przemysł ciężki ekonomia/biznes/finanse

KGHM ZANAM znów wygrywa na rynku rosyjskim

07.10.2021 | KGHM Polska Miedź
Kolejne maszyny górnicze wyprodukowane przez KGHM ZANAM S.A. – jedną z największych spółek z Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A. – zostaną dostarczone do kopalń rosyjskiego kombinatu PAO Gaiski GOK (Uralski Kombinat Górniczo-Hutniczy). Oferta złożona przez ZANAM VOSTOK (to działająca w Federacji Rosyjskiej spółka-córka KGHM ZANAM S.A.) w przetargu na dostawę łącznie 13 maszyn znów okazała się najlepsza. To już drugi w 2021 r. przetarg na rynku rosyjskim wygrany przez polkowicką firmę.

Wskutek wygranego przez KGHM ZANAM S.A. postępowania przetargowego Spółka w latach 2022-2023 do kopalń kombinatu PAO Gaiski GOK dostarczy 13 maszyn górniczych. Będą to ładowarki typu ŁK-1M. Dostawę pierwszych trzech maszyn do zaplanowano na 2022 r., a kolejnych dziewięciu – na 2023 r.

Wygrany przetarg to kolejny sukces eksportowy Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A. na rynku rosyjskim. W czerwcu br. działająca w Federacji Rosyjskiej firma ZANAM VOSTOK (spółka-córka KGHM ZANAM S.A.) wygrała przetarg na dostawę 12 specjalistycznych maszyn: 11 ładowarek ŁK-1M i jednej wiertnicy SWW-1/1H. Po podpisaniu umowy na podstawie wygranego ostatniego przetargu liczba maszyn górniczych zakontraktowanych przez rosyjski kombinat PAO Gaiski GOK wyniesie 25. Wszystkie zostaną dostarczone w okresie do 2023 r.

– Drugi w tym samym roku wygrany przetarg na rynku rosyjskim to duży sukces Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A. Jest to jednoznaczne potwierdzenie słuszności naszych wysiłków ukierunkowanych na ekspansję biznesową na rynki zagraniczne. Każdy kolejny kontrakt eksportowy umacnia markę KGHM Polska Miedź, dlatego kontynuujemy ten proces i zdobywamy kolejne zamówienia – mówi Marcin Chludziński, Prezes Zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Seria sukcesów KGHM ZANAM S.A. na rynku rosyjskim nie zaczęła się jednak dopiero w bieżącym roku. W lutym 2019 r. spółka ZANAM VOSTOK podpisała z rosyjskim kontrahentem umowę na dostawę dziewięciu ładowarek ŁK-1M. Kolejny kontrakt – tym razem na dostawę sześciu ładowarek ŁK-1M i czterech wozów transportowych SWT-3K, podpisany został w maju 2020 r.

– Od 2019 r. rosyjski kontrahent zamówił już w sumie 39 ładowarek ŁK-1M. Możemy więc z pełnym przekonaniem stwierdzić, że sprzęt ten stanowi hit eksportowy KGHM ZANAM S.A. Kolejne zamówienie od tego samego partnera dowodzi, że nasza firma oferuje nie tylko konkurencyjną cenę, ale także profesjonalny pakiet usług wsparcia eksploatacji maszyn – mówi Bernard Cichocki, Prezes Zarządu KGHM ZANAM S.A. – Dużym zainteresowaniem na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, cieszą się również inne nasze produkty. Zamierzamy więc zintensyfikować działania handlowe, ponieważ każda kolejna umowa przekłada się na coraz lepsze wyniki finansowe naszej firmy. Dzięki pozyskiwanym kontraktom zwiększamy także zamówienia w przedsiębiorstwach wchodzących w nasz łańcuch dostaw, w tym także w spółkach z Grupy Kaptałowej KGHM – dodaje Bernard Cichocki.

KGHM ZANAM S.A. ma silną pozycję także na rynku niemieckim. Od kilkunastu lat Spółka współpracuje z holdingiem górniczym K+S AG. O zaufaniu niemieckiego kontrahenta do produktów z Polkowic świadczy ostatnie zamówienie z kwietnia 2020 r. Wówczas holding K+S AG zamówił 13 ładowarek kołowo-przegubowych.

KGHM Polska Miedź SA

komunikacja@kghm.com