologii i rosnącego trendu e-substytucji - oczekują od nas Klienci – podkreśla Tomasz Zdzikot, prezes zarządu Poczty Polskiej.

W tym roku swoje święto Pocztowcy celebrują na sportowo, zachęcając do tego samego także inne osoby. Spółka, wraz z Partnerami z Grupy Kapitałowej Spółki, zaprasza wszystkich miłośników zdrowego trybu życia do udziału w Wirtualnej Triadzie Sportowej, która odbywa się w dniach 16–31 października br. Po sukcesie ubiegłorocznej edycji, w której mierzyli się ze sobą biegacze (w łącznej liczbie blisko 1500 osób), Spółka rozszerzyła ramy wydarzenia o nowe dyscypliny – marsz i jazdę na rowerze. Wydarzeniem inicjującym Wirtualną Triadę Sportową był stacjonarny Bieg o Puchar Poczty Polskiej, który odbył się 16 października w Parku Szymanowskiego w Warszawie. Rywalizacji patronował Burmistrz stołecznej Woli, na terenie której stanęli ze sobą w szranki zawodnicy. Nie był to jedyny bieg, jaki tego dnia miał miejsce w ramach Wirtualnej Triady Sportowej. Pocztowcy oraz miłośnicy zdrowego stylu życia zmierzyli się ze sobą w wielu innych miastach i miasteczkach na terenie całego kraju. Wszędzie tam nie zabrakło zdrowej rywalizacji i pozytywnych, sportowych emocji. Łącznie Triadę zainicjowało kilkaset osób w Polsce.

Wirtualna Triada Sportowa potrwa dwa tygodnie – od 16 do 31 października.

Partnerami wydarzenia są Spółki z Grupy Kapitałowej Poczty Polskiej: Envelo, Postdata, Bank Pocztowy, Poczta Polska Dystrybucja i Pocztylion – Arka PTE.

Warto zaznaczyć, że uczestnicy Wirtualnej Triady Sportowej wesprą podopiecznych Fundacji „Pocztowy Dar” (kwotą 5 zł, jaka zostanie przeznaczona na cele dobroczynne z każdego zakupionego pakietu startowego). Pieniądze trafią m.in. do niewielkich, lokalnych klubów sportowych, które zrzeszającą młodych (i nie tylko), utalentowanych miłośników sportu.

Do udziału w Wirtualnej Triadzie Sportowej Poczty Polskiej można się zapisać za pośrednictwem strony www.biegpocztypolskiej.pl do ostatniego dnia trwania wydarzenia.

Serdecznie zapraszamy do uczczenia Święta Pocztowców poprzez sportową rywalizację!

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28